Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Avrupa'nın Kudüs'ü Bosna Hersek

Hilal Otyakmaz Aydın

Avrupa'nın Kudüs'ü Bosna Hersek Gönderileri

Avrupa'nın Kudüs'ü Bosna Hersek kitaplarını, Avrupa'nın Kudüs'ü Bosna Hersek sözleri ve alıntılarını, Avrupa'nın Kudüs'ü Bosna Hersek yazarlarını, Avrupa'nın Kudüs'ü Bosna Hersek yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kitapta Dünyanın gözü önünde 1992/1995 yılları arasında zalimce maruz kaldığı soykırımı Allah 'ın ve dostlarının Manevi yardımlarıyla nasıl atlatıldığı anlatılmış. Bilgiden ziyade yaşanılan mucizevi olaylar, gerçekleşen rüyalar, yapılan ibadetler ve Bedir Ehli' nin yardımlarından uzun uzun hatırat olarak bahsedilmiş. Bugün Kudüs halâ nasıl işgal altındaysa ve ne yazık ki biz milyonlarca Müslüman dünyaya dalıp kutsallığımızı muhafaza etmekten ne kadar aciz ve zelilsek, yıllar önce dünyanın gözü önünde gerçekleşen bu soykırıma kimse dur dememiş. BM nin özel bölge ilan ettiği yerlerden insanları toplama kamplarına götürüp katlettiler. Bugün hâlâ toplu mezarlar bulunuyor. Koskoca insanlığın yapmaktan aciz olduğu şeyi yaptı #MaviKelebekler , sahip çıktı mazluma, zulme uğrayana.
224 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
"Bizi toprağa gömdüler. Fakat tohum olduğumuzu bilmiyorlardı." -Boşnak lider ALİJA İZZETBEGOVİĆ #Çanakkale cephesindeki hisler gibi Bosna'daki savaş . Soğuk Savaş sonrası yaşanan en kanlı savaş 20.yy.ortasindaki bu savaştır. Bu katliamı unutma, unutturma, herkes okusun öğrensin inşaalah. @hilalotyakmazaydin #Bosnasrebrenitsa MAVİ KELEBEKLERİN HİKAYESİ ni burada da bulmak mümkün Srebrenitsa'da toplu mezarlarin yeri "KÜN FEYEKÛN" sırrı ile "Lavinya(Srebrenitsa) Çiçeği" topraktan müjdelenince ortaya çikiyordu. Bu çiçeğe kanat çırpan yüzlerce -Mavi Kelebek- âdeta; bu "Aradığınız tohumlar burada çiçek olup açtılar. Kazın toprağı!" diyordu. 11.07.1995 katliamının tarihi sembolü bu çiçek. Bu nedenle 11yaprakli, özgür olmanın dik duruşu ile beyaz, saf ve temiz. Ortasındaki yeşil renk ise "Yeniden doğuş, diriliş, İSLAM"
Avrupa'nın Kudüs'ü Bosna Hersek
Avrupa'nın Kudüs'ü Bosna HersekHilal Otyakmaz Aydın · Cağaloğlu Yayınevi · 201817 okunma
Reklam
"Boşnaklar, yaklaşık olarak 500 yıl Osmanlı Devleti'nin egemenliği altında kalmışlardır. Bundan dolayı millet olarak Osmanlı'dan farklı olmalarına rağmen gelenek ve görenekleriyle Türklere benzemektedirler. Şehirlerde, İslam kültürünün etkisi daha fazla hissedilmektedir. Hatta Bosna kentlerinde sofuluğun koyuluğu ne deniyle, Boşnaklar için Türklerden daha Türk' ifadesi kullanılmıştır. Ramazan ayında dini duygular ön plana çıkar. Bu ayda eğlence yerleri ve içkili mekânlar genelde kapalı olur. Akraba ve hasta ziya retleri yaygındır ve halk misafirperverdir. Bununla beraber, özellikle şehir hayatı sürdürülen bazı bölgelerde sosyal, kültürel yaşam Avrupa normuna yaklaşmıştır." (Selver, 2003, s.29)
