Aharon Appelfeld'in "Badenheim 1939" romanı, II. Dünya Savaşı'nın patlak vermesinden önceki dönemde Avusturya’daki bir tatil kasabasında geçiyor ve Yahudi kimliğinin yavaş yavaş bir tehlike haline geldiği dönemi ele alıyor. Roman, küçük bir Yahudi kasabası olan Badenheim'da bir grup insanın, Nazi rejiminin getirdiği kısıtlamalar ve tehlikeler karşısında nasıl çaresizce farkındalıktan yoksun kaldığını anlatıyor.
Kitap, bir distopya gibi başlıyor. Başlangıçta tatil yapmaya gelenler neşeli ve kaygısızdır. Ancak zamanla kasaba etrafında bürokratik kısıtlamalar artmaya başlar. Yahudi kimliklerinin kaydedilmesi ve Yahudilerin Polonya'ya zorla gönderilme süreci başlar, fakat kasaba sakinleri bu tehlikeyi anlamakta gecikirler. Onlar için tehdit, görünür bir şiddetten ziyade bürokrasinin, düzenlemelerin ve küçük değişikliklerin arkasına saklanır.
Romanın en çarpıcı yanlarından biri, karakterlerin bu tehlikeyi algılayamamaları ve kaderlerine boyun eğmeleridir. Kasaba sakinlerinin kaygısızlığı, onların yaklaşan felaketi tam anlamıyla kavrayamamaları, toplumun bir trajediye nasıl sürüklendiğini gösterir.
Appelfeld, Yahudi Soykırımı’nın dehşetini doğrudan anlatmak yerine, belirsizlik ve sessiz bir korku atmosferi yaratarak, sıradan insanların kaçınılmaz sona doğru yürüyüşünü etkileyici bir şekilde betimliyor. "Badenheim 1939", tarihsel olaylara sessizce tanık olan sıradan bireylerin pasifliği ve bürokrasinin masumiyet maskesi altında nasıl bir trajediye yol açabileceğini derin bir şekilde sorgulayan bir roman.