Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Babil Simyası ve Kozmolojisi

Mircea Eliade
8.3/10
13 Kişi
56
Okunma
8
Beğeni
2.021
Görüntülenme
Zihniyetler tarihine başlangıç niteliğinde olan bu çalışmada Eliade’nin odak noktası kadim Mezopotamya kültürüdür. Kadim ve kutsal yerler aynı zamanda doğumun, yaşam ve ölümün anlamlandırıldığı ilk merkezlerdir. Babil şehri Akkadcada “tanrının kapısı”dır ve doğaüstüyle kurulan bir perspektifi içerir. İnsanlığın kozmosa bakışını ve zihinsel gelişiminin arketipini yansıtan en iyi örneklerden biridir. Eliade dinsel evrenin bir yorumbilgisini sunar. O, modern doğa bilimcilerinin ve dinler tarihçisinin çoğu zaman ihmal ettiği meselelerde daha duyarlıdır. Yepyeni bir yöntem ve kültür felsefesiyle, her türlü simge ve mitten yararlanarak insanın kozmosla kurduğu ilişkideki doğal ve saf gerçekliği yakalar. Sahici ve otantik bir ilişki biçimi ortaya çıkar. Doğayı tamamlayan insan içsel dinamiği ve yasaları keşfetmiş, böylelikle kendisini de tamamlamıştır… İlk uygarlıklarda hayata bakışın, çalışma ve inancın, nesne ve adların bugünden farklı bir karşılığı bulunmaktaydı. Bu kitapta Babillilerin metalürjik törenleri, derin simya bilgileri, hekimlik ve büyü sanatları, madenlerin, taşların ve bitkilerin cinselliğinden söz edilmektedir. Dikkatli okurun gözünden ise Asya kozmolojisi ve Doğu kültürünün zenginliği kaçmayacaktır.
Yazar:
Mircea Eliade
Mircea Eliade
Çevirmen:
Mehmet Emin Özcan
Mehmet Emin Özcan
Tasarımcı:
Harun Ak
Harun Ak
Tahmini Okuma Süresi: 2 sa. 42 dk.Sayfa Sayısı: 95Basım Tarihi: Eylül 2020İlk Yayın Tarihi: 2002Yayınevi: Doğu Batı YayınlarıOrijinal Adı: Cosmologie et Alchimie Babyloniennes
ISBN: 9786257030311Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
95 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Eserin Mircea Eliade'nin mitler, rüyalar ve gizemler kitabı için ön okuma değerinde olduğunu düşünüyorum. Merkeze Babil Simyası, imgesi, kozmolojisini almış olsa da tüm Asya inançlarından örnek vererek, Mezopotamya kültürünün nasıl yayıldığını ve etki ettiğini göstermekte. Özellikle madenler ve taş imgesinin anlamlarını anlattığı kısımları çok beğendim. Günümüzde de doğal taşların enerjilerine, insana etki ettiğine, düzenli tamamladığına, hastalıklara şifa ettiğine inanılmakta, bunların kökeninin Babil'e, Mezopotamya'ya dayandığını, bugün kullanıldığı gibi kullandığını görüyoruz. Babil kozmolojisin de her şeyin bir cinsiyetinin olduğunu, cinsiyeti olmayan şeylerin canlı olamayacağı inancını ve bundan dolayı taşlardan insan eliyle yapılan kaplara kadar cinsiyet atfedildiğini bunların bir kısmının da Ritüel ve büyüler ile gerçekleştirildiğini görmekteyiz. Kozmosta her şey bir ahenk, büyü içerisindedir. İnsan'da bu düzene uyum sağlamalıdır. Bozulan düzenler yapılan ritüeller ile düzeltilmeye çalışmıştır. İnsan doğanın parçası olarak görülmektedir.
Babil Simyası ve Kozmolojisi
Babil Simyası ve KozmolojisiMircea Eliade · Doğu Batı Yayınları · 202056 okunma
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.