Bıçkın ve Orta Halli

İbrahim Yıldırım

Bıçkın ve Orta Halli Hakkında

Bıçkın ve Orta Halli konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.
8/10
4 Kişi
10
Okunma
3
Beğeni
1.630
Görüntülenme

Hakkında

“Nerede yazı varsa, orada bir gözetleyen, dolayısıyla şiddet vardır.” Çalıştığı bankada sendika temsilciliği yaptığı için darbe sonrası tutuklanıp 12 Eylül “adaletinin” zulmüne uğrayan Edip Sönmez ve bir dönem Edip Sönmez’le mesai arkadaşı olmuş ve onunla ortaklaşa bir “roman” yazma teşebbüsünde bulunmuş Ömer. Yay, tokmak ve Walter tabancayla işlenmiş “tüyler ürpertici bir cinayet”. Bu cinayetin zanlısı Edip’in gerçek hikâyesini öğrenmeye çalışan Ömer araştırmaya, kaydetmeye ve yazmaya başladıkça hem cinayetin hem de ülkenin içine düştüğü “cinnetin” kaydını tutacaktır. 2003 yılında yayımlandığından beri büyük ilgiyle karşılanan, bir dönem ülkenin yaşadığı şiddet dönemini bütün ağırlığıyla anlatan bir “siyasi polisiye” Bıçkın ve Orta Halli. Deyim yerindeyse artık bir İbrahim Yıldırım klasiği. Kuşevi’nin Efendisi ile başlayıp Yaralı Kalmak’la devam eden “Eylülden Sonra” üçlemesini tamamlayan atak bir final romanı.
Tahmini Okuma Süresi: 18 sa. 8 dk.Sayfa Sayısı: 640Basım Tarihi: Ağustos 2023İlk Yayın Tarihi: 2003Yayınevi: Kırmızı Kedi Yayınevi
ISBN: 9786254182389Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 43.8
Erkek% 56.3
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

İbrahim Yıldırım
İbrahim YıldırımYazar · 12 kitap
İbrahim Yıldırım 1950'de İstanbul'da dünyaya geldi. Ortaöğrenimini İstanbul Atatürk Erkek Lisesinde tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesine gitti. Bankacı olarak başladığı kariyerine, reklam sektöründe devam etti. 1978 yılından itibaren şiir, deneme ve öyküleri çeşitli dergilerde yayımlanmıştır. İlk öyküsü Oluşum'da, ilk şiiri Varlık'ta yayımlandı. 1980 yılında Abdi İpekçi Roman Yarışması'na katıldı, yapıtı övgüye değer bulundu. Uzun bir süre (1984-1988) Günümüzde Kitaplar dergisinde "Bir Zamanlar Bir Kitap"; Cumhuriyet Kitap ve Çerçeve'de "Sarı Yapraklı Kitaplar" başlıkları altında denemeler yazdı. Takma adla Gırgır dergisinde mizah öyküleri yayımladı. 1987 yılında "Bir Cinayetin Ekonomisi" adlı öykü kitabı yayımlandı. Hemen ardından önce Cengiz Öndersever, daha sonra da Metin Celal ve Ahmet Önel’le birlikte Yaşasın Edebiyat (1987-92, 4 sayı) öykü seçkisini çıkardı. 1997'de "Eylül'den Sonra" adını verdiği roman üçlemesini yazmaya başlayan Yıldırım, bu dönemin ilk ürünü olan "Kuşevi'nin Efendisi"ni 2000 yılında yayımladı. Bir yıl sonra üçlemenin ikinci romanı "Yaralı Kalmak" okura ulaştı. Üçlemenin üçüncü kitabı "Bıçkın ve Orta Halli" 2003'te yayımlandı. 2002 yılında, "Kaptan Gemide Kaçak Yolcu Var" adlı kitaba "Baudelaire Paradoksu" adlı öyküsüyle katılan İbrahim Yıldırım, çeşitli edebiyat dergilerinde deneme ve öyküler yayınlıyor. 2016 yılında "Dokuzuncu Haşmet" romanıyla Orhan Kemal Roman Armağanı ödülüne layık görüldü. “İbrahim Yıldırım, kullandığı imgesel dili, sözcük ve cümle yapıları, kavramlara yaptığı vurguları ile roman kahramanlarını duygusal iniş çıkışlarına, isyanlarına, öfkelerine, tutku ve sevinçlerine eşlik ettiriyor okuyucusunu. Kahramanlarının patolojik ruh halleri üzerinden zengin bir metafor ve imgelem dünyasına giriyoruz. Doğrusal bir zaman akışı izlemeyen hikâyelerde dönemler arasındaki geçişler, anımsamalar yoluyla geçmişle kurulan bağlar, ileride karşılaşılacak kimi olaylara ilişkin serpiştirilen ipuçları, kişilerin duygusal ve düşünsel değişimlerinin tasviri, kısacası kurgunun tamamı hiç aksamıyor.” (Ömer Türkeş) “İbrahim Yıldırım’ın öykülerinde olayların açıklıkla gözler önüne serilmesi yerine yankılarının anlatılması dikkat çekiyor. Yazar, bir duyguya kaynaklık eden olayı hiç anlatmadan o duyguyu duyumsatabiliyor. Okur, öykülerin herhangi bir anında anlatıcıların neler yapabileceğini kestiremediğinden çıkarımlara girişemiyor; öykülerin başarısı da galiba burada yatıyor. Sürekli kılık değiştirip okurla sohbeti sürdüren anlatıcı, öykülerin yazılış sürecini anlatmaktan da, izi sürülebilecek ipuçları vermekten de kaçınmıyor.” (Gökşen Buğra) Eserleri Bir Cinayetin Ekonomisi (1987) Kuşevi'nin Efendisi (2000) Yaralı Kalmak (2001) Bıçkın ve Orta Halli (2003) Hassas Ruhlar, Şikayetçi Aşklar (2004) Vatan Dersleri: Hal ve Zaman Mektupları (2006) Vatan Dersleri: Ölü Bir Zamana Ağıt (2008) Her Cumartesi Rüya (2011) Nişantaşı Suare (2012) Madam Samatya (2013) Dokuzuncu Haşmet (2015) Dünbatımı Defterleri (2021)