Baki Hayatı Sanatı ve Eserleri

Haluk İpekten

Baki Hayatı Sanatı ve Eserleri Sözleri ve Alıntıları

Baki Hayatı Sanatı ve Eserleri sözleri ve alıntılarını, Baki Hayatı Sanatı ve Eserleri kitap alıntılarını, Baki Hayatı Sanatı ve Eserleri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Zemâne bizde gevher sezdiği-çün dil-hırâş eyler Anun-çün bağrumuz hûndur ma'ârif kânıyuz cânâ "Felek bizde cevher olduğunu sezdiği için gönlümüzü tırmalayıp parçalar. Bilgi ve irfân mâdeni olduğumuz için bağrımız sürekli kan içindedir."
Derd-i aşkı gayrdan sorman ne bilsün çekmeyen Anı yine âşık-ı nâlâne söylen söylesün
Sayfa 154Kitabı okudu
Reklam
Nisan yağmurunun bereketini alabilmek için bitkiler ve hayvanlar ağızları açık beklerler. Nisan yağmurunun damlasının istiridyenin içine düşerse inci, yılanın ağzına düşerse zehir olduğuna inanılır.
Sayfa 118Kitabı okudu
İnsan odur ki âyine-veş kalbi sâf ola Sînende neyler âdem isen kîne-i peleng
Hayata dair güzel tavsiye
Bâkî rind bir şairdir. Zevke, eğlenceye düşkün yaratılışı ve rindçe yaşama isteği şiirlerine de yansımıştır. Bâkî dünyayı kısa, geçici bir hayâl âlemi olarak görür. İnsanın ömrü kısadır. Bunu elden geldiği kadar rahat, zevk ve eğlence içinde geçirmelidir. Epiküryen felsefe denilen ve İran edebiyatında Hayyâm'ın bütün rubailerinde anlattığı bu hayat görüşüne göre insanın kısacık ömrünü iyi değerlendirmesi, hayatını yaşaması gereklidir. Gam, keder, üzüntü bir yana bırakılmalıdır.
Eğer devlet bir şeylere değer veriyorsa Bâki'de yetişir Fuzûlî'de
Bir toplantıda şiirler okunurken Sultan Süleyman, Bâkî'nin bir şiirini pek beğenerek, bu şairin kim olduğunu ve hangi görevde bulunduğunu sormuş; Süleymaniye Medresesinde danişmend olduğunu öğrenince, böyle bir şiirin sahibinin medrese odalarında çürümesinin doğru olmadığını, acele mülâzemet verilerek 25 akçelik medrese müderrisliğine gönderilmesini emretmişti. O sırada Rumeli Kazaskeri bulunan Hâmid Efendi, "henüz danişmend olan bir kimsenin müderrisliğe atanması hilâf-ı kanundur" diye karşı çıktıysa da, padişah, bir hatt-ı hümayûnla Bâkî'yi kendi hazinesinden ödenmek üzere 30 akçelik maaşla Silivri Medresesine gönderdi.
Reklam
53 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.