Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilim ve Teknik - Sayı 665 (Nisan 2023)

Bilim ve Teknik Dergisi

Bilim ve Teknik - Sayı 665 (Nisan 2023) Sözleri ve Alıntıları

Bilim ve Teknik - Sayı 665 (Nisan 2023) sözleri ve alıntılarını, Bilim ve Teknik - Sayı 665 (Nisan 2023) kitap alıntılarını, Bilim ve Teknik - Sayı 665 (Nisan 2023) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Otizm Farkındalığı
Her birey farklıdır ve özeldir. Ama bazı özel bireyler var ki onların sosyal etkileşim ve iletişim becerilerinin gelişimi akranlarıyla aynı hızda ve aynı düzeyde olmaz. Beyin ve sinir sistemi gelişimi sırasında genetik ya da çevresel faktörlerin etkisiyle beyin fonksiyonlarında ve sinirsel sinyallerin iletiminde ortaya çıkan sorunlar, gelişimin birçok alanını etkileyerek bazı nörogelişimsel bozukluklara neden olabilir. Otizm spektrum bozukluğu(OSB) da bunlardan bir tanesi.
Sayfa 14
Otizm riski
Son yıllarda yapılan araştırmalarda; beyindeki sinirsel yangı, hamilelik sırasında annede D vitamini eksikliği, hamilelikte annenin parasetamol kullanımı, annede genital uçuk enfeksiyonu, bebeğin doğum ağırlığının düşük olması ve hava kirliliği gibi çok çeşitli çevresel etmenle otizm riski arasında bağlantılar bulundu.
Reklam
Bilimsel veriler; her 10 otizmli çocuktan 9'unda iltihabi bağırsak hastalığı (ülseratif kolit), aşırı geçirgen bağırsak sendromu ve reflü gibi ciddi mide ve bağırsak rahatsızlıklarının olduğunu gösteriyor.
"Birleşmiş Milletler 2007 yılında, otizmli bireylerin haklarını savunmanın bir yolu olarak 2 Nisan'ı 'Dünya Otizm Farkındalık Ayı' ilan etti."
Kan Grubumuz Değişebilir mi?
Hangi kan grubuyla yaşamımızı sürdüreceğimiz genetik olarak belirlenir. Bazı istisnalar dışında bir insanın kan grubu yaşamı boyunca değişmez. Bu istisnaları ise hücrelerin dışına uzanan moleküllerin çeşitliliği mümkün kılar. ……………………………… Öte yandan, kan bağışlarını daha etkili hâle getirmek için çalışan araştırmacılar, bir bakteriden yararlanarak kan grubu değişikliği yapılabileceğini gösterdi. Streptococcus pneumoniae türü bakterilerden elde edilen bir enzim, alyuvarlardaki A ve B antijenlerini kırparak bağışlanan kanın grubunu 0’a dönüştürebiliyor. Enzimin deneylerle daha etkin çalışması başarıldığında, kan bağışı bekleyen alıcılara daha hızlı kan yönlendirmesi yapılabileceği düşünülüyor.
Reklam
Tüm evren de iki boyutlu bir yüzeyde kodlanmış bir gerçeklikten kaynaklanan bir hologram olabilir.
Sayfa 52
Bir sistem hakkındaki bilgimiz ne kadar azsa o sistemin mikro durumunu tanımlamak için edinmemiz gereken bilgi miktarı, termodinamik entropi ve bilgi entropisi o kadar fazladır.
Bolkar Dağları'ndaki Çiniligöl ve Karagöl'de yaşayan Toros kurbağası (Rana holtzi) sadece bu alana özgü endemik bir türdür.
Sayfa 67
Otizmin Görülme Sıklığı Giderek Artıyor mu?
Otizm teriminin bilimsel olarak ilk kez tanımlandığı 1943 yılından beri geçen 80 yıllık süreçte, otizmin olası nedenleri, teşhisi ve tedavisi üzerine çok sayıda araştırma yapıldı. Otizmin teşhisine yönelik standart ölçütler belirlendi ve tüm ülkelerde kullanılmaya başlandı. Her geçen yıl toplumsal bilinç ve farkındalık arttı. Ancak her geçen yılla birlikte otizmli bireylerin sayısında da ciddi bir artış oldu. Amerika Birleşik Devletleri’nde otizmin görülme sıklığı 1943 yılında her 2.000 çocukta 1, 2010’da her 150 çocukta 1, 2008’de her 88 çocukta 1, 2015’te her 68 çocukta 1 iken günümüzde bu sayı her 44 çocukta 1’e yükseldi. Dünya Sağlık Örgütü (WHO: World Health Organization) verilerine göre ise dünya genelinde doğan her 100 çocuktan 1 tanesi otizm tanısı alma potansiyeli ile doğuyor. Otizmin erkeklerde görülme sıklığı ise kadınlardakinin yaklaşık dört katı.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.