Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

2017 Ocak

Bilim ve Teknik - Sayı 590

Bilim ve Teknik Dergisi

Bilim ve Teknik - Sayı 590 Gönderileri

Bilim ve Teknik - Sayı 590 kitaplarını, Bilim ve Teknik - Sayı 590 sözleri ve alıntılarını, Bilim ve Teknik - Sayı 590 yazarlarını, Bilim ve Teknik - Sayı 590 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Madeni Paraların Kenarları Neden Genellikle Tırtıklıdır?
Madeni paraların geçmişi MÖ 600’lü yıllara kadar dayanıyor. Geçmişte madeni paralar altın ve gümüş gibi değerli madenlerden üretiliyor ve dövülerek şekillendiriliyordu. Zamanla ticaretin gelişmesine bağlı olarak madeni paraya talebin artması, darphanelerin daha hızlı üretim yapmasını zorunlu hale getirdi. Ancak üretim elle yapıldığı için bu süreçte şekli çok düzgün olmayan düşük kalitede madeni paralar üretildi. Bu durum sahte ve kenarları yontulmuş -kalpazanlar madeni paraların kenarlarını yontarak değerli madenlerden küçük miktarlarda çalıyordu- paraların fark edilmesini zorlaştırıyordu. Bu sorunun üstesinden gelmek için geliştirilen yöntemlerden biri madeni paraların makineler kullanılarak üretilmesiydi. Böylece şekli çok düzgün dairesel paralar üretmek mümkün oldu. Paraların kenarlarının yontulmasını engellemek için ise madeni paralar kenarları tırtıklı şekilde üretilmeye başlandı. 1696 yılında İngiltere Kraliyet Darphanesi’nin başına getirilen fizikçi Isaac Newton madeni paralar kırpılarak yapılan sahtecilikle başa çıkmak için bu yöntemi kullanmıştı. Günümüzde ise madeni paralar değerli madenlerden yapılmamasına rağmen (çoğunlukla bakır, nikel ve çinko alaşımlarından üretiliyorlar) kullandığımız bazı madeni paraların kenarları tırtıklı.
Madeni Paraların Kenarları Neden Genellikle Tırtıklıdır?
M.ö ki yıllara dayanan gümüş ve altın paralar yamuk yumuktu ve bazı insanlar altın ve gümüş paraların kenarlarını kopararak çalıyordu ve para gittikçe daha yamuk yumuk oluyordu nihai çözüm 1696 yılında İngiltere Kraliyet Darphanesi’nin başına getirilen fizikçi Isaac Newton madeni paralar kırpılarak yapılan sahtecilikle başa çıkmak için bu yöntemi kullanmıştı.
Sayfa 35 - Ayşık Populer Bilim DergisiKitabı okudu
Reklam
Stres İnsana Nasıl Zarar Verir ?
Kişinin tansiyonunu yükselterek nefes alıp vermesini düzensizleştiren stres, kalbin ve beynin düzenli oksijen alamamasına sebep olduğu için sağlık sorunlarına yol açıyor.
Sayfa 15 - Aylık Popüler Bilim DergisiKitabı okudu
Reflü İlaçları Felç Riskini Artırıyor
Yaygın olarak kullanılan reflü ilaçları ile demans, böbrek ve kalp problemleri arasında bir bağlantı olup olmadığı hâlihazırda araştırılıyor. Bu listeye yeni bir sağlık sorunu daha eklenmek üzere. Danimarka’daki yaklaşık 250.000 tıp kaydı incelendi ve reflü tedavisi için kullanılan ilaçlarla felç arasında da bir ilişki olabileceği sonucuna varıldı. Kopenhag’daki Danimarka Kalp Vakfı’ndan araştırmacılar 1997-2012 yılları arasında reflü şikâyetiyle mide endoskopisi yaptıran hastaları inceledi. Çalışmada hastaların yaklaşık 9500’ünün beyindeki bir damarın kan pıhtısıyla tıkanması sonucu ortaya çıkan iskemik inme yaşadığı tespit edildi.
Sayfa 6 - Aylık Popüler Bilim DergisiKitabı okudu
Yeni Element
Periyodik tabloya bir element daha eklendi. Atomlarının çekirdeğinde 117 proton bulunan elemente tennessine adı verildi. Element periyodik tabloda Ts simgesiyle yer alacak.
Sayfa 5 - Aylık Popüler Bilim DergisiKitabı okudu
Her nesil kendi yolunu çizer. Ne zaman ki yapacak bir şey kalmaz, o zaman da gelecek nesli yaparlar.
Reklam
Kütlesi büyük bir nesne, uzak bir ışık kaynağı ile gözlemci arasında tam olarak hizalandığında, kütleçekimi bir mercek görevi görür ve gözlemci, kaynağın parlaklığının çarpıcı bir şekilde arttığını (ve daha sonra azaldığını) görebilir,tıpkı bir cisme büyüteçle bakıldığında olduğu gibi. Bu olaya çekimsel mikro mercekleme denir.
Bu ortak işletim sayesinde, bir buzdolabı otomobille iletişim kurarak otomobilin süpermarkete yaklaştığını anlayabiliyor ve içindeki malzemeleri kontrol edip eksik listesini otomobile gönderiyor.
" Eğer ileriyi gördüysek devlerin omuzlarında durduğumuz içindir."