Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bergson Gönderileri

Bergson kitaplarını, Bergson sözleri ve alıntılarını, Bergson yazarlarını, Bergson yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hatırlama, geçmişin gerekli oldukça kendiliğinden gelip "şimdi" ile kaynaşmasıdır. Düşünme ise, geçmişten şimdiye ve şimdiden geleceğe doğru uzayan bir oluştur. Düşünmenin temeli ise dinamik olan özgür hafızadır, yani bütün geçmişimizdir.
Sayfa 83 - Aktif Düşünce, 1. BaskıKitabı okudu
Bergson'a göre "ben" , "kişi" anlayışımız ile ruhî yapımız arasında bir iç içelik söz konusudur. Benimiz ile yaptıklarımız ve yaptıklarımız ile olduğumuz şey arasında nasıl bir iç içelik varsa, yukarıdaki iç içeliği de böyle anlamak gerekir. O bunu şöyle formüle eder; yaptığımız, ne olduğumuza bağlı olduğu gibi, ne olduğumuz da yaptığımıza bağlıdır.
Sayfa 75 - Aktif Düşünce, 1. BaskıKitabı okudu
Reklam
Zaman ve Süre Kavramı
"Süre; geleceği kemiren ve ilerledikçe büyüyen geçmişin daimi bir ilerlemesidir." Gerçek zaman; ölçülebilen, saat kadranının çevresine indirgenen zaman ile ve mekâna dönüştürülen zaman ile aynı şey değildir. Gerçek zaman, yaşanan zamandır, bilinç hallerimizden başka bir şey değildir. Bu yaşanan zamana Bergson "süre" diyor. "Gerçek süre, bilincin algıladığı süredir."
Sayfa 64 - Aktif Düşünce, 1. BaskıKitabı okudu
O= Bergson
O şöyle söylemektedir: "hayatımızın tarihine söyle bir dönüp bakalım; göreceğiz ki çocukluğumuz, henüz doğmak üzere bulundukları için kaynaşmış halde kalmaları mümkün olan, türlü şahsiyetlerin bir hevengi halindedir. Bu çağın bütün güzelliği vaatlerle dolu olan bu kararsız şahsiyetlerdedir. Fakat çocukta kaynaşma halinde yaşayan bu kararsız şahsiyetler yaşın ilerlemesiyle artık geçinemez olur. Her fertte ancak bir hayat yaşanabileceğinden, ister istemez bunlardan biri seçilir. Zaten hayat, aralıksız bir bırakma seçme işlemidir.
Sayfa 45 - Aktif Düşünce, 1. BaskıKitabı okudu
Görülüyor ki evren, olmuş bitmiş değil, tersine sürekli olmak üzere bulunan bir evrendir. Olmuş bitmiş olsaydı onu zekânın bilgisiyle anlamak mümkün olurdu. Ancak böyle olmadığına göre bu evreni içinden kavramak gerekir. Bu nedenle, yani evren her an değişen dinamik bir evren olduğu için, bu evrenin asıl hakikatleri zekâ ile değil, ancak sezgi ile kavranabilir.
Sayfa 38 - Aktif Düşünce, 1. BaskıKitabı okudu
İnsanın hayat hamlesinin gelişimi ve açılımı sürecinde yarı yolda kalmış, bozuk-çatlak bir ürün olmayışı ona ister istemez ahlaki bir ödev ve sorumluluk da yüklemektedir. Çünkü o, sadece sezgileri olan bir canlı değildir. Bütün bir yaratma ve oluş sürecinin tanığıdır, bilincidir, anlamıdır ve anlamlandırıcısıdır. Dolayısıyla organik hayatın yapısını korumak ve devamını sağlamak da ahlaki ödevlerinden sadece biridir.
Sayfa 34 - Aktif Düşünce, 1. BaskıKitabı okudu
Reklam
... kavramlar, soyutlamalar ve mantıksal çıkarımlar yoluyla realiteyi tanımayı boş ve zahmetli bir yol olarak gören Bergson, onu kendi özgür görüş ve yaratış hamlelerinde yakalamaya çalışır. Böylece, başka bir deyişle bu çaba realiteyi mantıksal kalıp ve kategorilerin eline geçmeden ve oluşla, süreyle bağları koparılmadan, onun içine yerleşerek deneyimlemektir.
Sayfa 29 - Aktif Düşünce, 1. BaskıKitabı okudu
Bergson'un varlık kuramında aslolan; zamanın ve mekânın belirli bir noktasından itibaren varolan, yaratma ve oluş yani süre'dir. Ona göre yaratma bir kerede bütün zamanlar için gerçekleştirilmiş veya projelendirilip uygulamaya koyulmuş bir olgu değildir. Yaratma, yaratıcı güç, kudret ve iradenin sürekli ve kesintisiz eylem ve etkinliğidir.
Sayfa 28 - Aktif Düşünce, 1. BaskıKitabı okudu
Kısaca Bergson felsefesi
Bergson felsefesi kısaca şöyle özetlenebilir; Bergson'a göre bilimsel bilgiden başka bir bilgi daha vardır; felsefi bilgi. Zekâdan ayrı bir bilgi vasıtası daha vardır; sezgi.
Sayfa 23 - Aktif Düşünce, 1. BaskıKitabı okudu
Bergson felsefeye sezgi yöntemini getirmekle, kendisinden önce var olan sistem ve yöntemleri bütün halinde inkâr etmiş değildir. O, öncelikle varlığın yapısını tahlil etmiş, varlığın statik bir mahiyette olmadığını görünce, varlığın dinamik tarzda ele alınmasının yollarını aramıştır. Varlıkta olan bu dinamizm insan bilincinde de aynı şekildedir. Bilinçte ve hayatta tekrarlanış, geriye dönüş, duraklama yoktur. Her ikisinde de bir oluş, akış, değişme ve istikbale doğru bir devinme vardır.
Sayfa 15 - Aktif Düşünce, 1. BaskıKitabı okudu
21 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.