Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilim ve Teknik - Sayı 675 (Şubat 2024)

Bilim ve Teknik Dergisi

Bilim ve Teknik - Sayı 675 (Şubat 2024) Gönderileri

Bilim ve Teknik - Sayı 675 (Şubat 2024) kitaplarını, Bilim ve Teknik - Sayı 675 (Şubat 2024) sözleri ve alıntılarını, Bilim ve Teknik - Sayı 675 (Şubat 2024) yazarlarını, Bilim ve Teknik - Sayı 675 (Şubat 2024) yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bilim Dünyasında 2023
El Nino Güney Salınımı (ENSO) adı verilen döngünün sıcak fazı olan El Nino nedeniyle 2024'ün gezegendeki en sıcak yıl olma ihtimali yüksek görünüyor.
Bilim Dünyasında 2023
Yapılan bir araştırmada keyif amaçlı kitap okumaya erken yaşta başlayan çocukların sonraki yıllarda akademik testlerde daha yüksek puan aldıkları ve zihin sağlığı açısından daha iyi durumda oldukları belirlendi. Araştırmada yapılan beyin taramaları erken yaşta kitap okumaya başlayan ergenlerin, bilişsel işlev açısından önemli bölgeler de dâhil olmak üzere daha büyük beyin yüz ölçümüne ve hacmine sahip olduğunu da gösterdi.
Reklam
Bilim Dünyasında 2023
Güney Kore'den araştırmacılar damarlardaki tıkanıklıkları açma kabiliyetine sahip minyatür robotlar geliştirdi.
Bilim Dünyasında 2023
Bilim insanları Güney Afrika'daki bir altın madeninin altında bulunan 3,2 milyar yaşındaki kayaçlarda, ilk defa doğal yollarla oluşmuş grafene rastladı.
96 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
İlk defa bir dergiye abone olmamın şerefine :) Bilim ve Teknik dergisi Tübitak tarafından senelerdir yayınlanmaktadır. Birkaç aydır aklımda olan bir fikirdi ve yeni yılla birlikte ben de bu kervana katılmış bulunmaktayım. Kendim için Bilim ve Teknik dergisini kardeşim için de Bilim Çocuk dergisine abone oldum. Derginin bu sayısında bilim dünyasının 2023 yılında ses getiren en önemli olayları, geçtiğimiz yılın dikkat çekici teknolojik gelişmeleri, 2023’e damga vuran önemli uzay çalışmaları ve keşiflerden bahsedilmektedir. Daha okuduğum ilk sayısı olsa da genel anlamda beğendim. Diğer sayısı gelmeden kardeşiminkini de okumayı düşünüyorum :) Eğer sizin de böyle bir ilginiz varsa okumanızı öneririm. Şimdiden okuyacaklara iyi okumalar...
Bilim ve Teknik - Sayı 675 (Şubat 2024)
Bilim ve Teknik - Sayı 675 (Şubat 2024)Bilim ve Teknik Dergisi · Tübitak Yayınları · 076 okunma
Doğu Anadolu Gözlemevi İlk Işığı Alıyor
Dört metrelik ayna çapıyla Türkiye'nin en büyük optik ve ilk kızılötesi teleskobu olan Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) yakında ilk ışığı alıyor. Ayna ve diğer sistemlerin entegrasyonu sonlanırken test gözlemlerinin devam ettiği DAG Teleskobu'nun bu yılın ilk çeyreğinde ilk ışığı alması ve ardından bilimsel gözlemlere başlaması planlanıyor. Ülkemizin en büyük teleskop projesi olan DAG'ın, hassas gözlemler yapabildiği optik bölge dalga boyu aralığının ötesine geçerek 4 mikrometre dalga boyuna ulaşması bekleniyor.
Reklam
Türkiye ve Uzay/İlk Türk Uzay Yolcusu
İlk Türk uzay yolcusu olan Alper Gezeravcı, ülkemizin ilk insanlı uzay görevi olan Axiom Mission 3 (Ax-3) kapsamındaki tüm eğitimlerini başarıyla tamamladı. Ax-3 uzay görevi için ISS'e gidecek olan SpaceX'e ait Dragon uzay aracı ABD'nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Üssü'nden Falcon 9 roketi ile 19 Ocak'ta TSİ 00:49'da uzaya fırlatıldı. İlk Türk uzay yolcumuz Alper Gezeravcı ISS'de 14 gün boyunca 13 farklı bilimsel deney gerçekleştirecek.
96 syf.
·
Puan vermedi
Genetik
genetiği değiştirilmiş ipek böceklerinden örümcek ipeği üretiliyor artık! mutant çeşitliliği olan canlıların sayısının artacağı bir gelecek çok yakında göreceğiz.
Bilim ve Teknik - Sayı 675 (Şubat 2024)
Bilim ve Teknik - Sayı 675 (Şubat 2024)Bilim ve Teknik Dergisi · Tübitak Yayınları · 076 okunma
…sosyal olarak izole durumda ya da yalnız olmanın herhangi bir nedene bağlı ölüm riskini kayda değer biçimde artırdığı belirlendi. Bu risk artışı bireyin önceden kardiyovasküler hastalık gibi bir sağlık sorunu varsa daha da belirgindi.
Dört metrelik ayna çapıyla Türkiye’nin en büyük optik ve ilk kızılötesi teleskobu olan Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) yakında ilk ışığı alıyor. Ayna ve diğer sistemlerin entegrasyonu sonlanırken test gözlemlerinin devam ettiği DAG Teleskobu’nun bu yılın ilk çeyreğinde ilk ışığı alması ve ardından bilimsel gözlemlere başlaması planlanıyor. Ülkemizin en büyük teleskop projesi DAG’ın hassas gözlemler yapabildiği optik bölge dalga boyu aralığının ötesine geçerek 4 kilometre dalga boyuna ulaşması bekleniyor.
67 öğeden 41 ile 50 arasındakiler gösteriliyor.