Babil Ayini

S. K. Tremayne
Ağustos 2019
Pegasus Yayınları

2019 39. kitabı
Tarihi yerlere karşı özel bir merakım var. Eski medeniyetler, antik şehirler, heykeller, lahitler, piramitler...Bu yerlerin hikayeleri, tarihleri her zaman ilgimi çekmiştir. Mesela bir heykelin önünde durur, dakikalarca düşünür, o medeniyete dair hayal kurup dururum. Haliyle bu tarz kitapları da okumayı çok seviyorum. Mesela Peru’daki Museo Casinelli de sergilenen Moche Uygarlığının 2000 Yıllık Erotik Seramiklerini ilk kez duydum. Telefondan tek tek girip inceledim. Bazıları itici ama büyüleyici. Neden böyle erotik çömlekler yapma zahmetine girdiler diye araştırdım fakat net bir bilgi elde edemedim. Tam emin olamamakla birlikte, bilim adamları araştırma sonucunda Moche uygarlığının yeryüzüne gelmiş en hastalıklı toplum olduğunu belirtmiş. Çünkü kendi ellerini, ayaklarını, burunlarını kendileri keser sonra kanlarını içer ve son olarak da başlarını keser, bunlara ek olarak hayvanlarla ve ölülerle, cinsel ilişkiye girer, bir nevi sapkınca davranışlar sergileyerek Moche tanrısına bir tür manevi ödeme yaparlarmış. Bunları da resmederek çömleklerle anlatırlarmış. Bunlardan binlerce varmış hem de. Cinsel içerikli bu çömleklerin birçoğu da yüksek statülü mezarlarda bulunmuş. Öte yandan Rosslyn Şapeli'ni bu kitap sayesinde öğrenmiş oldum. Tuhaf taş küpler, insanı ürperten egzotik bitki oymaları, kafa karıştırıcı semboller...Her biri harika. Kitap İskoçya, Peru ve Londra'da geçiyor. Yazar bu ilginç çömlekleri kurgusuna ekleyip o döneme ait vahşi cinayetleri günümüze taşıyarak leziz bir kitap ortaya çıkartmış. Kitabı okurken bin beş yüz yıllık Moche piramitlerinin içinde geziniyor, lahitleri inceliyor, esrarengiz cinayetleri detektiflerle birlikte çözmeye çalışıyor, efsaneleri dinliyor, sırları keşfetmek için tehlikeli yolculuğa çıkıyoruz. Yazar hem antik medeniyetleri,
Ölüme Dokunan Tutkular
2026 34. kitabı
Okunma: 09 Mart 2026 18:21
S. K. Tremayne ’in kalemi akıyor, rahat okunuyor, kafa yormuyor. Tarihi kurgu seviyorsan tam senlik hikaye ilerliyor, mekan ve tarih tadında veriliyor. Polisiye ağırlığı Ahmet Ümit gibi ama buram buram değil, merak hep var. Tarihi kurguya başlamak için birebir tarih bilgisine gerek yok, kurguya kolayca kaptırıyorsun kendini. Babil Ayini de bir de psikolojik yoğunluk var karakterler bilinç dışı dürtülerle kendilerini tehlikeye atıyor. Uyuşturucu + cinsellik + ölüm arzusunun birleştiği sahnelerde resmen nefesim kesildi. Knox bunu şok etkisi için yapmıyor karakterin iç dünyasını, bilinçdışı çatışmalarını öyle veriyor ki, hem merak ediyorsun hem de insan psikolojisinin karanlık yanını görüyorsun. Babil’in gizemi ve karakterlerin hikayeye kattığı sürükleyicilik o kadar iyi harmanlanmış ki, sürekli “bir sonraki sayfa ne olacak?” hissiyle ilerliyorsun. Hızlı okumak istiyorsun ama Knox sabırlı olmanı istiyor her sayfa bir ipucu, her bölüm gerilimi katıyor.
2026 2648. kitabı
Babil Ayini, okuru ilk sayfadan itibaren gizem, tarih ve gerilimin içine çeken, temposu yüksek bir macera romanı. Tom Knox bu kitapta, kadim uygarlıkların karanlık ritüellerini, dini sembolleri ve modern dünyadaki tehlikeli yansımalarını ustaca harmanlıyor. Romanın merkezinde, “Cehennemin kapısını aç, kötülüğü serbest kıl” fikri etrafında şekillenen ürpertici bir sır yer alıyor. Babil’den günümüze uzanan ritüeller, yasaklı metinler ve gizli tarikatlar aracılığıyla hikâye giderek derinleşiyor. Tarihsel bilgilerle kurgunun iç içe geçmesi, kitabı hem öğretici hem de son derece sürükleyici kılıyor. Atmosfer oldukça karanlık ve tekinsiz. Ölüm, inanç, fanatizm ve insanın karanlık tarafı sıkça sorgulanıyor. Knox’un dili sade ama etkili; kısa bölümler ve artan tempo sayesinde kitap kolay okunuyor ve merak duygusu sürekli canlı tutuluyor. Dan Brown tarzı dini–tarihi gerilimleri seven okurlar için fazlasıyla tanıdık ama yeterince sert ve karanlık bir anlatım sunuyor. Genel olarak Babil Ayini, gizemli semboller, kadim sırlar ve yüksek tansiyonlu bir kurgu arayanlar için etkileyici bir roman. Karanlık atmosferi, çarpıcı konusu ve temposu sayesinde uzun süre akılda kalan, gerilim dozu yüksek bir okuma deneyimi sunuyor.
