Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilim ve Teknik - Sayı 608

Bilim ve Teknik Dergisi

Bilim ve Teknik - Sayı 608 Sözleri ve Alıntıları

Bilim ve Teknik - Sayı 608 sözleri ve alıntılarını, Bilim ve Teknik - Sayı 608 kitap alıntılarını, Bilim ve Teknik - Sayı 608 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
uzay giysisi olmazsa ?
Güneş gören kısımları 130 santigrat derece sıcaklığa ulaşabilirken, görmeyen kısımları -200 santigrat dereceye kadar düşebilir. Uzayın ortalama sıcaklığı ise -271 santigrat derece civarındadır). Ancak uzay vakum olduğu için çevrede vücut sıcaklığının aktarılabileceği bir madde yoktur! Peki vücudunuza tam olarak ne olur? Vücudunuzdaki tüm hava uzaya kaçar. Maksimum 15 saniyede havasız kalırsınız. Beyninize oksijen gitmeyeceği için 15 saniye sonunda bilincinizi kaybedersiniz. Vücudunuzun dış kısmındaki kan damarları aşırı düşük basınç nedeniyle çatlamaya başlar ve o bölgelerdeki deri yüzeyine yakın vücut sıvılarınız vücut sıcaklığınızda kaynamaya başlar. Örneğin ağzınızdaki tükürük. Muhtemelen birkaç dakikada da ölürsünüz. Elbette bunlar olurken uzaydan gelen tüm o radyasyon nedeniyle kavrulursunuz.
Sayfa 32 - Tubitak YayınlarıKitabı okudu
Sosyal Medya Gençleri Nasıl Etkiliyor?
Araştırmacılar, gençlerin sosyal medya kullanımı arttıkça daha az mutlu olmasında sosyal karşılaştırma sürecinin etkili olabileceğini düşünüyor. Gençler sosyal medya aracılığıyla yaşamlarına şahit oldukları kişilerle kendilerini kıyaslama eğiliminde olabilir ve bu karşılaştırma sonucunda kendileri hakkında olumsuz yargılar geliştirebilirler.
Sayfa 10 - Tubitak YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Hapşırığı Tutmak Zararlı mı?
Ancak hapşırık sırasında ağız ve burnu kapamak, içeride oluşan basıncın sinüslere, burun boşluğuna ya da göğse geri gitmesine neden olur. Üstelik böyle bir engelleme sonucunda, hapşırık sırasında oluşan basınç normalin 20 katına kadar çıkabilir. Bu yüksek basınçlı havanın ağızdan ve burundan çıkış yolu bulamayıp kafaya doğru yönelmesi kulak zarına ya da östaki borusuna zarar verebilir. Söz konusu basınçla birlikte taşınan mukus da östaki borusuna ulaşıp eğer enfeksiyon taşıyorsa bunun kulağa yayılmasına yol açabilir. Ayrıca hapşırığı içeride tutmak nadiren de olsa bazı kılcal damarların çatlamasına neden olabilir.
Sayfa 52 - Tubitak YayınlarıKitabı okudu
Evdeki Örümcekler Tehlikeli mi?
Kapı kenarlarında, duvar köşelerinde ya da pencere diplerinde, kısacası evimizin bir çok yerinde davetsiz misafirlerle karşılaşabiliyoruz: Örümcekler. Evde örümcekle karşılaşmak fikri kulağa pek hoş gelmiyor olabilir. Tabii binlerce örümcek türünden hangisine ait bir örümcekle karşılaştığınız da önemli. Örneğin karadullar gibi tehlikeli türlerden uzak durmak gerekiyor. Ancak uzmanlar evlerde görülen örümceklerin genellikle zararsız türler olduğunu, hatta evin “temizliğine” katkıda bulunduklarını belirtiyor. Çoğu zaman bir köşede ağını örmüş, avı için hazır bekleyen bu örümcekler yiyecek konusunda pek seçici olmadıklarından ne bulurlarsa onu yiyorlar. Yani çoğunlukla evlerde istenmeyen diğer küçük canlıları ya da hastalık taşıyabilecek sivrisinekleri. Aralarında ölü taklidi yaparak başka örümcekleri yiyenler dahi var. Bu nedenle evde zararsız bir örümcek gördüğünüzde onu hemen dışarı atmadan önce bir kez daha düşünün. Çünkü zararsız örümcekleri evden kovduğunuzda daha zararlı misafirlere “hoşgeldin” diyor olabilirsiniz.
Sayfa 53 - Tubitak YayınlarıKitabı okudu
Garip ama gerçek
Uzayda astronotların boyu uzar. İnsan omurgasında bulunan omurların arasındaki diskler Dünya’nın çekim etkisi nedeniyle sürekli baskı altındadır. Uzayda ise diskler üzerinde böyle bir baskı oluşmaz. Bu da disklerin arasının biraz açılmasına ve sonuç olarak astronotların boyunun uzamasına neden olur. Bu nedenle astronotlar sırt ağrısı çekebilir.
Sayfa 30 - Tubitak YayınlarıKitabı okudu
Birleşmiş Milletler 2017 raporuna göre 1950’de yaklaşık 2,6 milyar olan dünya nüfusu 2017’de 7,5 milyara ulaştı. 2050’de ise bu rakamın 9,8 milyara yaklaşması bekleniyor. Günümüzde bu nüfusun yarısından fazlası şehirlerde yaşıyor, 2050 tahminlerine göre bu oran %66 civarında olacak. TÜİK Aralık 2017 verilerine göre de 80.810.525 olan Türkiye nüfusunun ise %92,5’lik kısmı il ve ilçe merkezlerinde yaşıyor.
Sayfa 16 - Tubitak YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Sosyal ve duygusal sorunlar ise erkeklerde genel olarak yaşla birlikte azalırken, kızlarda artıyor.
Sayfa 10
Araştırmacılar gençlerin sosyal medya kullanımı arttıkça daha az mutlu olmasında sosyal karşılaştırma sürecinin etkili olabileceğini düşünüyor.
Sayfa 10
11 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.