Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

2021 Ocak

Bilim ve Teknik - Sayı 638

Bilim ve Teknik Dergisi

Bilim ve Teknik - Sayı 638 Gönderileri

Bilim ve Teknik - Sayı 638 kitaplarını, Bilim ve Teknik - Sayı 638 sözleri ve alıntılarını, Bilim ve Teknik - Sayı 638 yazarlarını, Bilim ve Teknik - Sayı 638 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Dünya her gün yeniden kurulur" derler. Bu cümlenin anlamı elbette fiziki olarak dünyanın yeniden kurulması değil, bir insanın dünya üzerinde kendine anlamlı bir hayat kurmasıdır. Tarih boyunca değişik zaman dilimlerinde insanlar bilimin de yardımıyla birçok dünya kurmuşlardır. Bilimin inşa ettiği dünya, insanın kendi anlam dünyasını oluşturmasına yani felsefe, sanat ve değer sistemlerini geliştirmelerine izin verecek şekilde kurulmuş bir dünyadır. Dünyanın yıkılması ise bir toplumun çökmesi veya uygarlığın ortadan kalkmasıdır. Bu nedenle bilimin inşa ettiği günümüz dünyasında da bilime, felsefeye ve sanata dayalı yeni düşünce dünyamızı inşa etmek zorundayız.
Sayfa 80 - Tübitak YayınlarıKitabı okudu
"İnsan doğası gereği ve doğal olarak bilmek isteyen bir varlıktır ve bilme arzusu bitmediği sürece bilgi ve bilim hep var olacaktır. Üstelik birikecek ve ilerleyecektir"
Sayfa 79 - Tübitak YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Süper kütleli bir kara deliğin olay ufkuna düşseniz hiçbir şey hissetmezsiniz.Dışarıdan sizin düştüğünüzü kimse göremez ve ufka bakar yolculuğunuz sonsuza kadar sürer.
Her şeyi değiştirecek teoriler geliştirmek..Bu çok ağır bir yük Leo .Ben de insanım.
99 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
17 saatte okudu
Bilim ve Teknik dergisini de okuduktan sonra sitemize eklemeye karar verdim artık. Bilimden haberler, çizgi diziler, okurlardan gelen mektuplar derken tatlı atıştırmalık tarzında başlıyor daima olduğu gibi. Tabi 2020 yılının o zorluğunu ardımızda bırakınca 2021 baskının ilk sayında Covid ve buna bağlı durumlar için epey inceleme yapılması da normaldir. Oldukça uzun bir bölüm ayrılmıştı buraya. Teknolojide gelinen durum ve yaşanan gelişmeler, uzaya yönelik çalışmalar, bilim ve teknoloji, gökyüzü gibi pek çok temel kavramda detaylı incelemeler ve notlarla kendine yer bulmuştu. Çok faydalı bir dergi olduğuna inanıyorum. Okumak isteyenler olursa pdf olarak bu yıla ait tüm sayıları kendilerine gönderebilirim. Hepimize iyi okumalar ve sınavı olanlara da cumartesi-pazar sınavlarında sonsuz başarılar dilerim..
Bilim ve Teknik - Sayı 638
Bilim ve Teknik - Sayı 638Bilim ve Teknik Dergisi · Tübitak Yayınları · 2021109 okunma
Reklam
"2020 yılının Nobel Fizik Ödülü'nü, evrendeki en egzotik olgulardan biri olan kara deliklere ilişkin keşiflerinden ötürü üç bilim insanı paylaştı. Roger Penrose, kara deliklerin genel görelilik kuramının doğrudan bir sonucu olduğunu gösterdi. Reinhard Genzel ve Andrea Ghez ise gökadamızın merkezinde, yıldızların yörüngelerini belirleyen görünmez ve aşırı büyük kütleli bir cisim keşfetti. Bunun şu an da bilinebilen tek açıklaması ise gökadamızın merkezinde süper kütleli bir karadeliğin varlığı."
·
Puan vermedi
Derginin bu kapağını görünce aklıma Allen mask 'in Mars üzerinde planladığı maden mühendisliği cümlesi aklıma geldi. Bence dünya ahlakına asla ama asla uzay içinde kullanmamak gerekiyor... uzay ve evren, ayrı bir kültür, ve biz oraya uymak zorundayız... Bizler galaksiye hizmet etmek için cabalamaliyiz, Uzay bize değil... keyifli okumalar
