Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bakım Manifestosu - Karşılıklı Bağımlılık Politikası

Kolektif

Bakım Manifestosu - Karşılıklı Bağımlılık Politikası Gönderileri

Bakım Manifestosu - Karşılıklı Bağımlılık Politikası kitaplarını, Bakım Manifestosu - Karşılıklı Bağımlılık Politikası sözleri ve alıntılarını, Bakım Manifestosu - Karşılıklı Bağımlılık Politikası yazarlarını, Bakım Manifestosu - Karşılıklı Bağımlılık Politikası yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bu manifestodaki yaklaşımımız, bakımın, yaşamın her bir farklı ölçeğinde etkin ve gerekli olduğu anlayışına dayalıdır. Manifesto ilkin, halen hüküm süren umursamazlığın karşılıklı bağımlılığa dayalı niteliğini teşhis ediyor. Kasıtlı olarak, iklim krizini üretmiş olan küresel boyutlardan ve kârı insanların önüne geçiren ekonomilerden yola çıkıyor,
Bu manifestoda, bakımı ön plana çıkaran ve merkeze alan bir politikaya acil olarak ihtiyacımız olduğunu ileri sürüyoruz. Bununla birlikte, bakım terimiyle yalnızca 'pratik anlamda' bakımı ya da insanların başkalarının fiziksel ve duygusal gereksinimleriyle doğrudan ilgilendiklerinde yaptığı işi kast etmiyoruz -bakımın bu boyutu her ne kadar kritik ve acil olmaya devam etse de... 'Bakım' aynı zamanda, yaşamın esenliği ve serpilmesi için gerekli olan her şeyin beslenmesine yönelik bir toplumsal kapasite ve etkinliktir. En önemlisi, bakımı sahnenin ortasına yerleştirmek karşılıklı bağımlılıklarımızı tanımak ve kucaklamaktır. Bu yüzden, bu manifestoda 'bakım' terimini, aile bakımını, huzurevleriyle hastanelerde çalışanların ve okullarda öğretmenlerin sürdürdüğü pratik anlamda bakımı ve başka elzem işlerde çalışanların sunduğu gündelik hizmetleri içine alacak biçimde geniş bir anlamda kullanıyoruz. Ama bakım aynı zamanda, 'eşya kütüphaneleri'ni, işbirliğine dayalı alternatif örgütlenmeler ile dayanışma ekonomilerini inşa eden aktivistlerin başka insanları gözetmesi ve konut fiyatlarını düşük bir düzeyde tutan, fosil yakıt kullanımını kısan ve yeşil alanları genişleten politikalar anlamına da gelir. Bakım -gezegenin kendisinin yanı sıra- bu gezegendeki insanların ve canlı varlıkların büyük bir çoğunluğunun serpilip gelişmesine izin veren politik, toplumsal, maddi ve duygusal koşulları hem bireysel hem müşterek olarak sağlama becerimizdir.
Reklam
Salgın böylelikle, neoliberal piyasaların yol açtığı ve çoğumuzu hem daha az bakım sunabilir hem de daha az bakımı alabilir halde bırakan şiddeti dramatik bir biçimde ifşa etti. Çok uzun bir süredir en yakın çevremizdeki insanlara bile daha az bakabilir hale getirilirken, bir yandan da yabancıları ve uzağımızdaki başkalarını daha az umursamaya
Bakım krizi, neoliberal kapitalizmin kar etmeyi neredeyse her yerde hayatın örgütleyici ilkesi olarak konumlandırmasının hükümetler tarafından kabul edildiği son kırk yıldır özellikle akut hale geldi. Bu, bir yandan refah devletlerini ve demokratik süreçlerle kurumları kıyasıya parçalarken, finans sermayesinin çıkarlarına ve akışlarına sistematik olarak öncelik tanımak anlamına geldi. Gördüğümüz gibi, bu tür bir piyasa mantığı, birçok hastaneyi sağlık çalışanlarının ihtiyacı olan en temel kişisel koruyucu teçhizattan yoksun bırakarak mevcut salgını kontrol altına alına yeteneğimizi önemli ölçüde azaltan kemer sıkma politikalarına yol açtı. Ne var ki, bakımın ve bakım işlerinin hakir görülmesinin daha uzun bir tarihi vardır. Bakım, büyük ölçüde kadınlarla, kadına özgü olanla ve 'üretken olmayan' bakım işleri olarak görülen işlerle bağdaştırıldığı için öteden beri değersizleştirilmiştir. Bu yüzden bakım işleri, en azından pahalı bir şekilde yetişmiş seçkin bakıclar dışında sürekli olarak daha düşük ücretlere ve toplumsal saygınlığa layık görülmüştür. Egemen neoliberal model, yalnızca eşitsizliği eğip bükerek, yeniden şekillendirerek ve derinleştirerek geçmişi daha eski olan bu değersizleştirmeden yararlanmakla yetinmiştir. Sonuç olarak, neoliberal özne arketipi, başka insanlarla tek ilişkisi rekabet içinde kendini güçlendirmek olan girişimci bireydir. Ve ortaya çıkan egemen toplumsal örgütlenme biçimi de işbirliği değil rekabettir. Başka türlü söylendiğinde, neoliberalizmin bakıma ilişkin ne etkili bir pratiği ne de bir sözcük dağarcığı vardır. Bunun yıkıcı sonuçları olmuştur.
Beni gömmek için elinden gelen her şeyi yaptın Ama benim bir tohum olduğumu unuttun.
Topluma ve gezegenimize ilişkin kaygılarımız kar kaygısının önüne geçmelidir.
Reklam
Piyasaları fetiş olmaktan çıkarmamız, yani toplumsal ilişkilerin metalar arası ilişkilerle, bakıma dayalı değerlerine mübadele değerleriyle ikame edilmesini geri döndürmemiz gerekir.
Atina' daki Skoros adlı tüketimcilik karşıtı kollektifin çıkardığı bildiride dendiği gibi: "satın alma gücümüzü kaybettiğimiz için yas tutmuyoruz... Dayanışmaya, toplumsal desteğe ve işbirliğine inanıyoruz."
Bütün piyasa sistemleri, her zaman ve her yerde, toplumsal yasalar, politikalar ve kültürlere gömülü olmuştur. 'Serbest' neoliberal piyasalar her zaman, hizmet etmeleri beklenen insanların denetimine değişen ölçülerde tabi olacaktır.
Tarihçi Nick Estes: (...) Yerli Amerikalıların akrabalık anlayışlarının "insanın ötesine geçen" bir genişliği olduğunu savunur. Akrabalık sadece kan bağına ya da aileye bağlı değildir ve toprağa, suya ve yaşamak için bağımlı olduğumuz hayvanlara da uzanır.
25 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.