Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Bütün Eserleri 1

Basitlik İlkesi

Şafak Ural

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Elimizde tuttuğumuz bir taşı bıraktığımızda, bu taş yalnızca gerçekte yere düşmekle kalmaz, düşüncelerimizde de düşer.
Sayfa 44
Mach
Bilim evreni zaman zaman bir bütün olarak görmeli bakışını ona göre çevirmelidir.
Sayfa 37
Reklam
"Bir ve basit aynı şey değildir; çünkü 'bir', bir ölçme demekken, 'basit', şeyin kendisinin belirli bir tabiatı olması demektir."
Sayfa 22 - KabalcıKitabı okudu
İyi ki birisi "tahta" dememiş :D
Felsefenin ilk ortaya çıktığı günden itibaren sahip olduğu en önemli özelliklerden birisi, onun bir sorun karşısında farklı cevaplar verebilmesidir. Eğer Antikçağ filozoflarının temel sorununun "arkhe" olduğu ve ilk filozofların bu sorun karşısında birbirinden farklı cevaplar verdiği hatırlanacak olursa, bu özelliğin ne kadar köklü ve belirleyici olduğu da kolayca anlaşılabilir.
Tekrar söylüyorum çeşitlilik bi' halt değildir.Kitabı okudu
Planck, Mach'ı eleştirmekle birlikte, Mach'ın tamamen bir kenara bırakılmasına da taraftar değildir: "Tam tamına izlendiği takdirde Mach'ın sisteminde bir çelişki olmadığına kesinlikle inanmış bulunuyorum."123 Bunun yanı sıra Planck, Mach'da önemli bir yeri olan basitlik ilkesine değişik bir açıdan bakmaktadır: "Fizik biliminin var olduğundan beri erişmeye can attığı en üstün amaç, gözlenmiş ve gözlenecek olan bütün doğal olayları, geçmişte ve özellikle gelecekteki bütün olanakları hesaplamaya elverişli tek bir basit ilkeyle kuşatabilmek sorununun çözümüdür."124 Bundan sonra Planck'ın kendine özgü tutumu ortaya çıkar. Çünkü Planck'a göre, ne kadar yaklaşılsın, böyle bir amaca, " . . . ne şimdi ulaşılmıştır ve ne de gelecekte ulaşılmış olacaktır. "125
M. Planck, A Survey of Physical Theory.Kitabı okudu
Felsefenin ilk ortaya çıktığı günden itibaren sahip olduğu en önemli özelliklerinden birisi onun bir sorun karşısında farklı cevaplar verebilmesidir.
Reklam
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.