Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilgi Büyücüsü Biruni

Emine Sonnur Özcan

Bilgi Büyücüsü Biruni Gönderileri

Bilgi Büyücüsü Biruni kitaplarını, Bilgi Büyücüsü Biruni sözleri ve alıntılarını, Bilgi Büyücüsü Biruni yazarlarını, Bilgi Büyücüsü Biruni yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Dönemin ünlü Türk bilgini Ebu Reyhan'a, varoştaki bir mahalleden başkente gelmiş olması nedeniyle Farsçada 'dış' anlamına gelen 'birun' kelimesinden hareketle dışarıdan gelen, taşralı anlamlarında el-Biruni adı verilmişti.
İnsanların fikir ve uğraşıları türlü türlüdür ve dünyanın gelişmesi bu uğraşıların çeşitliliği ile gerçekleşir. Biruni
Reklam
Biruni'ye göre, Toplumun temelini iktisadi ilişkiler oluşturmuştur. Bu nedenle devletleri yönetenlerin görevi, ekonomik düzeni ve sınıflar arası eşitliği sağlamaktır.
160 syf.
6/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Biruni az bilinen ancak çok değerli bir hazine.Onunla bu kadar yakından tanışmak beni memnun etmekle birlikte kitabın diğer kaynaklardan ayırt edici üstün bir özelliği yok. Hatta Biruni hakkında yazılmış ve okuma fırsatı bulduğum iki kitabı göz önünde bulundurunca bu kitap giriş seviyesi bir yapıt. Kitap giriş kısmından 72. Sayfaya kadar
Bilgi Büyücüsü Biruni
Bilgi Büyücüsü BiruniEmine Sonnur Özcan · Ötüken Neşriyat · 200913 okunma
Biruni, aklı başında olan insanların, mutluluk veren kalıcı işlerden zevk aldıklarını; bu yolda insanın tutkusunun gittikçe artacağını; kalıcı olmayan bedeni ve maddi zevklerin ise elem ve ızdırapla yanyana olduğunu ifade etmistir.
Sayfa 71 - undefinedKitabı okudu
'Gidenlerce bir parça et misali geride bırakıldım İlim, paspas üzerine kuşlar için bırakılan et parçası gibiydi...'
Sayfa 47 - undefinedKitabı okudu
Reklam
160 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Ötüken yayınlarının bu serisini özellikle genç meraklı okuyuculara öneririm. Ilk bin yılın eşiğinde bicimlenen düşünce dünyamıza sızan ışığın huzmeleriyle gözleriniz kamaşabilir...
Bilgi Büyücüsü Biruni
Bilgi Büyücüsü BiruniEmine Sonnur Özcan · Ötüken Neşriyat · 200913 okunma
İnsanların fikir ve yaklaşımları türlü türlüdür; ve dünyanın gelişmesi bu yaklaşımların çeşitliliği ile gerçekleşir
Biruni, bir eserinde kaleme alma amacını şöyle ifade eder: Evvela kendi nefsim için ki insanın kendisine en yakın olan da odur - ikinci derecede; erdem seven ve erdem yoluna gitmekte olan bizim gibiler için..
Dönemin ünlü Türk bilgini Ebu Reyhan'a, varoştaki bir mahalleden başkente gelmiş olması nedeniyle Farsça'da dış anlamına gelen birun kelimesinden hareketle dışarıdan gelen, taşralı anlamlarında el-Biruni adı verilmişti.
Reklam
Biruni'nin Kas'taki Harezmşahlar Sarayı'ndaki teorik çalışmaları kısa bir zaman içerisinde uygulamalara da dönüşmüştü. İlk rasadını 990 yılında, on yedi yaşında gerçekleştirdi. Bu rasat sırasında, gözlerinin güneş ışınlarından etkilenmesi nedeniyle doğrudan rasadı bırakıp, güneşin sudaki yansımalarına bakarak rasat yapmak zorunda kalmıştı. Ebu Reyhan, aynı yaştayken, yarım derecelik bölümlere ayrılmış bir çember kullanarak, Kas şehri boylamından güneşin yüksekliğini ölçtü ve bu sonuçtan yola çıkarak şehrin enlemini hesapladı.
"Altın ve gümüş dilli" olarak da ün yapan Ebu Reyhan el Biruni'yi kendisine danışman tayin eden yeni emir, ünlü bilgini üne ve refaha kavuşturmuştu. Ancak Ebu Reyhan, kendisine verilen idari ve siyasi görevlerin aptalları gıpta ettirirken kendisini hayıflandırdığını ileride yazacağı eserlerinde itiraf edecekti.
1024 yılında Volga Türkleri'nin lideri Gazne'ye bir elçilik heyeti göndermişti. Biruni bu heyetteki görevlilerle görüşerek, onlardan ticari ilişkiler için oldukları Kuzey Kutup Bölgesi'ne ilişkin bilgiler vermesini istedi. Elçilerden biri Sultan Mahmud'un huzurunda iken, kuzeyin ileri uçlarında güneşin bazen günlerce batmadığını söyleyince, Mahmud bunu bir sapkınlık olarak değerlendirip öfkelendi. Ancak Biruni, Sultan'a bunun imkan dahilinde ve makul bir olay olduğunu ifade etti.
İlim, paspas üzerine kuşlar için bırakılan et parçası gibiydi...
Ölümünden sadece birkaç dakika önce, kendisini hasta yatağında ziyaretine gelen arkadaşı Fakih Ebu'l Hasan'dan ilmi bir konuyu kendisine tekrar anlatmasını istedi. Arkadaşı anlattı; o, doğru bir şekilde tekrar etti. Büyük Bilgin, son dakikalarının dahi bir şeyler öğrenmeden geçmesine izin vermemişti.
19 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.