1980 darbesi sonrası Türkiye’sinde, küçük bir Anadolu kasabasında yerel bir müzik grubunun “resmî” bir etkinlikte çalmak zorunda kalışı üzerinden otorite, korku, sansür ve direniş mizahla anlatılır. “Beynelmilel” (Enternasyonal) marşı etrafında gelişen olaylar, ideolojilerle sıradan insanların hayatlarının nasıl çarpıştığını gösterir.
Rahmetli usta yazar, sinema yonetmeni ve elestirmeni, direnen halklar icin siyaset yapan sosyalist aydin Sirri Sureyya Onder kendi yarattigi bu eser ile 1980 yilindaki Askeri Darbe sonrası toplumda susmanın erdem, konuşmanın suç sayıldığı iklimi yansıtır. Beynelmilel, Sırrı Süreyya Önder’in mizahı bir direniş biçimi olarak kullandığı, darbe döneminin baskısını sıradan insanların hayatı üzerinden anlatan güçlü bir toplumsal eleştiridir.
Tematik İnceleme
Mizah Yoluyla Politik Eleştiri
Önder’in temel yöntemi acı gerçeği güldürerek söylemektir. Mizah, baskının saçmalığını görünür kılar.
Gülme = direnme biçimi
Komik olan, trajedinin üstünü örtmez; aksine onu açığa çıkarır.
b) Otorite ve Korku
Eserde otorite:
Sürekli denetleyen,ama çoğu zaman neyi denetlediğini bilmeyen bir güçtür.Bu da bürokratik absürtlüğü doğurur.
“Sıradan İnsan”ın Tarihle Çatışması
_____________________________________
Kahramanlar ideolog değil toplumdaki siradan insanlardir aslinda.Müzisyen,esnaf,baba, gençlerdir
Dolayisiyla Büyük siyaset, küçük hayatların ortasına düşer.
Müzik ve Özgürlük
______________________
Müzik:
İdeolojiler üstü bir ifade biçimi olup aynı zamanda tehlikeli görülür, bir marş, suç deliline dönüşebilir. ( Enternasyonel Sosyalizm"i cagristirdigi icin)