Babil Ayini - Tom Knox
2021 2. kitabı
Tom Knox yeni tanıştığım bir yazar. Bu da ilk okuduğum kitabı. Öncelikle tarz olarak birbirinden farklı yer ve olayları anlatarak örgünün ortalarından sonra birleştirmesini kendi yazım biçimime oldukça yakın bulduğum için beğenmiş olmam mümkün. Öyküsünü kurgulama şeklini sevdim. Anlatımının netliğini de. Tapınak Şövalyeleri gibi çok fazla işlenmiş bir konuyu bu açıdan ve bu kurgu ile hiç okumamıştım, bu da büyük keyif verdi. Öğrendim ki Göbeklitepe'de geçen Yaratılış Tarihi diye bir roman yazmış onu da hızla edinip okumaya gayret edeceğim. Bu tür 'Indiana Jones' - 'Mac Gyver' tarzı yazarların en büyük konusu birbirlerini aşabilmek meselesidir. Knox, hiç böyle bir gayrete girmeden yalın dili ile ayrışmış. Konu özgün olduğunda ve yazar yarışmadığında soluksuz okunabilen işle çıkıyor. Knox bunu başarmış.
2021 5. kitabı
Okunma: 22 Ocak 2021 16:40
Yazarın okuduğum ilk kitabı olan “Babil Ayini” haftalarca elimde süründü. Fazla bilgi ağırlıklıydı; o sebeple de ister istemez okurken sıkıldım. Yazarın kitapları hakkında genel yorumlar iyi olduğu için yazara bir şans vermek istedim. Ama okurken içinde bulunduğum ruh halimden kaynaklı yada okuduğum kitap tarzımın dışında olmasından kaynaklı sıkıldım. Şu an ne hatırlıyorsun diye sorun koskoca bir hiç.. Kitabı bitirmeye o kadar odaklandım ki okuduğumu anlamak için bir sayfayı o kadar tekrar ettim ki.. Kısacası hiç zevk almadım. Yazarın diğer kitaplarını da o sebeple okumayı düşünmüyorum.
İlkel Kabile Moche'lerin Ölümcül Sırları
2023 53. kitabı
Okunma: 08 Nisan 2023 10:16
2023 senesinin 53.üncü kitabı da bitmiş oldu. Yazar S. K. Tremayne kötücül bir maddeden insan hayatını cehenneme çeviren bir trajedi yaratmış. Bir Antropolog, bir gazeteci, bir profesör, yerli Moche insanları, tapınak şovalyeleri, Aztek, İnka ve Maya kültürleri ile bezenmiş bir bumerang. Anlatım dili güzel idi fakat, o kadar terminolojik kelimeler, tarihsel metinler ve bilgi dolu dizeler vardı ki bu insanı hem bunaltıyor hem de yoruyor. İlkel kabile toplumlarının yapısı, zehirli maddeler, carteller, Meksika, Peru, Amerika, Fransa, İngiltere arasında geçen korku dolu dakikalar. Okunması şart mı? Değil sırf araştırma ve bilgiler için 10 üzerinden 7.
2021 13. kitabı
Bu roman, tarih, gizem ve korkuyu bir araya getiren, sürükleyici bir macera sunuyor. Roman, Londra'da gizemli bir şekilde intihar eden birkaç gencin hikayesiyle başlıyor. Bu intiharların arkasındaki sırrı araştırmaya karar veren gazeteci Adam Blackwood, Edinburgh yakınlarındaki Rosslyn Şapeli'nde ünlü bir tarihçiyi ölü buluyor. Tarihçi, ölmeden önce Adam'a Tapınak Şövalyeleri'yle ilgili bir sır veriyor. Adam, bu sırrı araştırmaya karar veriyor ve Peru'da yaşayan antropolog Jessica Silverton ile birlikte çalışmaya başlıyor. Jessica, Moche adlı antik bir uygarlığın kalıntılarını keşfetmiş ve bu uygarlığın kanlı ayinlerle kurban verdiğine inanıyor. Adam ve Jessica, bu iki sırrı birleştirerek, dünyanın en büyük sırlarından birinin peşine düşüyor. Bu sır, tarihin, gizemi ve korkuyu bir araya getiren, insanlığın kaderini değiştirebilecek bir sır. Roman, sürükleyici bir kurgusu, ilgi çekici karakterleri ve merak uyandıran konusuyla okuyucuları büyülüyor. Knox, tarihsel gerçekleri ve gizemli unsurları ustalıkla harmanlayarak, okurları heyecanlı bir yolculuğa çıkarıyor. Sonuç olarak, Babil Ayini, tarihi, gizem ve korkuyu bir araya getiren, sürükleyici bir macera romanı. Bu romanı, bu türden kitaplardan hoşlanan herkese tavsiye ederim.