Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

2016 Nisan

Ayraç - Sayı 078

Ayraç Dergisi

Ayraç - Sayı 078 Gönderileri

Ayraç - Sayı 078 kitaplarını, Ayraç - Sayı 078 sözleri ve alıntılarını, Ayraç - Sayı 078 yazarlarını, Ayraç - Sayı 078 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ölmek fikrinin bu kadar korkunç olması tuhaf. Her gün herkes ölüyor ama yine de kimse öleceğini inanmıyor. Modelin hayatın ölümü maskeleme becerisi çok yüksek. Kimse öleceğini bile bile bu kadar kötülüğe bulaşmaz. Ölümün terbiye edici bir yönü var.
Reklam
Aşk-ı Memnu'nun vaka zamanı, 19 yüzyılın ikinci yarısının sonlarıdır. Bu yargının çıkmasının nedeni o dönemin toplumsal yapısında bulunan hayat tarzının romanında geçmesidir.
İtalo Calvino " klasikler insanların hiçbir zaman " okuyorum" demedikleri genellikle "yeniden okuyorum" dedikleri kitaplardır!"
61 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Ayraç / Sayı 78. Nisan 2016. Aylık Kitap Tahlili ve Eleştiri Dergisi. Suç ve Ceza 1866 yılında yazılmış ve yayınlanmıştır. Derginin yayınlandığı ay, Suç ve Ceza'nın 150 yaşına denk gelmektedir. Derginin kapağında Dostoyevski portresi ile yine ona ait olan, "Tanrım ne yüce bir gerçek bu, ne alçak bir yaratık, şu insanoğlu" sözü manşetten kullanılmıştır. Kitap reklam ve tanıtımlarının dışında, bu sayıda 26 yazı yer almaktadır. Kitap tanıtımları ile ilgili yazılar çok başarılıdır, dergiyi okuduğunuz zaman en az 3-4 tane kitabı yeniden okuma ihtiyacı duyacaksınız. #Kitapşuuruinsanlıkşuurudur.
Ayraç - Sayı 078
Ayraç - Sayı 078Ayraç Dergisi · Ayraç Dergi Yayınları · 20169 okunma
Hoca öğretmen oldu, talebe öğrenci. Öğretmen ne demek? Ne soğuk, ne haysiyetsiz, ne çirkin kelime. Hoca öğretmez, yetiştirir, aydınlatır, yaratır. Öğrenci ne demek? Talebe isteyendir; isteyen, arayan, susayan." Cemil Meriç talebe ile modern hali olan ögrenci arasındaki ince çizgiyi böyle özetliyor.
Reklam
• "Ey Oğul! Çabalamayı ruhunda, yenilgiyi nefsinde, ölümü bedenin de gerçekleştir. Çünkü son durağın elbette mezar olacaktır." •
İlmin faydası, ancak hayata geçirildiğinde ortaya çıkar.
Çocukluk insanın rüzgarla yarışmasıdır.
Cemil Meriç, Dostoyevski'yi Batı'dan çok, en iyi ve en doğru "bizim" anlayabileceğimizi, çünkü Rusya ve Türkiye'nin benzer politik-tarihsel merhalelerden geçtiğini, Dostoyevski'nin bizim de derdimiz olan meselelere kafa yorduğunu yazmıştı.
Reklam
Neden hayatta her şey kazanmak üzerine kurulu ve ölüm duygusu neredeyse hiç yokmuş gibi davranılıyor. Ölümsüz bir hayat kurgusu var yaşadığımız dönemde.
Dostoyevski'nin "Suç ve Ceza"da sorduğu o paslı soru vicdanımızın sesi adeta: "Ne yaman bir gerçek! Tanrım, ne yüce bir gerçek bu! Ne alçak bir yaratık şu insanoğlu!"
Oysa klasikler keşfedilmeyi bekleyen, hiçbir zaman tükenmeyen, her zaman söyleyecek sözü olan zengin metinlerdir. Üzerinden yüz sene, yüz elli sene, iki yüz sene geçse bile...
İlmin faydası, ancak hayata geçirildiğinde ortaya çıkar.
Sayfa 46
İmam Gazali
Cevizin kabuğunu kırıp özüne inmeyen, cevizi kabuktan ibaret sanır.
Sayfa 46
22 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.