Batılılaşma İhaneti

D. Mehmet Doğan

Batılılaşma İhaneti Sözleri ve Alıntıları

Batılılaşma İhaneti sözleri ve alıntılarını, Batılılaşma İhaneti kitap alıntılarını, Batılılaşma İhaneti en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Lozan zafer mi hazimet mi?
Milli Mücadeleyi yürüten Büyük Millet Meclisi kadrosunca kabul görmeyen Lozan Andlaşması, sonraki dönem Meclislerinin toz kondurmadıkları bir «diş siyaset zaferi anıtı» oldu.
Sayfa 123 - Beyan yayınlarıKitabı okudu
Bürokratlar neticede, devleti kısa zamanda parçalayarak kendi padişahsız-yani kontrolsüz iktidarlarını kurdular. Cumhuriyetten sonra da bürokratların saltanatı, dolayısıyla tahakkümü, devam etti. Reşit ve Ali paşalarla başlayan bürokrasi zinciri, Midhat Paşa, Talât Paşa, İsmet Paşa, Mustafa Bülent Ecevit çizgisini takib ederek günümüze kadar geldi
Sayfa 58 - Beyan yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Müslümanların son hâkim devleti, Hilafet müessesesiyle birlikte emperyalizm tarafından, kendi milletine -daha doğrusu millet adına hareket etmek iddiasındaki bir avuç batıcı aydına yıktırıldı. Yeni devlet kurulduktan sonra bütün islâmcı önderler tesirsiz hâle getirdiler. İslâmcı kıpırdanışlar Cumhuriyet hükümetlerinin en büyük şiddetle takip ettikleri bir zararlı faaliyet (tabii batılılar için zararlı) oldu. Emperyalizm, diğer İslâm toplumlarında da İslâmcı hareketleri kan ve ateşle boğdu. İslâm toplumlarını gelişme imkânlarına kapalı fakat kendi sömürge imkânlarına açık bir durumda tutmaya çalıştı.
Sayfa 195 - Beyan yayınlarıKitabı okudu
Türk mûsikisi yayınları yasaklanmıştı. Bu yasaklamanın kaldırılması hakkında şu fıkra ilgi çekicidir: Radyolarda Klasik Türk müziği çalınması yasağı bir süre sürdü. Bir gece sofrada Atatürk, konuklar arasında bulunan bestekar Sıtkı Beyin ud ve tanburunu, eşi Vasfiye Hanımın sesiyle coşarak dinledikten sonra: Sıtkı Beyefendi gidip Istanbul ve Ankara radyolarında birer konser veriniz, dedi. Bu sözlerle radyolardan kaldırılan Klasik Türk mûsikisi, yeniden konulmuş oluyordu. (C. Granda: a.g.e., sf. 122)
Sayfa 108 - Beyan yayınlarıKitabı okudu
Yurtta sulh Cihanda sulh
Çok partili döneme de miras olarak kalan Lozan ve yurtta sulh, cihanda sulh diplomasisi, geçen zaman içinde değişikliğe uğramak şöyle dursun, daha statik, kalıpçı ve dışa bağlı (mahkûm derecesinde bağlı) kuyrukçu bir bünyeye sahip oldu. Türk diş siyaseti statikti, çünkü dünyada hiç bir kuvvet dengesi değişikliği olacağı hesaba katılmadan 1923' şartlarını bölgede hassasiyetle korumak esasına dayanıyordu.1923'ün şartlarını empoze eden güçlü devletlerin yavaş yavaş güçlü olmaktan çıkışları da dış siyaset yürütücülerimiz tarafından görülmedi veya görülmek istenmedi. Neticede aleyhimize yeni durumlar belirdikçe siyasilerimiz dışa dayalı blokçu siyasete ağırlık verdiler. Aslında belirtmek istediğimiz, dışa bağlılığın dış siyasetimize sonradan musallat olmadığıdır.
Sayfa 123 - Beyan yayınlarıKitabı okudu
Balta limanı andlaşmasının en kritik maddesi
İkinci maddede, Osmanlı Devleti'nin ihtiyaç dolayısıyla bazı stratejik mallar için koyduğu ihraç yasağının kaldırılmasını öngörülüyordu.
Sayfa 27 - Beyan yayınlarıKitabı okudu
Reklam
167 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.