Batı Medeniyetinin Doğulu Kökenleri

John M. Hobson

Batı Medeniyetinin Doğulu Kökenleri Gönderileri

Batı Medeniyetinin Doğulu Kökenleri kitaplarını, Batı Medeniyetinin Doğulu Kökenleri sözleri ve alıntılarını, Batı Medeniyetinin Doğulu Kökenleri yazarlarını, Batı Medeniyetinin Doğulu Kökenleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bu kitabın temel iddiası, Doğu ve Batı’nın küreselleşme sayesinde MS 500'den beri derinden ve ısrarla birbirine bağlı olduğu değil, bildik ama baştan çıkarıcı Avrupamerkezci görüşün farklı nedenlerden ötürü yanlış olduğudur. Daha da önemlisi, örnek verm ek gerekirse, M artin Bernal Antik Yunan medeniyetinin aslında Antik Mısır’dan çıktığını kanıtlamaya çalışıyor.1 Aynı şekilde, elinizdeki kitap (500 ilâ 1800 tarihleri arasında B atı’dan daha gelişmiş olan) Doğu’nun modern Batı medeniyetinin yükselişini mümkün kılan önemli bir rol oynadığını iddia ediyor. Bu nedenle özerk ve eski Batı düşüncesiyle Oryantalist Doğu düşüncesinin yerini değiştirmenin yollarını arıyorum . Doğu, B atı’nm y ü k selişin i iki an a yöntem le sağ lam ıştır: yayılm a/asim ilasyon ve kendine mal etme. Önce, Doğulular küresel bir ekonomi ve iletişim ağı yarattılar ve MS 500 tarihinden sonra, Doğu’nun daha ileri “kaynak değerleri” (Doğu’ya ait düşünceler, kurumlar ve teknolojüer gibi) Oryantal küreselleşme dediğim şey sayesinde sonradan asimile olacakları Batı’ya yayıldı. İkinci olarak, 1492’den sonraki Batı emperyalizmi Batı’nın yükselmesi için Doğulu ekonomik kaynakların tümünü kendine mal etmesi yolunda AvrupalIlara önayak oldu. Kısacası, Batı kendi gelişiminde Doğu’nun 1 Martin Bernal, Black Athena, I (Londra: Vintage, 1991).
Francis Bacon, Novum Organum (1620) adlı kitabında dünyadaki en önemli üç buluşun matbaa, barut ve pusula olduğunu iddia etmiştir. Üçü de Çin'de icat edilmiştir.
Reklam
Ve Hz. Muhammed’in “Yoksulluk dinden ayrılmak gibidir”
Kur'ân
"Helal yoldan kar elde ediyorsanız işiniz Cihat’tır... Eğer bu kazancı aileniz ve çocuklarınıza yatırıyorsanız, bunun adı Sadaka’dır (hayır maksatlı yardım); gerçekten de ticaretten kazanılan bir dirhem (gümüş sikke) başka bir yolla kazanılan on dirhemden daha değerlidir..."
"Batı, eşsiz erdemlerle kutsanmış olarak hayal ediliyordu: akılcıydı, çalışkandı, üretken, fedakâr, tutumlu, liberal demokratik, dürüst, otoriter ve olgun, gelişmiş, becerikli, hareketli, bağımsız, gelişime açık ve dinamikti. Doğu’ysa Batı’nın karşısındaki Öteki’ydi: akılcı olmayan ve keyfi, tembel, üretmeyen, tahammüllü, cazip olduğu kadar egzotik ve karmaşık, despot, bozulmuş, çocuksu ve olgunlaşmamış, geri kalmış, pasif, bağımlı, durağan ve değişmeyen. Başka bir şekilde söylemek gerekirse, Batı bir dizi gelişmeci özelliklerle tanımlanırken, Doğu yokluklarla tanımlanıyordu.."
"Tarih tek bir gruba (ya da insana) aitmiş gibi yazılamaz..." *Ruth Benedict
Reklam
97 öğeden 171 ile 97 arasındakiler gösteriliyor.