Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Hayvanların Gözleri

Bilim Çocuk - Sayı 203 (Kasım 2014)

Bilim Çocuk Dergisi

Bilim Çocuk - Sayı 203 (Kasım 2014) Gönderileri

Bilim Çocuk - Sayı 203 (Kasım 2014) kitaplarını, Bilim Çocuk - Sayı 203 (Kasım 2014) sözleri ve alıntılarını, Bilim Çocuk - Sayı 203 (Kasım 2014) yazarlarını, Bilim Çocuk - Sayı 203 (Kasım 2014) yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kedi Gözü Bulutsusu
"Bu gezegenimsi bulutsunun yaklaşık bin yıl önce oluştuğu düşünülüyor. Bu bulutsunun ilginç yönlerinden biri, çevresinde bulunan çemberler. Bunların yıldızın patlamadan önce belirli aralıklarla uzaya savurduğu madde olduğu düşünülüyor. Bu madde de bulutsu gibi giderek genişliyor. Bulutsunun merkezindeki beyaz cüce kolayca seçilebiliyor."
Tübitak Yayınları - IV. Gökyüzünün "Gözleri"
Yüzük Bulutsusu
"Bu bulutsu gökyüzündeki en ünlü gezegenimsi bulutsudur. Yüzük Bulutsusu’nu oluşturan yıldız yaklaşık bin altı yüz yıl önce patladı. Yıldızdan geriye kalan beyaz cüce, fotoğrafta bulutsunun merkezinde kolayca seçilebiliyor. Bulutsu bu beyaz cücenin yaydığı ışınım sayesinde parlıyor."
Tübitak Yayınları - IV. Gökyüzünün "Gözleri"
Reklam
"Kedilerin gözlerinde mavi ve yeşil ışığa duyarlı olan koni hücreleri bulunur ancak kırmızı ışığa duyarlı olan koni hücreleri bulunmaz. Bu nedenle kediler yeşili ve maviyi ve bunların karışımından oluşan renkleri görebilir. Kediler karanlıkta çevrelerini bizim gördüğümüzden daha iyi görür. Bunun nedeni kedilerin gözlerinde insanlarınkinden çok daha fazla sayıda çubuk hücresi bulunmasıdır. Çubuk hücrelerinin sayısının fazla olması kedilerin gözlerinin ışığa daha duyarlı olmasını sağlar."
Tübitak Yayınları - III. Hayvanların Gözünden Dünya
Derimiz kesilip kanadıktan sonra neden kabuk oluşur?
Derimizde oluşan bir kesiğin iyileşmesi çeşitli hücrelerin rol aldığı birçok olay sonucunda gerçekleşir. Derimiz kesildiğinde bazen kan damarları da zarar görür. Bu durumda kesikten dışarı kan çıkar. Kanda bulunan trombosit adı verilen hücreler, kan çıkışı olan bölgede toplanır. Pıhtılaşmadan sorumlu olan bu hücreler bir araya gelerek pıhtı oluşturur. Bu pıhtı kesiği kapatır ve bu sayede kan çıkışı durur. Pıhtı kısa bir süre içinde sertleşir ve kesik bir kabukla kaplanmış olur. Kesiğin bulunduğu yerde yeni deri hücreleri oluşur.
Gamze neden olur?
Gamze, genellikle yanaklarda bulunan küçük çukurlardır. Bu çukurlar yanaktaki iki kasın arasında bir boşluk bulunması nedeniyle oluşur. Bu iki kas kasıldığında boşluğun üzerinde bulunan deri içeri doğru çekilir ve çukurlar belirginleşir. Özellikle de güldüğümüzde.
Makarna
Makarna, irmik ve suyun karıştırılmasıyla elde edilen bir hamurdan yapılır. İrmik durum buğdayı adı verilen makarnalık bir buğday çeşidinden elde edilir. Bu buğday, ekmek, pasta, börek yapımında kullandığımız unun elde edildiği ekmeklik buğdaydan farklıdır. Fabrikalarda ekmeklik buğdaydan elde edilen undan makarna yapılmaz; çünkü bu undan yapılan hamur çok yumuşak olur.
Reklam
Yüzük Bulutsusu
Bu bulutsu gökyüzündeki en ünlü gezegenimsi bulutsudur. Yüzük Bulutsusu’nu oluşturan yıldız yaklaşık bin altı yüz yıl önce patladı. Yıldızdan geriye kalan beyaz cüce, fotoğrafta bulutsunun merkezinde kolayca seçilebiliyor. Bulutsu bu beyaz cücenin yaydığı ışınım sayesinde parlıyor.
Sayfa 16 - Aylık Popüler Bilim DergisiKitabı okudu
Kedilerin gözlerinde mavi ve yeşil ışığa duyarlı olan koni hücreleri bulunur ancak kırmızı ışığa duyarlı olan koni hücreleri bulunmaz. Bu nedenle kediler yeşili ve maviyi ve bunların karışımından oluşan renkleri görebilir. Kediler karanlıkta çevrelerini bizim gördüğümüzden daha iyi görür. Bunun nedeni kedilerin gözlerinde insanlarınkinden çok daha fazla sayıda çubuk hücresi bulunmasıdır. Çubuk hücrelerinin sayısının fazla olması kedilerin gözlerinin ışığa daha duyarlı olmasını sağlar.
64 syf.
8/10 puan verdi
·
3 saatte okudu
Bu sayıda konularından biri hayvan gözleri. Bu konuyla ilişkili olarak dergide içinde hayvanların çevrelerini nasıl gördüklerini anlatılarak; bukalemunların gözlerini ele alındığı iki yazı var. Makarnalar bu sayıda dergide yer verilen bir başka konu. Makarnanın nasıl üretildiğini öğrenmek için bir makarna fabrikasını ziyaret edilmiş. Bunun yanında evde nasıl makarna yapılacağı ve bazı makarna çeşitlerini anlatan yazılarda da var. Dünya üzerindeki yerimizi bulmamıza yarayan küresel konumlandırma sistemleri de anlatılmış.
Bilim Çocuk - Sayı 203 (Kasım 2014)
Bilim Çocuk - Sayı 203 (Kasım 2014)Bilim Çocuk Dergisi · Tübitak Yayınları · 201416 okunma