Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilginin İslamileştirilmesi ve Çağdaş İslam Düşüncesi

Mevlüt Uyanık

Bilginin İslamileştirilmesi ve Çağdaş İslam Düşüncesi Sözleri ve Alıntıları

Bilginin İslamileştirilmesi ve Çağdaş İslam Düşüncesi sözleri ve alıntılarını, Bilginin İslamileştirilmesi ve Çağdaş İslam Düşüncesi kitap alıntılarını, Bilginin İslamileştirilmesi ve Çağdaş İslam Düşüncesi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bu Batı metodolojisinin ilk önemli eksikliğidir. İnsanın diğer boyutu olan ahlak ve ruhunun yok sayılması, bunları besleyen dini ve geleneksel değerlerin belirleyiciliğini görmezden gelmek demektir. Batı'nın bilimsel metot diye evrensel kılmaya çalıştığı yöntemle, İslam toplumunu tahlil etmesi, üstelik bunu da onu "İslami " kılan manevi unsurları soyutlayarak yapması, müslümanlar arasındaki zihni kırılmanın ilk belirtisidir.
"Elde ettiğimiz bilgi birikimi ile Kur'an ve Sünnet'i yorumlayışımızdan ortaya çıkan bakış açısına İslami çerçeve denir." İslami çerçeveye sahip olarak üretilen bilgiler İslami'dir, ama Kur'anla özdeşleştirilemez ilkesi, mutlakçı ve tekçi bakış açılarının devre dışı kalmasını sağlayarak, Müslümanlara büyük bir zihinsel esneklik ve düşünce hürriyeti sağlayacaktır.
Sayfa 126 - Ankara Okulu YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Bir kavim kendini değiştirmedikçe Allah, onların durumunu değiştirmez."(13/11)
Sayfa 31 - Ankara okulu yayınları 2017Kitabı okudu
Kötülükler önemli oranda bilgisizlik (cahillik)ten kaynaklanmaktadır.Hatta bilmediğini bilmek ve onu öğrenmeye çalışarak, pratiğe geçirmek en büyük erdemdir.
Yeryüzünün bir döşek gibi insanın ayaklarının altına serilmesi ve her şeyin bir düzende olması ve rızık olarak temiz şeylerin verilmesi, insanın da düzenli ve iyi bir hayat kurmasını gerektirmektedir. Üstelik bu görevi tabiatı koruyarak yapmak zorundadır. Çünkü insanoğlunun bu evrendeki diğer mahluklardan tek ayrıcalığı, bilgi edinme yetilerine sahip olması ve hiçbir varlığın kabul etmediği emaneti yüklenmesinden dolayıdır. Bu nedenle yapacağı bütün tasarruflarda, her şeyin sahibinin Allah olduğunun idrakinde olacaktır.
Sayfa 145Kitabı okudu
Pozitivist ve empirist temellere sahip olan bir bilgi ve bilim tasarımıyla hareket eden Batılı araştırmacıların, tabiat bilimlerinde uyguladıkları yöntemlerle sosyal bilimler alanlarını tetkik etmeye çalışması; insanı sadece duyusal verilerle incelenen, istatistik verilere tabii tutulan bir varlık konumuna indirgemiştir.
Reklam
Kanaatimize göre, Kur'an'a dayalı bir İslami bilgi teorisi kurgulamanın en özgün tarafı, aklın dışında kalbin de anlama yetisi ve bilgi vasıtası olarak zikredilmesidir.
Sayfa 106Kitabı okudu
