Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Çağdaş Pakistan ve Güney Asya edebiyatının en önemli yazarlarından olan Intizar Husain, Basti’de Hindistan-Pakistan ayrılığının trajik sonuçlarına ışık tutuyor. Basti, savaşların ve yasal sınırların ayıramadığı kültürel ortaklıkların; İslâm’la Hinduizm, kadınla erkek, muhafazakârlıkla yenilikçilik arasında mümkün olabilecek yeni bir sentezin ütopik mekânıdır. Basti’nin kahramanı Zakir’in mitik bir uyuma dayanan toplum hayali her defasında kulaklarında çınlayan sloganlarla, yanan şehirlerle, yerinden edilen ailelerin ve yok edilen kültürel geleneklerin hatırasıyla bölünürken Intizar Husain, başka bir Pakistan’ın mümkün olabileceğini hatırlatır. Kadim mitolojilerden semavi dinlere, siyasi ihtilaflardan bireysel hikâyelere Pakistan, Hindistan ve Yakındoğu’nun medeniyet hafızasını meydana getiren unsurları trajik ve çarpıcı bir anlatıda birleştiren Basti, modern Pakistan edebiyatının kurucu yapıtı. “Basti, roman aracılığıyla hem geçmiş hem de gelecek hakkındaki görüşlerimizi değiştirmenin mümkün olduğunu gösteren bir yapıt.” Frances Pritchett “Intizar Husain bize modernitenin unutuşa terk ettiği bir kültürün tarihinden unutulmaz fragmanlar sunar.” Aamir Mufti
Yazar:
Intizar Husain
Intizar Husain
Çevirmen:
Müge Günay
Müge Günay
Tahmini Okuma Süresi: 6 sa. 55 dk.Sayfa Sayısı: 244Basım Tarihi: Nisan 2017Yayınevi: İletişim Yayınları
ISBN: 9789750521744Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
244 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Intizar Husain Hindistan'da doğmuş, 1947 yılında ( Hindistan-Pakistan ayrığı üzerine) Pakistan'a yerleşmiş.Çağdaş Pakistan ve Güney Asya edebiyatının en önemli temsilcilerinden biriymiş. Kitap ana karakterimiz Zakir de Hindistan'da başlayan yaşamını bu ayrım sonucu Pakistan'da sürdürmek zorunda kalır.Ancak Pakistan ve Hindistan arasındaki ayrılık, gerilimi azaltmaz.1971 yılında Hindistan'ın müdahalesi sonucu, Bangladeş devleti kurulur.Basti'de tüm bu süreci anlatır Intizar Husain. Hindu, Budist, İslâmi inanışlara bolca gönderi yapılmış.Kitabı ne kadar algılayabildim emin değilim ama... "...Ve üç şey dünyayı barıştan mahrum eder:bayağı bir kişinin yüksek yerlere gelmesi, irfan sahibi kişinin altına tapmaya başlaması ve efendinin zalimleşmesi." ( syf 166) Çok tanıdık değil mi? Yeni bir kültürle, yeni bir yazarla tanışmak güzeldi.
Basti
BastiIntizar Husain · İletişim Yayınları · 201736 okunma
Reklam
244 syf.
·
Puan vermedi
·
13 saatte okudu
"Çağdaş Pakistan ve Güney Asya edebiyatının en önemli yazarlarından
Intizar Husain
Intizar Husain
"Anı, şiir, kısa öykü ve roman türünde birçok ürün veren Intizar Husain’in Hindu, Budist ve İslâmi gelenekleri modernist anlatılar içinde harmanlayan yapıtları sadece Pakistan ve Güney Asya’da değil Batı’da da büyük bir ilgi ile okundu.. ",
Basti
Basti
Basti
BastiIntizar Husain · İletişim Yayınları · 201736 okunma
244 syf.
6/10 puan verdi
·
24 saatte okudu
Basti, hiçbir ayrımın yapılmadığı, kültürel ortaklaşmanın olduğu, İslâm-Hinduizm dinleriyle birlikte herkesin bir arada yaşayabildiği gibi birçok konuyu ele alan ve yeni bir sentezi doğurabilecek ütopik bir mekân tasviridir. Ana karakter Zakir, ütopik dünyasında keyifli bir yolculuk sürerken, her zaman dışarıdan gelen çığlık sesleriyle, ülkenin çeşitli yerlerinde yanan ve harabeye dönmüş yerleri gördükçe yarattığı dünyadan acıyla çıkar. Savaşın tahrip ettiği ülkeyi gördükçe ana karakter kahrolur. Yazar, bu durumları anlatırken başka bir dünyanın mümkün olabileceğini de savunur. Yapıtın çeşitli yerlerinde Hint Mitolojisiyle birlikte, Hinduizm geleneklerine de yer verilmiştir. Yapıtı okurken keyif aldım ancak bazı bölümlerde olayların hızlı geçişiyle birlikte anlatılanlar biraz yarım kaldı bence. Ayrıca Güney Asya/ Pakistan edebiyatı okumaktan ve farklı bakış açılarıyla birlikte bir kültürle tanışmaktan mutluluk duydum. Herkese iyi okumalar diliyorum.
Basti
BastiIntizar Husain · İletişim Yayınları · 201736 okunma
244 syf.
9/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Okuduğum güzel kitaplardan birisi oldu kendisi. Bitince büyük bir hüzün çöktü içime. Sahi dedim yarına ne kadar çok güveniyoruz. Sonra sessizce ayna karşısına geçtim. Saçımda birkaç tel beyaz olmuş bile. Ben kimleri beklettim ? Ben kimi sabırla bekledim ? Zakir, zalimlik bulaşıcıdır bilir misin? Zaman ilerledi ama hâlâ geçmedi. Modern mağaralarımızda yalnızlık ve zalimlik büyüttük. Alametler dersen... Oldular mı, öldüler mi? Bilemiyorum.
Basti
BastiIntizar Husain · İletişim Yayınları · 201736 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.