Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Aydınlanma Felsefesi, Devrimler ve Atatürk

Macit Gökberk

Aydınlanma Felsefesi, Devrimler ve Atatürk Sözleri ve Alıntıları

Aydınlanma Felsefesi, Devrimler ve Atatürk sözleri ve alıntılarını, Aydınlanma Felsefesi, Devrimler ve Atatürk kitap alıntılarını, Aydınlanma Felsefesi, Devrimler ve Atatürk en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Francis Bacon: "Bilmek, egemen olmaktır."
Sayfa 16 - Kırmızıkedi, 1.Baskı, Cumhuriyet Bilgeleri, İlk Basım 1983Kitabı okudu
"(...)Asıl egemen olan halktır. Devletin başındakiler halkın efendisi değil, görevlisidirler. Dolayısıyla, görevlerini kötüye kullanırlarsa, halk onları uzaklaştırabilir."
Sayfa 15 - Kırmızıkedi, 1.Baskı, Cumhuriyet Bilgeleri, İlk Basım 1983Kitabı okudu
Reklam
Denebilir ki, Dil Devrimi Atatürk devrimlerinin en başarılı olanlarından biridir. Bu devrimlerin karşısında olanların, halkın çağdaşlaşmasını, aydınlanmasını istemeyenlerin, Türk dil devrimine karşı duydukları düşmanlığın başlıca nedeni burada, onun bir Atatürk devrimi olarak başarısında aranabilir.
Sayfa 75 - Kırmızı Kedi (Ekim 2018)
"Grotius da devlet öğretisine din dışı bir kaynağı, insanın ussal doğasında yerleşik olan, insanın doğuştan getirdiği haklar demek olan ”doğal hukuk” kavramını temel yapar. İlk olan hukuktur; devlet, sonra, hukuku korumak için oluşturulmuştur." ~Ortaçağ için ise hukuk, temelleri Tanrı’da olan evrensel bir ahlâk düzeninin bir bölümüdür. ~
Sayfa 15 - Kırmızıkedi, 1.Baskı, Cumhuriyet Bilgeleri, İlk Basım 1983Kitabı okudu
"Rönesansın ilk hümanisti sayabileceğimiz Petrarca (1304-1374), insanın ne olduğunu bilmek ister; doğru yaşamın ölçüsünü Hıristiyanlıkta değil, antik felsefenin bir öğretisinde, Roma stoasında bulur: İnsan için en yüksek değer, en yüksek mutluluk ruhunun bağımsızlığı, özgürlüğüdür. Buna da inanla değil, akıl ve erdemle ulaşılır. Bu dünya başlı başına bir değerdir; üstünde durup düşünülmelidir."
Sayfa 14 - Kırmızıkedi, 1.Baskı, Cumhuriyet Bilgeleri, İlk Basım 1983Kitabı okudu
Reklam
"Rönesans’ın büyük hümanisti ve eğitimcisi Rotterdam’lı Erasmus (1469-1538), her şeyin, dogmaların, geleneklerin, göreneklerin, aklın incelemesinden, eleştirisinden geçirilmesini ister; bununla da laik ve özgür bir insanlık kültürünü gerçekleştirmeyi amaçlar."
Sayfa 14 - Kırmızıkedi, 1.Baskı, Cumhuriyet Bilgeleri, İlk Basım 1983Kitabı okudu
Rönesans
"Yüzyıllar boyunca düşünme ve değerlendirmede başta gelen otoriteler, din ve gelenekti. Bundan böyle bunlar da eleştiren akıl ile ele alınacaktı."
"Ulusal devlet görüşünün ilk temsilcisi Macchiavelli’ye göre, devlet gücünü bir ulustan almalı, üstünde kiliseyi, ümmeti bulmamalıdır. Hukuk dinden değil, devletin özünden türetilmelidir. Çünkü devlet doğal bir kurumdur; bu dünya için kurulmuştur, öbür dünyayla ilgisi yoktur."
Sayfa 15 - Kırmızıkedi, 1.Baskı, Cumhuriyet Bilgeleri, İlk Basım 1983Kitabı okudu
Cehalet tam gaz devam...
"Türkiye'nin demokrasi denemesinde laiklik, devrimlere karşı çıkanların devrimleri yıpratma çabalarının başlıca hedefi; Osmanlı döneminde eksik olmayan "Din elden gidiyor" sloganını sürdürmek isteyen çevrelerin oy toplama işinde çok işe yarar bir sömürü aracı yapılmıştır."
125 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.