Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Aydınlanma Yolunda Köy Enstitüleri

Fatoş Ekşi Kılıç
Bu kitap, akademik bir özenle yoğun arşiv-alan çalışması yapılarak, eğitim ve Köy Enstitüleri konusunda nitelikli bir başvuru kitabıdır. Osmanlı dönemi eğitimi ele alınarak başlanmış: Tanzimat’a kadar geçen dönem, İkinci Meşrutiyet, Cumhuriyet döneminde eğitimle ilgili yapılan yenilikler; Tevhid-i Tedrisat, Yeni Türk Harfleri, Millet Mektepleri, Halk Evleri, Eğitmen Kursları ve Köy Enstitüleri ön plana çıkarılmıştır. Ancak tüm bu sürecin içinde kitabın ana omurgasını Köy Enstitüleri oluşturmaktadır. Ülkenin kalkınması için gerekli meslek erbabını yetiştirmeye yönelik açılmış olan Köy Enstitüleri hakkında oldukça geniş çapta araştırma yapılmış ve benim gibi Köy Enstitülü öğretmenlerle de görüşülerek kitabın içeriği canlı anılarla renklendirilmiştir. 1930’lu, 40’lı yıllarda ilköğretim davasının sonuca ulaştırılması, tüm ülkenin okuma yazma sorununun halledilmesi için verilen çabalar, çekilen acılar ve daha niceleri. Yabancı ülkelerin de örnek aldığı bu özgün öğretmen yetiştirme sisteminin hangi şartlarda kurulduğu, nasıl bir eğitim verildiği ve enstitülerden mezun olan öğretmenlerin gittikleri köylere ne oranda katkıda bulunduğu; hangi siyasi çekişmelere kurban edildiği sürükleyici bir üslup ile anlatılmıştır. Yazarımız bu süreci çok değerli kaynaklardan bize sunarken, aynı zamanda da ilgili kişilerin sözlü anılarından da yararlanmış ve detaylı bir şekilde aktarmayı sağlamıştır. Eğitim tarihimiz ve Köy Enstitüleri konusunda oldukça zengin içeriğe sahip olan bu kitabın değerli bir eser olduğunu düşünüyorum. Kalemine, kafana, yüreğine sağlık Fatoş... Refet Özkan Gönen Köy Enstitüsü Mezunu
Yazar:
Fatoş Ekşi Kılıç
Fatoş Ekşi Kılıç
Tahmini Okuma Süresi: 9 sa. 31 dk.Sayfa Sayısı: 336Basım Tarihi: 23 Kasım 2023Yayınevi: Az Yayınları
ISBN: 9786256468344Ülke: TürkiyeDil: Türkçe

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
336 syf.
·
Puan vermedi
Merhaba Bugün sizlere AZ yayınlarından Fatoş Ekşi Kılıç kaleminden Aydınlanma Yolunda Köy Enstitüleri kitabı ile geldim. İçi araştırmalar yapılarak yazılmış bilgi dolu bir kitap. Osmanlı İmparatorluğu’ndaki eğitim şeklinden,ilkokul düzeyinde olan Sıbyan okullarından,yüksek eğitim veren medreselerden ve devleti idare edecek kadro yetiştirmek için kurulan saray okullarından,Osmanlı İmparatorluğunda açılan ilk askeri okullardan,1860 yılında Mithat Paşa’nın kurduğu ilk sanat okulundan. Kurtuluş savaşı yıllarını,eğitimi nasıl etkilediğini,kazanılan başarıları,Cumhuriyet Dönemini,Atatürk’ün Eğitim anlayışını,Türkçe ve Yeni Türk harfleri,Milli Mektepleri,Köy Enstitüleri’nin kuruluşunu tarihi bilgiler ile çok güzel anlatıyor. “ Eğer biz kızlarımızı okutmayacak olursak emin olunuz ki halkımızın yarısı,hatta üçte ikisi yok demektir.” Köy Enstitüleri yasası,meclisin 426 üyesinden 278 ‘nin oy vermesi ile kabul edilmiş,Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve İlk Öğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç ‘un büyük emekleriyle,amaca uygun arazi şartlarında,ulaşımı kolay kurulan köy enstitülerini ve daha birçok emek verilerek araştırılıp bize harika bilgiler aktaran dolu dolu bir kitap. Kitabın sonunda da döneme ait resimlerin olması ayrıca çok güzel düşünülmüş. Her kitaplıkta olması gereken bir kitap mutlaka okumanızı tavsiye ederim.
Aydınlanma Yolunda Köy Enstitüleri
Aydınlanma Yolunda Köy EnstitüleriFatoş Ekşi Kılıç · Az Yayınları · 20236 okunma
Reklam
336 syf.
·
Puan vermedi
FATOŞ EKŞİ KILIÇ - AYDINLANMA YOLUNDA KÖY ENSTİTÜLERİ Herkese selamlar Nasılsınız, neler yapıyorsunuz? Neler okuyorsunuz?
Aydınlanma Yolunda Köy Enstitüleri
Aydınlanma Yolunda Köy EnstitüleriFatoş Ekşi Kılıç · Az Yayınları · 20236 okunma
336 syf.
10/10 puan verdi
1936 yılında, eğitim alanında, kırsal kesimde yaşayan halk ile kentliler arasındaki bozuk dengeyi eşitlemek, köy ve kent arasındaki uçurumu kapatmak ve köy halkına pratik bilgi vermek amacıyla bir eğitim programı hazırlanır. Atatürk'ün vefatından sonra 1940 yılında dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve İlköğretim Müdürü İsmail Hakkı
Aydınlanma Yolunda Köy Enstitüleri
Aydınlanma Yolunda Köy EnstitüleriFatoş Ekşi Kılıç · Az Yayınları · 20236 okunma
336 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
AYDINLANMA YOLUNDA KÖY ENSTİTÜLERİ YAYINEVİ : AZ KİTAP YAZAR : FATOŞ EKŞİ KILIÇ SAYFA SAYISI : 336 Merhabalar... Bugün #aydınlanmayolundaköyenstitüleri ile geldim. Osmanlı Döneminden günümüz Cumhuriyetine kadar olan eğitimin yolculuğunu eğitim kitabı tarzında okuyoruz. Bir çok kısmını zaten bildiğimiz bu yolculukta yer yer ilk defa öğrenip şaşırdığım yerlerde olmadı değil. Sadece köy enstitüleri değil, medreselerden saray okullarına askeri okullardan millet mekteplerine yeni alfabeye kadar bir çok konuya değinilmiştir. Yazarın kalemi gayet akıcı, anlaşılır. Kitabı bir çırpıda zorlanmadan bitirdim.
Aydınlanma Yolunda Köy Enstitüleri
Aydınlanma Yolunda Köy EnstitüleriFatoş Ekşi Kılıç · Az Yayınları · 20236 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.