Bilim Tarihi

Cemal Yıldırım

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
·
Puan vermedi
Bilim tarihi kitapları, ekseriyetle, bilimin tarihinden çok teknik buluşlara yer verirler. Bilim nedir, ne değildir, nasıl doğup gelişmiştir, ne tür değişimlere uğramıştır, günümüzde ne hale evrilmiştir gibi bilime dair sorulara cevaplar ararsınız ama daha çok hangi buluşların, kim tarafından, ne zaman tarih sahnesine çıkmış olduğunun bilgisini veren bir icatlar kronolojisiyle karşı karşıya kalırsınız. Buluşların, tekniğin tarihi dökümü tarih biliminin konusudur ama bilimin ne'liği ve buna bağlı olarak mahiyeti, sınırları, tutarlılığı vb hususları da dahil edersek bilimin teorik yönü bilim felsefesinin alanına girmektedir. Kitap bu bakımdan bir tarih kitabı olmaktan çok bir felsefe kitabıdır da denilebilir. Bu kitap, bilimin tarihine odaklanmasıyla bu açıdan ayırt edilebilir tarza sahip eserlerden birisi. Artılarından biri de konuların dağıtılmadan, belirli bir sınırlılık gözetilerek ele alınmış olması. Kitap üslubu bakımından da titiz ve anlaşılır bir çalışma. Konuların anlatımında bilimin tarihi serüveninin (tasavvur, yöntem, evren tasavvuru, bilgi anlayışı vb) genel hatlarıyla verilmesine dikkat edilmesine artı olarak dil de sade ve akıcı tutulmuş. Giriş mahiyetinde okunabilecek bir eser ama bununla birlikte sistematiği gereği konular detaylandırılmamış olduğundan, ilgilileri için elbette burada genel hatlarıyla işlenen konuların, isimlerin, dönemlerin, teorilerin çok daha detaylı bilgisine ihtiyaç duyulacaktır.
Bilim Tarihi
Bilim TarihiCemal Yıldırım · Remzi Kitabevi · 2014151 okunma
Reklam
270 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
19 günde okudu
Kitap bilimin binlerce yıllık serüvenini birbirine bağlantılı şekilde anlatmaktadır. Kitabın anlatım bağlantısı her ne kadar süreğen gibi gözükse de İslam Bilim Tarihi kısmında bariz bir kopukluk vardır. Basit cümleler ile geçiştirilmekte veya hafife alınmaktadır. Ama yinede bilimin serüvenini anlatan güzel bir kitap.
Bilim Tarihi
Bilim TarihiCemal Yıldırım · Remzi Kitabevi · 2014151 okunma
383 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
“Bilim” dost mu düşman mı?
Bilim’e meraklı olanlar için başlangıç seviyesinde iyi bir kitap.Yazar ne kadar yüzeysel olarak anlatma gereği duydum dese de önsözde pek öyle olduğu söylenemez.Zira çoğu yerde oldukça bilimsel kavramlara uzun uzun yer vermiş yazar.Bu da bir nevi okumayı zorlaştırıyor. Bilim Tarihi okumamızın insanlığımızın gelişimi içinde ne gibi değişimler geçirdiğini görmek açısından oldukça mühim.İnsanlık nasıl bu düzeye geldi?Ne koşullarda gelişti?Bilimsel gelişmeler bize iyi mi kötü mü sirayet etti?Bütün bu sorular benim zihnimi kurcalayan sorularda ve başlangıç olarak seçtiğim bu kitapta da aradığım mesajı bulma konusunda bir seviye atladım. Kronolojik olarak bilim tarihi hakkında okunabilecek iyi bir kitap.Zorlansanız da okumaya devam edin derim.Birçok devrime şahitlik edip birçok bilim insanını tanıyıp genel kültür seviyenizi geliştirebilirsiniz.Özellikle kitap sonundaki çeviri metinler anlamamızı daha kolaylaştıracak ve bilim hakkında neyin önemli olduğu insanlığa katkısının da zararının da bizim elimizde olduğunu göreceksiniz. İyi okumalar dilerim :)
Bilim Tarihi
Bilim TarihiCemal Yıldırım · Remzi Kitabevi · 2016151 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.