Bilim ve Teknik - Sayı 638
Bilim ve Teknik - Sayı 638Bilim ve Teknik Dergisi · Tübitak Yayınları · 2021109 okunma
Teleskobun çapı ne kadar büyük olursa olsun ayırt edebilecekleri ayrıntı düzeyinin daima bir sınırı vardır çünkü yaşadığımız yer neredeyse 100 km kalınlığındaki bir “atmosfer denizi”nin dibidir.
Sayfa 75 - #Space
"Güneş oluştuğunda bir çift yıldız sisteminin üyesi miydi?” veya “Oluştuğunda ona kütle çekimsel olarak bağlı bir kardeşi/ikizi var mıydı?” soruları ise henüz cevap bulmuş değil.
Reklam
Güneş’e ikiz denebilecek kadar çok benzeyen yıldızlardan biri çıplak gözle de gözlenebilecek parlaklıkta olan 18 Scorpii’dir. 2,9 milyar yaşında olduğu için genç bir Güneş ikizi diye adlandırılıyor. Yaşı dışında neredeyse diğer tüm ikizlik kriterlerini sağlıyor (Güneş 4,6 milyar yaşında, dolayısıyla aralarındaki yaş farkı yaklaşık 1,7 milyar yıl). Bunun dışında, HD 150248 ve HD 164595 Güneş’in ikizi sınıfına giren yıldızlara örnek olarak gösterilebilir.
Bilim nedir?
Bilim, saf ve çıkarsız bilme arzusuyla insana, doğaya ve evrene yönelen insanın, başlangıçta duyuları aracılığıyla, zaman içinde doğal bilme yetisini etkin kullanarak duyularının sağladıklarını soyutlayarak, gruplandırarak ve birbirleriyle ilişkilendirerek oluşturduğu kapsamlı bilgi yığınıdır. Ama sözü edilen bilgi yığını hiçbir zaman tamamlanmamıştır ve tamamlanmayacaktır. Çünkü ünlü filozof Aristo’nun da dediği gibi “insan doğası gereği ve doğal olarak bilmek isteyen” bir varlıktır ve bilme arzusu bitmediği sürece bilgi ve bilim hep var olacaktır. Üstelik sürekli birikecek ve ilerleyecektir. Yüz yıl önceki iletişim teknolojisiyle bugünün iletişim teknolojisini karşılaştırarak, yüz yıl öncekinden daha hızlı ulaşım araçlarımızı göz önünde bulundurarak veya daha konforlu evlerde yaşadığımızı dikkate alarak bunu görmek mümkündür.
2020 yılının Nobel Fizik Ödülü’nü, evrendeki en egzotik olgulardan biri olan kara deliklere ilişkin keşiflerinden ötürü üç bilim insanı paylaştı. Roger Penrose kara deliklerin genel görelilik kuramının doğrudan bir sonucu olduğunu gösterdi. Reinhard Genzel ve Andrea Ghez ise gökadamızın merkezinde, yıldızların yörüngelerini belirleyen görünmez ve aşırı büyük kütleli bir cisim keşfetti. Bunun şu anda bilinebilen tek açıklaması ise gökadamızın merkezinde süper kütleli bir karadeliğin varlığı.
Madeni Paralar Neden Kokar?
Madeni bir paraya, anahtara ya da çiviye dokunduktan sonra elimizi kokladığımızda "metalik" bir koku alırız. Ancak kimya biliminin bu duruma oldukça kışkırtıcı bir cevabı var: Metaller kokmaz! Madeni bir paraya dokunduktan sonra elimizden aldığımız kokuda demir atomları yer almaz. Yapılan deneyler, kokunun kaynağının demir atomları değil, insan vücudunun metalle etkileşimi sonucu ürettiği kimyasallar olduğunu gösteriyor.
Bu yıl için ülkemiz bir ilki başardı. Roketsan tarafından geliştirilen bir roket uzayın sınırı olarak kabul edilen 100 km hattını aşmayı başardı ve bize Dünya’nın bir görüntüsünü gönderdi. Uzun menzilli roket çalışmalarının bir ürünü olan bu başarı şüphesiz ülkemizin gelecekteki derin uzay çalışmaları için büyük bir adım niteliği taşıyor.
59 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.