Seyahatnâme'de Boşnaklar için: "Suyu ve havası gayet tatlı olduğundan, yazı yaz ve kışı kış olduğundan bütün halkının yüz renkleri kızılcadır, zira bu şehrin dört tarafı yaylalardır ve ab-ı hayat suları boldur. Onun için halkı dinç canlar canıdır. Bütün halkı pak inançlı, mümin ve muvahhit, dindar, dedi-kodu ve hile den uzak kimselerdir. Büyüğü küçüğü, zengini ve yoksulu gayet musallidir. Hatta çarşı, pazarda akçe sayarken ezan işittikleri gibi "Lebbeyk Allahum" deyip akçeyi meydanda bırakıp dükkânlarını kapamadan bölük bölük camiye giderler. Namazı kıldıktan sonra yine ticaret ederler, zira bütün halkı "Kazanan Allah'ın Sevgilisi" diye ticaret ederler." geçmektedir. (Çelebi, V/II, 588-589)
On beşinci yüzyılın sonu ve on altinci yüzyılın başlarında Boşnaklar diğer milletler içerisinde İslamiyet'i benimseyen ve sahiplenen tek Balkan nüfusuydu.
Osmanlı İmparatorluğu'nun mirası sayılan topraklardan birisi de Bosna-Hersek'tir. Bosna-Hersek'in fethi diğer toprakların fethi kadar kolay olmamıştır. Buna rağmen Osmanlı için, Bosna-Hersek her zaman farklı bir yer edinmiştir..Bunun büyük sebeplerinden birisi, Boşnakların kısa zamanda Osmanlı'nın gelenek, görenek, ailevi sosyal hayat, yeme-içme, giyim-kuşam vb. gibi birçok kültürel unsurlarını sahiplenmiş ve benimsemiş olmalarıdır.
Reklam
Bosna-Hersek'i kendine özgü kılansa karma nüfus olgusudur. Osmanlı idaresinden önce Bosna kilisesi/Katolik kilisesi/Ortodoks kilisesi şeklinde üç ana unsura bölünen Bosna, Osmanlı döneminde Müslümanlar/Katolikler/Ortodokslar şeklinde sürer gider. Avusturya döneminde bu üçlü durum aynen devam eder, uluslaşma ile birlikte Boşnaklar/Sırplar/Hırvatlar haline gelir.
"Bosna İlirya Devleti'nin içinde yer almıştır. Bosna'nın adı İlirce kökenlidir. Bosna kelimesi, Sava nehrine dökülen Bosna suyundan gelmektedir. Hersek ise Ortaçağ sonlarında burada kurulan Hercegovina Dukahığı'ndan adını almıştır.
Tarihte Boşnaklara dokuz soykırım yapılmıştır. Soykırımlardan en ağırı 1992-1995 senelerindeki savaş esnasında olmuştur.
Sayfa 7 - Cağaloğlu YayıneviKitabı okudu
Savaş zamanında Hiroat lider, cennetmekân Alija Izetbe gović'e telefon edip: "Bu gece şu tepeye haç dikeceğiz, artık buralar sizin değildir." der. Söylediği gibi gece o tepeye haç dikerler. O gece Alija Izetbegović ilginç bir tevafuk yaşar. Hilal yükselmiş ve haçın üstündedir. Hemen Hırvat lidere telefon edip: "O tepeye bakınız. Hilal haçın üstündedir; bizi yenemeyeceksiniz." der.
