Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Bilim Çocuk - Sayı 137 (Mayıs 2009)

Bilim Çocuk Dergisi

Bilim Çocuk - Sayı 137 (Mayıs 2009) Gönderileri

Bilim Çocuk - Sayı 137 (Mayıs 2009) kitaplarını, Bilim Çocuk - Sayı 137 (Mayıs 2009) sözleri ve alıntılarını, Bilim Çocuk - Sayı 137 (Mayıs 2009) yazarlarını, Bilim Çocuk - Sayı 137 (Mayıs 2009) yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kediler ve Köpekler Aynı Dili Konuşursa
Kediler ve köpekler, beden dilleriyle “konuşur”. Ancak, her zaman anlaşabildikleri söylenemez! Örneğin, köpek dilinde kuyruk sallamak, “hey, seni gördüğüme çok sevindim” anlamına gelir. Ancak, bir kedinin kuyruk sallaması genellikle “lütfen beni rahat bırak” demektir. Bu durum bazı anlaşmazlıklara yol açabilir. İsrail’deki Tel Aviv Üniversitesi’nden bir araştırmacı, kedilerle köpeklerin birbirlerinin beden dillerini öğrenerek birlikte yaşayabileceklerini göstermiş. Araştırmacı bunu sağlamanın en iyi yolunun, bir kediyle bir köpeği yavruyken eve almak olduğunu belirtiyor. Yavru kedinin eve yavru köpekten birkaç gün daha erken getirilmesinin de yararlı olduğunu ekliyor. Bu şekilde aynı evde yaşamaya başlayan bazı kediler ve köpekler birbirleriyle öyle iyi geçiniyorlar ki, uyurken bile birbirlerinden ayrılmıyorlar
Uzaydaki O Alet Çantasına Ne Oldu?
2008 yılının Kasım ayında, dünyanın yörüngesindeki Uluslararası Uzay İstasyonu’nda küçük bir kaza yaşanmıştı. İstasyonun dışında onarım yapan bir astronot, sıkışmış bir bağlantı parçasıyla uğraşırken alet çantasını elinden kaçırmıştı. Alet çantası, uzay boşluğunda yitip gitmiş ve bulunamamıştı. Ama bu durum uzun sürmedi! Çünkü kısa bir süre sonra, yeryüzünden gözlem yapan amatör gökbilimciler çantanın Dünya’nın yörüngesindeki yerini buldular! Küçük bir sırt çantası büyüklüğünde olan alet çantası, bir teleskop ya da dürbün yardımıyla Dünya’da izlenebiliyor. Biliminsanları, alet çantasının Haziran 2009’a kadar yörüngede kalacağını, daha sonra Dünya’nın atmosferine girerek yanacağını tahmin ediyorlar.
Reklam
Doğu ufkunda gözlemlediğimiz takımyıldızlar yalnızca yaz aylarında görülebiliyor.
Altınböcekleri de diğer böcekler gibi yumurta, larva ve pupa evrelerinden sonra erginleşir.
Işık, boşlukta saniyede yaklaşık 300.000 km hızla ilerler. .. Güneş ışınlarının Dünyamıza ulaşması yalnızca 8 dakika sürer.
Reklam
Tespihböcekleri böcek değil. Bu hayvanlar eşayaklılar adlı bir canlı grubunun üyesi. Yani yengeçler, ıstakozlar ve supireleriyle akrabalar.
Beyaz ışık, Farklı dalga boylarındaki renklerden oluşur. Beyaz ışık, cam bir prizmadan geçtikten sonra renklerine ayrılır. Bu sırada oluşan renklerin fümüne “ışık tayfı" denir. Isık tayfnda kırmızı, turuncu, sarı, yeşil ,mavi, lacivert mor renkler bulunur. Isık tayfını incelemek amacıyla “’tayfölçer” de denen “Spektrometre” kullanılır. Gökbilimciler, spektrometreyi yıldızların ve diğer gökcisimlerinin yapısında bulunan maddeleri saptamak, sıcaklıklarını ölçmek gibi amaçlarla kullanır.
Her eve lazım :)
Süte su karıştırılıp karıştırılmadığını saptamak için de özel bir hidrometre çeşidi olan "laktometre" kullanılır.
Lavın sıcaklığı 1200 santigrat dereceye kadar ulaşabilir.
Reklam
Okyanus tabanında da tıpkı karalarda olduğu gibi çeşitli yer şekilleri bulunur: yüksek dağlar, etkin yanardağlar, geniş platolar, çukurlar, derin uçurumlar...
1,8 milyon yıl önce Buzul çağları yaşandı. İlk insan ortaya çıktı.
Çok eski zamanlarda yeryüzündeki tüm kıtalar birleşikti, yani yalnızca tek bir kıta vardı. Bu dev kıtaya yerbilimciler "Pangea" adını veriyor.
345-280 milyon yıl önce karalar, eğreltiotu ormanları ve batakliklarla kaplıydı. Köpekbalıkları ortaya çıktı.