Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Batılılaşma ve Düzenin Yabancılaşması

İdris Küçükömer

Batılılaşma ve Düzenin Yabancılaşması Gönderileri

Batılılaşma ve Düzenin Yabancılaşması kitaplarını, Batılılaşma ve Düzenin Yabancılaşması sözleri ve alıntılarını, Batılılaşma ve Düzenin Yabancılaşması yazarlarını, Batılılaşma ve Düzenin Yabancılaşması yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tarihi oyunu anlayanlar, yerlerini tayin ettikçe ve oyundan sıyrıldıkça, tarih ırmağının düzgün değilse bile duru ve ileri akması olanakları doğacaktır.
Sayfa 142Kitabı okudu
240 syf.
8/10 puan verdi
İdris Küçükömer, Türkiye’de sağ sol da sol da sağdadır diyerek Türkiye’nin solcularını gerici, üretim güçlerinin gelişmesinden yana olmadıklarını, tek merkezli yukarıdan aşağı tepeden dayatma bir örgütlenmenin savunucuları olduklarını ve halkı yönetecek sürü olarak görmüştür. Türkiye’nin ilericilerini ise, sağda görülen muhafazakâr geniş İslamcı
Batılılaşma ve Düzenin Yabancılaşması
Batılılaşma ve Düzenin Yabancılaşmasıİdris Küçükömer · Alan Yayıncılık · 1989136 okunma
Reklam
240 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
20 saatte okudu
İdris Küçükömer'i geniş bilgisi ve ele aldığı konulara derinlemesine nüfuz edişi bakımından Niyazi Berkes'e benzettim. Kitap oldukça küçük hacimli olmasına rağman son derece yoğun bir içeriğe sahip. Tezlerine katılırız, katılmayız ayrı konu. Ancak yakın siyasi-sosyal tarihimizi anlama bağlamında Küçükömer mutlaka okunmalı.
Batılılaşma ve Düzenin Yabancılaşması
Batılılaşma ve Düzenin Yabancılaşmasıİdris Küçükömer · Alan Yayıncılık · 1989136 okunma
Üretim güçlerinin tasfiyesi ile eş-anlı olarak ilerleyen batılılaşma hareketleri sonucunda, kaçınılmaz olarak imparatorluk, Düyunu Umumiye Anlaşması’na sürüklenecekti.
Sayfa 71
Bürokratlar Tanzimat Fermanını ile bu defa, gerçekten batılı görüntülü yeni bir Lale Devri başlattılar. Bu dönem aynı zamanda balolar dönemidir... Bu baloların benzerlerini, hatta devamını, daha sonra Cumhuriyet Halk Fırkası döneminde yoğaltım mallarının kıtlığının yarattığı koşullar altında, Anadolu kasabalarında halkın nefreti altında verilen Cumhuriyet balolarında görmemek mümkün mü!
Sayfa 66
Makineli Batı sanayii, mevcut ve gelişememiş Osmanlı imalat sanayiini, lonca sistemini ve esnafını 40-50 sene içinde genel olarak sildi süpürdü.
Sayfa 66
Reklam
İngiliz-Osmanlı Ticaret Anlaşması (1838), Gülhane Hattı Hümayunu’ndan, diğer adıyla Tanzimat fermanından daha önemlidir... Benzer imtiyazlar, kısa zamanda batı ülkelerine ve Rusya’ya da verildi.
Sayfa 63
Batı kapitalizmi Osmanlı ülkelerin üzerinde etkisini geliştirirken, kurduğu ticari ve özellikle finans ilişkilerinin, bir kısım azınlıklar aracılığı ile örgütlenmeye koyulmuştur. Bu azınlıklara sonradan genel bir adla Levantenler denilecekti.
Sayfa 61
Yenilik hareketleri, toplum açısından, üretim güçlerinde kapitalist bir gelişmeye bağlı olarak büyüyen yeni bir iç sınıf olmaksızın getirilmişti.
Sayfa 57
Eğer Osmanlılarda, İngilizlerle olduğu gibi, bir Magna Charta aranacaksa, bu, çok defa zannedildiği gibi Tanzimat fermanında değil, olsa olsa Sened-i ittifakta bulunabilir.
Sayfa 55
144 öğeden 131 ile 140 arasındakiler gösteriliyor.