Sayfa 5 - Cağaloğlu YayıneviKitabı okudu
Reklam
224 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Saraybosna'nın tarihini kuruluşuna kısaca değinen kitap genelinde 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaşta, o günleri yaşayan insanların hatıralarına dayanıyor. O yıllarda güç kuvvet teknik donanım bakımından kendinden kat kat güçlü olan Sırp ve Hırvat ordusunun karşısında durmuştur Bosna halkı. Savaşı yaşayanların bizzat görerek şahit oldukları bize mucize gelen olayları okumak güzeldi. Kimi zaman bir ceylan kimi zaman yağmur kimi zamanda daha önce hiç gormedikleri kişiler yardımlarına geldi. Sırp ve Hırvat askerlerinin ifadelerinde de yer alan kimi zaman sarıklı cübbeli, kimi zaman Osmanlı askeri dedikleri askerler Bosna halkının yardıma geldikleri hatıralara geçmiş. Savaş öncesinde hafızların ellerinde Kur'an'ı Kerim'le etrafında dolaşıp adeta manevi çembere aldıkları bölgeye ne kadar bomba atılsa da isabet etmemesi, çok ağır derecede yaralanan askerlerin kısa sürede iyileşmesini Allah'ın hikmeti olarak yorumlamış Bosna halkı. Kitapta anlatılanlar Bosna halkinin anlattıkları olması kitabı daha da değerli kılıyor. Bosna'ya bir de bu pencereden bakmak isteyen herkese tavsiye ederim
Avrupa'nın Kudüs'ü Bosna Hersek
Avrupa'nın Kudüs'ü Bosna HersekHilal Otyakmaz Aydın · Cağaloğlu Yayınevi · 201817 okunma
224 syf.
·
Puan vermedi
Kitap 1992-1995 yılları arasında sırpların bosna-hersegin bagımsızlıgını kabul etmeyip ülkeye saldırarak yapılan katliam ve asimile çalışmalarına binaen bosna halkının onurlu mücadelesi ve canları pahasına mücadesini anlatıyor. Dikkat çekmek istiyorum bosna-hersek sırp savaşı degil bu,sırpların ülkeye girerek kadın cocuk bebek demeden öldürmeleri işkence ve bir ülkeyi yok etme planları mevcut,savaş iki taraf arasında yaşanır ancak burada,avrupanın ortasında insanlık katledildi ve Birleşmiş milletler hiçbir müdahalede bulunmadı.üstüne silah ambargosu getirerek bosna hersegi kelimenin tam anlamıyla düşmana teslim etti. Buna ragmen boşnaklar önce Allah’ın yardımı sonrada kendilerinin çabalarıyla düşmana ülkeyi teslim etmediler.İşte bu kitapta burada bunlara deginiyor.kitap bölüm bölüm..uzak degil 1992 yılında başlayan sırp saldırılarında yaşanan manevi olaylara Allah’ın onlara tıpkı bizdeki çanakkalede yardımı gibi yardımları,gaziler ve orada yaşayan halk tarafından dilden dile anlatılarak hatırat şeklinde oluşturulmuş bir kitap.ben okurken cok keyif aldım yer yer duygulandım.düşmanın sadece silahla yenilemeyecegini saglam bir inançla ve Allahın yardımlarıyla nasıl bir ülke savunulur gözler önünde.bosna bizimle cok benzer bir ülke zaten kendileri de bundan gurur duyuyor bosnada yaşanan zulmü bir direnişi merak edenler ve tarihe ilgisi olanlar için okunması gerekenler arasında şimdiden okuyacak arkadaşlarıma keyifli okumalar...
Avrupa'nın Kudüs'ü Bosna Hersek
Avrupa'nın Kudüs'ü Bosna HersekHilal Otyakmaz Aydın · Cağaloğlu Yayınevi · 201817 okunma
Bosna
Sabahları kardeşim oyun oynamak için dışarı çıkardı. Mermileri ve atılan bombalardan kalan parçaları toplardı. Bunların ne anlama geldiğini bilmez, anlamazdı. Onun oyuncakları onlar oldu. Savaş bayram zamanı başlamıştı. Kardeşim birgün şu soruyu sordu: 'Ne zaman bu bayram bitecek?“ Savaşı bayram zannediyordu...
17 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.