Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilimcimizin Evrimi

Bilinç Gökten Düşmedi

Hoimar Von Ditfurth

Bilinç Gökten Düşmedi Gönderileri

Bilinç Gökten Düşmedi kitaplarını, Bilinç Gökten Düşmedi sözleri ve alıntılarını, Bilinç Gökten Düşmedi yazarlarını, Bilinç Gökten Düşmedi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Gerçekliğimiz hakikaten nesnel/objektif bir gerçeklik, kendi içinde tamamlanmış, kapalı, fenomenden öze her şeyiyle kendini bize nesnel olarak sunan bir dünyayla özdeş olsaydı; mutlak ve tek yorumlu bir anlamla kendini kavratan bir gerçeklikle karşı karşıya bulunsaydık, sanatların ama en başta görsel, gösterici, temsili güzel sanatların ve de şiirin yeri olur muydu bu dünyada?
Sayfa 357 - AlfaKitabı okudu
Doğru tespit şöyle olmalıdır: Almanca "Geist," Türkçe "tin," psikolojik varlık, zihin, ruh, zekâ, akıl, bilinç vb kavramlarıyla kastettiğimiz şeyin reel (somut) varlığı, evrime, bizim kafamızın içinde, maddesel boyut ile bu psikolojik, zihinsel (tinsel) boyutu birbirine bağlama imkânı tanıdığı için evrim, beynimizi ve bilincimizi doğurabilmiştir.
Sayfa 403Kitabı okudu
Reklam
Dünyayı toptan kurtaracak, rasyonel, küresel taslaklar, bu gezegen üzerinde hiç var olmamış ve var olmayan bir varlığa göre tasarlanmıştır: Aklıyla eyleyen, aklın özgürlüğünü sınırsız kullanan, sorumluluklarını taşırken hiçbir engel tanımayan insana göre.
Sayfa 400Kitabı okudu
Ara beyin varlığı, kendisinin değil de türünün topladığı deneyimlerle ayakta kalmaya çalışırken, büyük beyin aşamasına geçmiş bir organizma bireysel deneyimler edinebiliyordu.
Sayfa 391Kitabı okudu
Uzak duyumlarımız arasında nesneye dönük duyumlama olan görmenin, "soyut düşünme"yle (yeteneği) tarihsel bağı, çoğumuzun sandığından çok daha güçlüdür
Sayfa 379Kitabı okudu
Durumumuz biraz "vaat edilmiş toprakları" uzaktan gördüğü halde oraya ulaşamayan Musa Peygamberin durumuna benzemektedir. Evrimsel bir gelecekteki bu toprakların, soyumuzun uzak gelecekteki ardıllarınca günün birinde gerçekten de nesnel, bilinçten bağımsız, nasılsa öyle bir dünya olarak akıl yoluyla kavranıp kavranamayacağı; bu anlamda aklın özgürlüğünü soyumuzun tadıp tadamayacağı, bu akılla kavranacak ülkenin, bize herhangi bir umut vaat edip etmeyeceği ilginç bir soru olsa da, bizim bu ülkeye adımımızı atamayacağımız kesin olduğuna göre, lüzumsuz bir sorudur.
Sayfa 377Kitabı okudu
Reklam
Dünya, birinci önemde bir bilgi nesnesi değil, yaşama alanıdır bizim için. Bu yüzden de dünyanın özellikleri "doğru" ve "yanlış" kutupları arasında değil de, "yaşama elverişli" ve "yaşama elverişsiz" uçları arasında yerleşmiştir
Sayfa 374Kitabı okudu
Beynin, varlığımızın amacının bu dünyayı rasyonel yoldan aklımızla, mantığımızla kavramak olduğu biçimindeki önyargı öylesine derinlere işlemiştir ki, bir kez daha beynimizin evrimsel amacının, sadece ve sadece bu dünyada ayakta kalabilmemize, tutunabilmemize dönük olduğunu anımsatmamız gerekmektedir
Sayfa 373Kitabı okudu
Her bireyin kendine özgü vejetatif yapısı vardır; onun psikolojik davranışları bir ayaklarıyla bu yapıda temellenir. Bu yapı, kalıtsal bir armağan olduğu için doğuştan devraldığımız bir yapıdır.
Sayfa 371Kitabı okudu
Aslında doğabilimi bu dünyanın, bizim naif yaşantımızın görünen yüzünün ardındaki asıl özünün izini sürmeye dönük çabaların toplamından başka nedir ki?
Sayfa 353Kitabı okudu
51 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.