Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tam Metin

Beyaz Zambaklar Ülkesinde

Grigory Petrov

Beyaz Zambaklar Ülkesinde Gönderileri

Beyaz Zambaklar Ülkesinde kitaplarını, Beyaz Zambaklar Ülkesinde sözleri ve alıntılarını, Beyaz Zambaklar Ülkesinde yazarlarını, Beyaz Zambaklar Ülkesinde yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Kaba kaba sövmek,köpek havlamasından daha kötüdür.Küfretmek manevi medeniyetsizlik belirtisidir.”
Halkı aydınlatabil­mek için, önce aydınlanmış olma gereğini kavradılar. Artık her yerde bilgili konuşmacılar ve konferans verenler görül­meye başladı.
Reklam
Robinson, ıssız adanın orta yerinde kendi kültürüne ya­bancı Müslüman bir yerliyi kendisine dost edinmiş, kendi kültürüyle eğitmiş.
Eğer gençliğin ruhunu tarım yapılmayan bir tarla gibi kendi hâline bırakırsanız, orada ısırgan otları ve dikenler ye­tişir.
“Hayattaki düzensizliklerin en büyük nedenlerinden biri şudur ki, herkes hayatında refaha kavuşmayı arzu eder, fakat hayatını terfi ettirmesini ve bizzat çalışma sonucunda hayatı­nı daha iyi bir biçimde düzenleme ihtiyacını hissetmez.” Herkes hayattan bir şey almak ister ama ona bir şey ver­mek istemez. Çoğu kimse hayata menfaatçi, zorba ve asalak olarak atılır. Hayatın anlamını bu asalaklıkta ararlar.
Çocuklar aldatılmayı çabuk fark ederler. Önce hayret eder­ler. Anne babalarının kendilerine kötü ve günah diye göster­dikleri şeyleri nasıl olup da bizzat kendilerinin işlediklerini anlayamazlar. Sonuçta kendilerinde şu kanaat oluşur: “Anne-babalar böyle söyler, başka türlü davranırlar!”
Reklam
“Hiçbir şeyde aşırıya kaçmamalıdır! Hiçbir şey tek taraflı olmamalıdır. Her şeyde orta yolu gözetmelidir. Her şeyi za­manında ve yerinde yapmalıdır.”
Napoleon’un ardı arkası kesilmeyen savaşlarından artık bıkmış olan Avrııpa ülkeleri bu sonuca çok memnun oldular ve İngiltere’nin yenilgi bilmeyen kudretine hayran oldular. Tüm Avrupa, İngilizler’i taklit etmeye başladı. İngilte­re’nin her şeyi artık moda olmuştu. Ancak çocuklar, büluğa ermemiş gençler ve orta yaş kesi­mi herşeyi taklid ederken, çoğunlukla sigara ve içki kullanma, kaba konuşma gibi olumsuz yönlerini taklit ediyorlardı. Henüz kültür ve medeniyet alanında ilerleyememiş mil­letler de İngilizler’in komik ve zararlı davranışlarını alarak, İngiliz toplumunun kötü birer kopyası durumuna düştüler.
Evet, önceleri gözlerimiz körmüş. Feci bir hayat sürüyormuşuz. Şükürler olsun, şimdiki gençler hayatı daha güzel ve daha akıllıca düzenlemesini biliyorlar. Bu şeklide bizzat kışlalar da bilgi ve ahlâk yönünden yük­selmiştir. İyi mayanın hamuru kabartması gibi, kışla da mille­ti bilgi ve ahlâki açıdan yükseltmiştir.
Snelman anlamlı bir gülüşle şu soruyu yöneltti: _ Kanunsuzluğun en büyük öğreticisi kimlerdir, bilir mi­siniz? Sorusunu yine kendi cevapladı: _ Memurların ta kendisidir. Yasayı uygulamakla yükümlü olanlardır. Halka, yasalara itaat etmenin yollarını ve çareleri­ni memur öğretir.
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.