Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilimin Öncüleri

Cemal Yıldırım

Bilimin Öncüleri Sözleri ve Alıntıları

Bilimin Öncüleri sözleri ve alıntılarını, Bilimin Öncüleri kitap alıntılarını, Bilimin Öncüleri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Gerçeğin kökeni hangi otoriteye dayanırsa dayansın önyargılarda değil, nesnel gözlem verilerindedir. William Harwey
Hiç kuşkum yok ki, bilim ve barış cehalet ve savaşı yok edecektir. Louis pasteur
Reklam
Duyumlarımızla içine düştüğümüz yanlışlıklardan, ancak matematiğin sağladığı evrensel ilkeler ve salt ussal yöntemlerle kurtulabilirdik.
Bilim özünde bir arayıştır; gerçeği bulmaya, olgusal dünyayı açıklamaya yönelik bilişsel bir arayış! ... Bilim bir inanç dizgesi olmadığı gibi, sanat gibi spontane bir yaratıcılık da değildir.
Albert Einstein
"Uzun yaşamımda öğrendiğim bir şey var: Gerçeklikle ölçüştürüldüğünde tüm bilimimiz ilkel ve çocukça kalmaktadır - ama gene de sahip olduğumuz en değerli şeydir, bilim!"
"Nasıl yaşamam gerektiğini anlamaya başladığımda, nasıl ölmekte olduğumu gördüm." Leonardo da vinci
Reklam
Tüm İlgi alanlarında evrensel bir deha, yetkin bir örnek sergileyen Leonardo, son günlerinde, zengin yaşam öyküsünü basit bir tümcede dile getirmişti: “Nasıl yaşamam gerektiğini anlamaya başladığımda, nasıl ölmekte olduğumu gördüm.”
Newton
Dünyaya nasıl göründüğünü bilmiyorum; ama ben kendimi, henüz keşfedilmemiş gerçeklerle dolu bir okyanusun kıyısında oynayan, düzgün bir çakıl taşı ya da güzel bir deniz kabuğu bulduğunda sevinen bir çocuk gibi görüyorum.
Sayfa 122 - TübitakKitabı okudu
"Bilim tarihi bilgeliğin ve hümanizmin kaynağıdır: bize düşüncemizi sorgulamayı, kendini beğenmişlikten kurtulmayı, boş umutlara kapılmamayı, başarı yolunda uğraş vererek sessizce ilerlemeyi öğretir."
Sayfa 46 - George SartonKitabı okudu
Leonardo da vinci; nasıl yaşamam gerektiğini anlamaya başladığımda, nasıl ölmekte olduğumu gördüm.
Reklam
Dünyaya nasıl göründüğümü bilmiyorum; ama ben kendimi, henüz keşfedilmemiş gerçeklerle dolu bir okyanusun kıyısında oynayan, düzgün bir çakıl taşı ya da güzel bir deniz kabuğu bulduğunda sevinen bir çocuk gibi görüyorum. Isaac Newton
Işık, bilindiği gibi, insanoğlunun sürgit ilgisi­ni çeken, çoğunluk hayranlık duyduğumuz bir olaydır. Antik çağın pek çok düşünürü (bu ara­ da özellikle Aristoteles) için ışığın devinim hızı sonsuzdu. Aslında başka türlü düşünmeye de pek olanak yoktu; kişinin gün ışığında gözünü açmasıyla nesneleri görmesi bir olur. Üstelik, 17. yüzyıl sonlarına gelinceye dek, ışığın hızını ölçmeye elveren ne bir araç vardı, ne de bir yön­ tem biliniyordu. Işığın hızının sonlu olabileceği­ ni ilk kez 11. yüzyılda İbni Sina ileri sürer. Bu savın deneysel olarak yoklanması gereğini ise ilk kez Galileo belirtir; bununla kalmaz, ellerin­ de fener iki kişinin biribirinden birkaç mil uzak iki tepeye çıkarak deneyi gerçekleştirebileceğin­den söz eder.
Sayfa 29
Bilim adamı, "niçin" veya "neden" sorusuna değil, yalnızca "ne" veya "nasıl" sorusuna yanıt arar. Günümüzde bile izlerine rastlanan bu görüş, kanımızca, "niçin" sorusuna Ortaçağ skolastik geleneğinden kaynaklanan metafiziksel bir anlam yükleme yanılgısını yansıtmaktadır. Örneğin, deprem, gök gürültüsü, çığ vb. olgulara yönelik "neden" sorusu yaşanan olayın amacına ilişkin bir soruydu. Yanıtı da hazırdı: Tanrı'nın kullarına uyarısı! Oysa bilimde aynı soru depreme, gök gürültüsüne ya da çığa yol açan ilk koşullara ilişkindir; açıklama olgunun amacına değil, oluşum nedenine yöneliktir.
Sayfa 44
Bir kuramın gücü kapsadığı olgu alanının genişliğine bağlıdır.Güçlü bir kuram başlangıçta açıkladığı olgularla sınırlı kalmayan,yeni ya da beklenmeyen gözlem verilerine açılabilen kuramdır.
Sayfa 120Kitabı okudu
261 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.