Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Bilim Çocuk - Sayı 245 (Mayıs 2018)

Bilim Çocuk Dergisi

Bilim Çocuk - Sayı 245 (Mayıs 2018) Gönderileri

Bilim Çocuk - Sayı 245 (Mayıs 2018) kitaplarını, Bilim Çocuk - Sayı 245 (Mayıs 2018) sözleri ve alıntılarını, Bilim Çocuk - Sayı 245 (Mayıs 2018) yazarlarını, Bilim Çocuk - Sayı 245 (Mayıs 2018) yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Papağanlar nasıl konuşurlar?
Papağan taklit ederek öğrenen az sayıdaki hayvanlardan biri. Bunun nedeni elbette bir araştırma konusu. Bilim insanları yaptıkları bir çok çalışmada insan konuşmalarını taklit etmede eşsiz yeteneğe sahip papağanların beyinlerinde önemli farklılıklar buldu. Papağanlar beyinlerinde, tekrar ederek öğrenmeyi sağlayan merkezlere sahip. Bu merkez içerisinde bulunan özel yapılar bilim insanları tarafından “kabuklar” ya da “dış halkalar” olarak adlandırılıyor. Bu özel yapılar taklit yeteneği daha iyi olan papağanlarda diğer papağanlardakilere göre daha büyük. Bu nedenle bilim insanları bu özel yapının papağanların taklit becerilerini sağladığını dile getiriyor.
Farmakometri
Farmakometri, en eski bilim dallarından biri olan farmakolojiyle ilişkili yeni sayılabilecek bir bilim dalı. Farmakoloji, ilaçların canlılar üzerindeki etkilerini inceler. Farmakometriyse, ilaçların hastalıklar üzerindeki etkilerini ve ilaçlarla ilgili deneysel çalışmalardan elde edilen verileri inceliyor. Örneğin, farklı insanların belirli bir ilaca neden farklı tepkiler verdiğinin incelenmesi farmakometrinin konusudur. Bu bilim dalı, yeni ilaçların geliştirilmesine yönelik çalışmalar için de önemli veriler sağlar.
Reklam
Nutrigenomi
Nutrigenomi, beslenmeyle genler ve sağlık arasındaki ilişkiyi inceleyen bilim dalı. Her insanın genetik özellikleri birbirinden farklıdır. Nutrigenomide de beslenmede bu genetik farklılıkların dikkate alınması şeklinde bir yaklaşım benimsenir. Ayrıca bazı hastalıkların beslenmeyle ilişkisi de bu dalda çalışanların incelediği konular arasındadır.
Aeroekoloji
Aeroekoloji, atmosferin yeryüzüne yakın bölümünde yaşam süren canlıları inceleyen bir bilim dalı. Bu canlılar arasında kuşlar, yarasalar, bazı eklembacaklılar ve mikroorganizmalar var. Atmosferdeki değişimler, bu canlıların yaşamları açısından çok önemli. Rüzgârlar, yağışlar, hava sıcaklığı değişimleri bu canlıları doğrudan etkiler. Ayrıca gökdelenler, rüzgâr türbinleri, uçaklar, hava kirliliği gibi insan kaynaklı pek çok etken bu canlılar açısından olumsuzluklar yaratabilir. Aeroekoloji alanında çalışan araştırmacılar, aerosferde yaşayan canlıların tüm bu çevre koşullarıyla etkileşimini inceler.
Doğaya Hayran Bir Sanatçı Monet
Monet (Mone olarak okunur), 1840 yılında Paris’te doğmuş. Beş yaşındayken ailesi Fransa’nın Normandiya kıyılarına taşınmış. Küçük yaştan itibaren karikatür çizmeye, resim yapmaya başlamış. Yaptığı karikatürleri görüp beğenen ünlü ressam Boudin, genç Monet’ye resim dersleri vermiş, birlikte açık havada saatlerce resim yapmışlar. Monet, babasının desteğiyle Paris’e resim dersi almaya giderek burada resim sergilerini gezmiş, atölyelerde çalışmalara katılmış ve pek çok yeni şey öğrenmiş.
Uranüs Çürük Yumurta Gibi Kokuyor
İngiltere’deki Leicester Üniversitesinde gezegenbilimci olan Leigh Fletcher ve çalışma arkadaşları tarafından yapılan araştırma sonucunda Uranüs’ün çürük yumurta gibi koktuğu anlaşıldı. Bu kokunun nedeni, gezegenin bulut katmanlarının üst kısımlarında bulunan hidrojen sülfür molekülleri. 1990’lardaki gözlemler Uranüs’ün atmosferinde hidrojen sülfür olabileceğini gösteriyordu. Hawaii’deki İkizler Kuzey Teleskobu’yla yapılan son gözlemler sonucunda molekülün varlığı kesinleşti.