Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilim ve Teknik - Sayı 665 (Nisan 2023)

Bilim ve Teknik Dergisi
OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUĞU
Beyin ve sinir sistemi gelişimi sırasında genetik ya da çevresel faktörlerin etkisiyle beyin fonksiyonlarında ve sinirsel sinyallerin iletiminde ortaya çıkan sorunlar, gelişimin bir çok alanını etkileyerek bazı nörogelişimsel bozukluklara neden olabilir. Otizm spektrum bozukluğu da bunlardan biridir.
Bilim ve Teknik - Sayı 665 (Nisan 2023)
Bilim ve Teknik - Sayı 665 (Nisan 2023)
Bazen kromozomun bir parçasının kopup kaybolmasıyla kromozom anomalisi denen durum ortaya çıkar. Kopan parçadaki genler eksilerek ciddi genetik hastalıklara veya otizm gibi nörogelişimsel bozukluklara sebep olabilir.
Bilim ve Teknik - Sayı 665 (Nisan 2023)
Bilim ve Teknik - Sayı 665 (Nisan 2023)
Reklam
WiFi ile Duvarın Arkasını Görmek
Carnegie Mellon Üniversitesinden Jiaqi Geng, Dong Huang ve Fernando De la Torre adlı araştırmacılar derin sinir ağları kullanarak WiFi sinyallerinin işlenmesiyle kişileri görmeden sanal modellerini oluşturmayı sağlayan bir çalışma gerçekleştirdiler. 2013’te, Massachusetts Institute of Technology’deki bir grup mühendis, WiFi sinyallerinin bina içindeki bir kişinin varlığını tespit etmek icin kullanılabileceğini ortaya koymuştu. DensePose olarak bilinen bu yöntem, kablosuz ağ sinyallerinin uzun sureli izlenmesiyle, sinyallerin bir kişinin vücudu tarafından engellendiği yerlerin tespit edilmesine dayanıyor. Bu bilginin analiz edilmesiyle kişilerin sanal görüntüleri cop adam şeklinde oluşturulabiliyordu. Söz konusu yeni çalışmadaysa sinir ağları kullanılarak insanlar 24 alt kısma ayrılarak takip edildi. Böylece çöp adam yerine daha gerçekçi sanal modeller oluşturuldu ve gerçek zamanlı olarak birden fazla kişinin hareketinin takip edilmesi mümkün hale geldi. “Görevimiz Tehlike” filmlerinden fırlamış gibi görünen teknolojiyi geliştiren bilim insanları, bu teknolojinin kamera kullanmadan evde bakıma muhtaç yaşlı insanların takip edilmesi ve acil durumlarda yakınlarına bilgi verilmesi gibi amaçlarla kullanılabileceğini düşünüyorlar. Kamera kullanılmadığı icin mahremiyetin korunması amaçlansa da bu teknolojinin tam tersine kotu amaçlarla da kullanılması mümkün görünüyor.
Bilim ve Teknik - Sayı 665 (Nisan 2023)
Bilim ve Teknik - Sayı 665 (Nisan 2023)
Temple Grandin / Yaşanmış bir otizm hikayesi
Spoiler içerir! Temple; konuşması gereken yaşlarda konuşamıyor ve arkadaşlarıyla iletişim kuramıyor. Doktor; onun otistik olduğunu, hastaneye yatırılması gerektiğini, hiç konuşamayacağını ve bu durumun annenin ilgisizliğinden kaynaklandığını annesine söylüyor.Annesi bunu kabul etmiyor ve çocuğunu hastaneye yatırtmıyor. Bizzat kendisi, her
Robot Komutan
Robot askerler bilim kurgu filmlerinde sıkça yer bulur ancak gerçek dünyada robot komutanlar daha gerçekçi bir senaryo olarak karşımıza çıkabilir gibi görünüyor. Monash Üniversitesi Felsefe Profesörü Robert Sparrow ve University of Twente’den Dr. Adam Henschke tarafından yayımlanan bir makalede, yapay zekânın kontrolü altındaki insanların, savaşta insanlar tarafından kontrol edilen robot ekiplerini yenebileceği savunuluyor. Yapay zekâ kontrolündeki robotların savaşan insanların fiziksel fonksiyonlarını taklit etmede daha az yetenekli olduklarını ve yapay zekâ araştırmalarının robotik alandaki çalışmalardan daha hızlı ilerlediğini vurgulayan araştırmacılar, savaşlarda bilgisayar sistemlerinin komutasında savaşan insanları görmenin çok daha olası olduğunu belirtiyor.. ……………… Elbette bu fikir beraberinde birçok etik soruyu da getiriyor. Yapay zekâ karar verirken komutasındaki insanları mı yoksa savaşın sonucunu mu daha çok önemser, insanlardan gelen geri bildirimleri ne kadar dikkate alır, sorumluluk kime aittir gibi soruların da tartışılması gerekiyor.
Bilim ve Teknik - Sayı 665 (Nisan 2023)
Bilim ve Teknik - Sayı 665 (Nisan 2023)
Reklam
100 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.