Bilimin Öncüleri

Cemal Yıldırım

Bilimin Öncüleri Sözleri ve Alıntıları

Bilimin Öncüleri sözleri ve alıntılarını, Bilimin Öncüleri kitap alıntılarını, Bilimin Öncüleri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Galileo Galilei
Galileo'nun üstün yetenekleri daha küçük ya­şında belirginlik kazanmıştı. Sanata büyük bir yatkınlığı vardı: ut ve org çalmanın yanı sıra güzel resim çalışmalarıyla da dikati çekiyordu. Ayrıca oyuncak türünden araç yapımında üstün el becerisine sahipti.
Galileo Galilei
Modern bilimin oluşumunda ilk atılımlar astronomide kendini gösterdi; ama daha kapsamlı devrim 17. yüzyılda gerçekleşti. Temeli Galileo'nun dinamik konusundaki çalışmalarıyla atılan bu devrim, Newton mekaniğiyle yetkinli­ğe ulaştı. Fiziğin "babası" diye anılan Galileo, aynı zamanda, güneş-merkezli sistem için sürdürdüğü mücadele ile düşünce özgürlüğüne öncülük etmiştir. Onun düşüncemize büyük bir katkısı da, deney sonuçları ile matematiğ birleştirmesi, öylece bilimsel yöntemi bugünkü anlamda işlemiş olmasıdır. Şu sözleri ilginçtir: Felsefe (bilim demek istiyor) gözlerimiz önünde açık duran "evren" dediğimiz o görkemli kitapta yazılıdır. Ancak yazıldığı dili ve alfabesini öğrenmedikçe bu kitabı okuyamayız. Kitabın yazıldığı dil, matematiğin dilidir; harfleri üçgen, daire ve di­ğer geometrik şekillerdir. Bu dil ve harfler olmaksızın, kitabın bir tek sözcüğünü anlamaya olanak yoktur.
Reklam
İnsan hiç bir başarısıyla yetinmemiş, her dö­nemde yeni arayışlar içine girmiştir.
Kimi bilim tarihçileri bilimi, kökü ilk uygarlıklara uzanan bir deneyim ve bilgi birikimi olarak algılamaktadır. Kimisi ise bilimi belli kültürel koşullarda ortaya çıkan kimi üstün yetenekli seçkinterin öğrenme ve araştırma tutkusunun ürünü saymaktadır. Öte yandan Karl Marx ve onu izleyen düşünürler de soruna daha değişik bir açıdan yaklaşmışlardır. Onlara göre, bilimin gelişmesinde temel etken kişilere özgü öğrenme, araştırma merakı değil, toplumsal ihtiyaç, ekonomik koşullardır. Marxistler, tüm kültürel etkinlikler gibi bilimin de üretim ve bölüşüme bağımlı bir gelişme olduğu savındadırlar. Bu bağımlılığa kanıt olarak endüstri devriminin modern bilimi önceleresi olayını göstermektedirler (İleri sürü­len tezin örnek olarak alınan olayla kanıtlandığı kesin olmaktan uzaktır. Bir kez endüstri devriminin modern bilimi öncelediği doğru değildir. Sonra sorulabilir: karmaşık ve çok değişkenli bir olay olan bilimsel gelişmeyi "ekonomi" adı altında tek bir nedene indirgemek ne denli geçerli olabilir?).
Bilim insanı umduğu başarıya 30 yaşından önce ulaşamamışsa, daha sonra bir şey beklemesin! Albert Einstein
Sayfa 116Kitabı okudu
Bilim,Evren ve Matematik
Felsefe(Bilim) gözlerimiz önünde açık duran "evren" dediğimiz o görkemli kitapta yazılıdır.Ancak yazıldığı dili ve alfabesini öğrenmedikçe bu kitabı okuyamayız.Kitabın yazıldığı dil, matematiğin dilidir; harfleri üçgen,daire ve diğer geometrik şekillerdir.Bu dil ve harfler olmaksızın,kitabın bir tek sözcüğünü anlamaya olanak yoktur. 'Galileo Galilei
226 öğeden 261 ile 226 arasındakiler gösteriliyor.