Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilim ve Teknik - Sayı 615 (Şubat 2019)

Bilim ve Teknik Dergisi

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Aksiyom
Aksiyomlar, tüm matematiği üzerine kurduğumuz, doğru ve tutarlı olduğunu varsaydığımız, ancak ispatlayamadığımız önermelerdir. Örneğin Öklid; elemanlar kitabında "paralel doğruların kesişmediğini" aksiyom olarak kabul eder. Düzlem geometriyle ilgili pek çok teoremin ispatında bu aksiyomdan yararlanılır. Ancak aksiyomun kendisini düzlem geometrideki diğer aksiyomları kullanarak ispatlamak mümkün değildir.
Sayfa 24
Bakterileri Dinleyen Katil Virüsler
Princeton Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bonnie Bassler ve öğrencisi Justin Silpe, VP882 olarak adlandırılan, bakteriler arasındaki iletişimi dinleyen bir virüs keşfetti
Sayfa 7 - Aylık Popüler Bilim DergisiKitabı okudu
Reklam
Isaac Asimov, 1974
“Hayat, fosforun tamamı yok olana kadar çoğalabilir, fakat sonrasıda hiçbir şeyin engelleyemeyeceği acı bir durgunluk olacaktır.”
“Hayat, fosforun tamamı yok olana kadar çoğalabilir, fakat sonrasında hiçbir şeyin engelleyemeyeceği acı bir durgunluk olacaktır.” (Isaac Asimov, 1974)
Akıllı Cihazlar Çocukları Nasıl Etkiliyor?
Günümüzde çocuklar oyuncaklardan çok telefon ve tablet gibi akıllı cihazlarla oynuyor. Peki, bu durum onları nasıl etkiliyor? ABD’de yapılan bir araştırmada bu soruya yanıt aranıyor. Ulusal Sağlık Enstitüsü adlı kurum tarafından başlatılan bir araştırmayla 21 bölgede, 9-10 yaş grubunda 11.000 çocuğun 10 yıl boyunca izlenmesi hedefleniyor. Toplam 300 milyon dolara mal olacak araştırmanın çocukların ekran başında geçirdikleri sürenin çocuğun duygusal gelişimine, akıl sağlığına ve beyninin fiziksel yapısına olan etkilerini ortaya çıkarması bekleniyor. Çalışmanın ilk aşamasında 4500 çocuğun beyin MR’ı çekildi. Ekran başında günlük yedi saatten fazla vakit geçiren çocuklarla diğer çocukların beyinleri arasında önemli farklılıklar tespit edildi. Çok fazla akıllı cihaz kullanan çocukların beyinlerinin en dış katmanı erken incelmeye başlıyor. Bunun ne anlama geldiği konusunda şimdilik bir yargıya varmak mümkün değil. Öte yandan çalışma kapsamında elde edilen bilgiler bununla sınırlı değil. Günde iki saatten fazla ekran başında vakit geçiren çocukların düşünce ve dil testlerinde daha düşük puanlar aldığı görüldü. Araştırmanın ilk bulguları 2019’da yayımlanacak olsa da size tavsiyemiz çocuklarınızın akıllı cihaz kullanımını sınırlamanız yönünde. Bu tür araştırmalar gerçekleştirilmesi zor ve maliyetli çalışmalar olsa da yeni teknolojilerin etkilerini belirlemekte faydalı olacaktır.
Aylık Popüler Bilim DergisiKitabı okudu
Akıllı Cihazlar Çocukları Nasıl Etkiliyor?
Çalışmanın ilk aşamasında 4500 çocuğun beyin MR'ı çekildi. Ekran başında günlük yedi saatten fazla vakit geçiren çocuklarla diğer çocukların beyinleri arasında önemli farklılıklar tespit edildi. -Çok fazla akıllı cihaz kullanan çocukların beyinlerinin en dış katmanı erken incelmeye başlıyor. -Günde 2 saatten fazla ekran başında vakit geçiren çocukların düşünce ve dil testlerinde daha düşük puanlar aldığı görüldü.
Sayfa 34
Reklam
Komando Virüs
Bir bakteriye giren virüs, bakteriyi öldürmekle bakterinin içinde yaşamak arasında bir tercih yapmalıdır. Bakteriyi öldürme süreci virüsün çoğalmasıyla başlar. Bakteri öldüğünde oratada kalan çok sayıda virüs yaşamaya devam etmek için kendilerine yeni konakçılar bulmak zorundadır. Dolayısıyla içinde yaşadığı bakteriyi öldürmek virüs için riskli bir karardır. Bakteriler çeşitli kimyasal maddeler aracılığıyla birbirleriyle iletişim kurabilir. Birlikte hareket etmeye başlamadan önce yeterli sayıya ulaşmayı beklerler. Araştırmacıların keşfettiği VP882 virüsünün en önemli özelliği, bakteriler arasındaki iletişimi “dinleyerek” konakçısını öldürmek için en uygun zamanı belirleyebilmesi. Virüs, etrafta yeterli sayıda bakteri olduğu bilgisini “duyduktan” sonra içinde yaşadığı konakçıyı öldürmeye başlıyor. Böylece bakteri öldükten sonra ortada kalan virüsler kendilerine yeni konakçılar bulmakta zorlanmıyor. Araştırmacılar, VP882 virüslerini “yanlış bilgilendirerek” istedikleri zaman içinde yaşadıkları bakteriyi öldürmelerini sağlamayı başarmışlar.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.