Zihinlere büyük bir esneklik veren bilgi felsefesindeki bu yeni kavram, yani hoşgörüyü kabul etmenin diğer bir sonucu da şudur: Hakkıyla bilen ve bilginin sorumluluğunu taşıyan kişi, bilgisinin kaynaklandığı yaşama biçiminin ötesine geçebilmiş, diğer bilme ve yaşama biçimlerini kabul etmiş kişidir. Dünyada bir arada yaşamanın ön koşulu da, bu sorumluluk anlayışına sahip olmaktan geçer. Bu nedenle hakkıyla değil de, sadece bilinen, diğer bilme ve yaşama tarzlarını kabul etmeyen bildiğinin yobazıdır.
İslam Düşüncesinde Bilgi Kavramı
Nitekim insanın gayesi, dünyada iyi, adil ve ahlaki bir hayat sürerek, hem dünyada hem de ahirette mutluluğu elde etmektir. Bunun sağlanması, yani insanın iyi işler yapması, kötülüklerden sakınması ise ancak bilgi sahibi olmakla olur. Çünkü bilgi sahibi olmak, erdemli olmamın şartıdır. Kötülükler önemli oranda bilgisizlik (cahillik)ten kaynaklanmaktadır. Hatta bilmediğini bilmek ve onu öğrenmeye çalışarak, pratiğe geçirmek en büyük erdemdir. Bu bağlamda, ilmin işlevinin dünyevi mutluluğu elde etmek olduğunu söylemek mümkündür.
Sayfa 91 - Ankara okulu yayınları 2017Kitabı okudu
“Önümüzde oldukça önemli bir görev var. Ne zamana kadar, Batının önümüze attığı ekmek kırıntılarıyla yetineceğiz ? Şimdi kendimize has özgün şeyler üretmenin tam zamanıdır. Sosyal bilimciler olarak geçmiş eğitimimizi gözden geçirip, Kur’an ve sünnet ışığında yeniden bunları düzenlemek zorundayız. Bu, atalarımızın tarih, hukuk ve kültür alanlarına yaptıkları özgün katkılara benzer şekilde olacaktır. Batı, onların mirasını almış, seküler bir kalıba sokmuştur. Bizim bu bilimi alıp, onu İslamileştirmeyi istememiz çok şey midir ?”
Sayfa 111
Reklam
Bir medeniyeti, başka bir medeniyet ve kültür anlayışından farklı, özgün ve biricik kılan özelliği, kendine has bir dünya görüşü olmasında yatmaktadır.
Geleneksiz bir modernlik söz konusu olamaz, zorla benimsettirilmeye çalışılsa da ümmetin ma'şeri vicdanında kabul görmez.
Sayfa 19
İlahi iradenin yansıması olan tabiat ve ahlak kurallarını akıl, vahiy ve diğer bilgi vasıtalarıyla anlamaya çalışan insan, hayatın maddi ve manevi yönlerinde bir denge kurarak, birlik sağlamakla sorumludur. DİNDARLIK, HAYATTTAN ÇEKİLİP, UZLETE ÇEKİLMEK OLARAK DEĞİL DE HAYATIN DAİMA İÇİNDE OLMAK, ADALETLİ VE DÜRÜST DAVRANMAK, HAYIRLI İŞLERLE UĞRAŞMAKTIR. ZİRA İLAHİ EMANETİ YÜKLENMEK VE HİLAFETİ KABUL ETMEK, DÜNYADA GÜVENLİĞİ, BARIŞI VE ADALETİ GERÇEKLEŞTİRMEYE SÖZ VERMEK DEMEKTİR.
Sayfa 148 - Ankara okulu yayınları 2017Kitabı okudu
Her yıl yarım milyon insan açlıktan ya da beslenme yetersizliğinden ölmekte, milyonlarca çocuğun protein yetersizliğinden beyinleri gelişememektedir. Gelişmiş ülkelerde ölüm yaşı ortalama 72 iken, fakir ülkelerde bu oranın 45'lere düşmesi, iddia edildiği gibi bilimsel ve teknolojik ilerlemelerin dünyayı gül bahçesine çevirmediği görülmektedir.
Sayfa 164 - Ankara Okulu YayınlarıKitabı okudu
Modernizm, yeni barbarlıktır. Batı, modernist düşüncesini medya ve eğitim sistemleri ile Müslüman zihinlere yerleştirmektedir. Özellikle laik ve batılılaşmış politikacılar ve idareciler yetiştirerek, sömürgelerini devam ettirmeyi hedeflerler.
Sayfa 38
18 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.