Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Evrim Hakkında 6 Büyük Soru

Ben Maymun muyum?

Francisco J. Ayala

Ben Maymun muyum? Gönderileri

Ben Maymun muyum? kitaplarını, Ben Maymun muyum? sözleri ve alıntılarını, Ben Maymun muyum? yazarlarını, Ben Maymun muyum? yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Dünya hakkındaki bilimsel anlayışımız olabildiğince başarılıdır; dahası ele aldığı konu kadar temel bir kapsayıcılığa sahiptir ama yine de korkunç derecede eksiktir. Değer ve mana gibi meseleler bilimin kapsamı dışındadır. Hayatın amacını ve anlamını olduğu gibi, ahlaki ve dini değerlerle ilgili meseleleri anlamak için de başka alanlara yönelmemiz gerekir.
88 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Kitap iddialı ana ve bölüm başlıklarıyla karşınıza çıkıyor ancak. Vaat ettiği cevapları çok kısmi veriyor. Özellikle iş felsefe ve din ilişkisine geldiğinde yazarın argümanları vasatın altında kalıyor. Bu meseleyi sıfırdan başlayarak öğrenmek isteyenler için uygun bir kitap olduğunu düşünmüyorum. Kötülük problemi konusuna bile dalıp üstünü başını batırmış çocuk gibi kalmış yazar. Hayal kırıklığı oldu kısacası.
Ben Maymun muyum?
Ben Maymun muyum?Francisco J. Ayala · Fol Kitap · 2021150 okunma
Reklam
Bilim bilgi edinme yollarından biridir, ama tek yol değildir. Başka kaynaklardan da bilgi ediniriz. Ortak deneyim, edebiyat, sanat ve tarih de dünya hakkında muteber bilgiler sunar, ama aynı şekilde, dindar kişiler için vahiy ve din de bu görevi görür. Dünyanın ve insan yaşamının anlamı ve ayrıca ahlaki ya da dini değerlere dair meseleler bilimin sınırlarını aşar. Bu meseleler de önemlidir; hatta çoğumuz için bunlar en az bilimsel bilginin kendisi kadar önemlidir.
Evrimciler ayrı işlevler gören yapıların çarpıcı benzerliğini, farklı yaşam tarzlarına uyum sağlarken aşamalı olarak değişim geçiren organizmaların ortak evrimsel kökeniyle açıklıyorlar.
İddialı??
Bilimde her hipotez ve kuram ilelebet yeni bir kuram tarafından çürütülmeye ya da değiştirilmeye açıktır. Bir kuramı destekleyecek ne kadar çok kanıt biriktirilmiş olursa olsun, gözlemlenen olguların ve deneysel sonuçların gerçekleşmesinin ardındaki nedenlerin sadece bilinen gerçekleri değil, henüz açıklanmamış başka olguları da açıklayan başka bir kuramdan çıkartılabilme olasılığı her zaman vardır. Ne var ki organizmaların evrimi gibi çok sayıda disiplinden katkılarla en ince ayrıntılarına kadar doğrulanmış olan kuramların bir gün çürütülmesi ya da yerine yeni bir kuramın geçirilmesi pek muhtemel değildir. Fakat evrim kuramının geliştirileceği ve ilerletileceği kesin.
Evrim kuramına göreyse, organizmalar ortak atalardan gelmiştir. Daha yakın döneme ait ortak ataları olan türler, son ortak ataları daha uzakta olan türlere göre birbirlerine daha fazla benzer. İnsanlar ile şempanzelerin biçimlenme düzeni ve genetik yapıları bakımından benzerlikleri babun, fil ya da kangurularla olan benzerliklerinden fazladır. Birçok tür vardır; çünkü organizmalar kuşaktan kuşağa aşamalı olarak değişir ve farklı soylar farklı çevrelerin etkisiyle farklı şekillerde değişir.
Reklam
En ciddi önem arz eden şeyler hala bir sır perdesiyle çevrili; örneğin fiziksel olguların zihinsel deneyimler haline gelmesi ve bu çeşitli deneyimlerin içinden zihin denen, özgür iradeye ve bireyin hayatı boyunca devam eden bir benlik farkındalığı gibi ayrılmaz özelliklere sahip olan bir gerçekliğin ortaya çıkması nasıl mümkün oluyor?
Darwin'in evrim kuramı, insanlar ile kuyruksuz maymunların insan olmayan, ortak atalardan geldiğini savunuyordu.
369 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.