Hindistan Fatihi

Nisan 2019
Panama Yayıncılık

2021 11. kitabı
Okunma: 03 Mart 2021 09:37
Darbezen Mustafa Rumi, hiç işlemediği bir cinayet yüzünden zindana atılır. Arkadaşları tarafından kaçırılan Darbezen, Venedik gemisiyle Osmanlı Topraklarından kaçmayı başarır ancak yolda başına olmayacak işler açılınca gemiden kaçar. Kader bu ya, kendini bir anda Babür'ün yanında bulur. Babür, henüz devlet kurmamış, düşmanlarından kaçan bir kişidir ilk başta. Darbezen'le dost olduktan sonra, ilmek ilmek başından geçenleri işler Babür. #orhanyeniaras kaleminden Babür Şah'ın devlet olma öyküsü... #kitaplariyikivar #kitaplarıseviyoruz #HayataDair #babürşah
2020 37. kitabı
Okunma: 16 Ağustos 2020 13:02
Soyu baba tarafından Timur anne tarafından Cengizhan'a dayanan Babür şah Delhi sultanlığına son vererek Hindistan'da imparatorluğunu kurmuştur.Kitapta bu fetih süresince yaşananlar ve sıfırdan bir imparatorluk kurmak için verilen mücadelelere değinilmesi yanında sık sık Babür 'ün bir şeyler kaleme aldığı ve yazdığı nakletilmiştir.Babür şah Çağatay Türkçesi ile kaleme aldığı Babürname kitapta ön plana çıkartılmış Babür şah ile ilgili önemli bilgiler güzel bir kurguyla harmanlanıp Fetih gerçekleşmiştir.Babür Şah'ın hayatına dair güzel bilgilerin yer aldığı kitap akıcı uslubuyla tarihi anlamamıza yardımcı oluyor.
Tarih
2025 6. kitabı
Okunma: 24 Ocak 2025 00:00
Yazarın diğer kitapları gibi bu kitabı da okuma açısından zevkli ve akıcıydı. Bu kitabını da ayrı bir beğendim. Sanırım Babür Şah'ın hikayesi beni çok etkiledi. Babür Şah'ın inandığı hedefte verdiği uğraşlar, zorlukların onu yıkmaması, zorluklar karşısındaki kararlılığı ve hedefine adım adım ulaşması çok güzeldi. Babür Devleti'ni hep tarih derslerinde ve kitaplarında duyarız, 16 Türk Devleti (ki bu da tamamıyla kurgudur, tarihte çok daha fazla sayıda Türk devleti kurulmuştur) içinde de geçer ismi. Ancak detaylı araştırmamıştım ve kitabı okuduktan sonra baktığımda, Babür Devleti'nin düşündüğümün aksine 25-30 yıllık değil neredeyse 325 yıllık bir devlet olduğunu öğrendim. Babür Şah'ın kurduğu devlet yapısından ordunun gücüne kadar öğrendiğim birçok bilgi beni şaşırttı ve etkiledi. Yazar konusunda yine bazı eleştirilerim olacak. Tekrar düşmesi ve bazı kısımları sanki okuyucu aptalmış gibi yazması, olumsuz şeyler. Ancak çocukların soracağı, hatta çocukların bile sormayacağı soruları kitapta güçlü ve zeki karakterler birbirlerine soruyor. Yazar, okuyucuya bazı şeylerin karakterler aracılığıyla açıklanması ilkesini çok yanlış anlamış. Çünkü zaten çok açık olan şeyleri tekrar tekrar soru halinde getirerek okuyucuyu aptal durumuna sokuyor, karakterler de aptalmış gibi görünüyor. Umarım yeni yazacağı kitaplarında bu konuya dikkat eder. Tarih severlerin okumasını tavsiye ederim, güzel ve akıcı bir hikaye, güçlü bir komutanın güçlü bir devlet kurmasını merak edenlere.
2021 1. kitabı
Kitabın dili akıcı ama kitabın bazı kısımları yazılıp sonradan silinmiş gibi akışta kısa kopukluklar oluyor. Yazarın okuduğum diğer kitaplarına nazaran daha az beğenmekle beraber genel olarak beğendiğim.

Orhan YeniarasYazar · 29 kitap
1944 yılında Kars’ta doğdum. 1964’de Kars Lisesini bitirdikten sonra fark derslerini vererek ilkokul öğretmeni olarak göreve başladım. Kars, Iğdır, Selim, Ağrı ve Yozgat’ın çeşitli ilçe ve köylerinde uzun süre çalıştıktan sonra tayinim İstanbul’a çıktı. İstanbul, eğitim, kültür ve sanata ilgi duyanlar için bir fırsatlar kenti idi. Benim için de öyle oldu. Öğretmenliğe devam ederken İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesinin gece kısmına devam ederek 1980’de Tarih bölümünden mezun oldum.