Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilinç Üzerine Konuşmalar

Susan Blackmore

Bilinç Üzerine Konuşmalar Gönderileri

Bilinç Üzerine Konuşmalar kitaplarını, Bilinç Üzerine Konuşmalar sözleri ve alıntılarını, Bilinç Üzerine Konuşmalar yazarlarını, Bilinç Üzerine Konuşmalar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sorun, bilincin diğer bütün durumlarla çelişiyor olması. Fiziksel bir durum, biyolojik bir durum veya kimyasal bir durum ancak dışarıdan, üçüncü şahıs bakış açısından bilinebilir. Bilincin farkı ise, onunla ilgili hem içeriden hem de dışarıdan bilgi alıyor olmamızdır -bu ifadenin ne anlama geldiğini dahi gerçekten bilmiyoruz. Bilinç aynı zamanda birinci şahıs bakış açısından, deneyimleyen benlik üzerinden de bilinebilir diyoruz. Bu nedenle, bu fenomene ilişkin bilgi edinmenin iki farklı yolu var. Filozoflar bunu 'epistemik asimetri' olarak adlandırır - filozofların bu gibi şeyler için her zaman anlaşılması güç kelimeleri olur. Bir insanın fiziksel niteliklerine, mesela bedenine bakarak nesnel üçüncü şahıs bilgisine sahip olabilirsiniz. Ayrıca, ilkece, bir insanın bedenini oluşturan kimyasal durumlara ilişkin tüm kimyasal bilgileri edinmeniz de mümkündür; insanların biyolojisini, norobiyolojisini yani bütün o nesnel bilimsel niteliklerini tanımlayabilirsiniz.
Sayfa 184 - Thomas MetzingerKitabı okudu
Berrak Rüya.
Çoğu rüyalarımızda deneysel bir düzeyde bilinçliyizdir: Benim başıma gelen garip bir şeyi örnek vereyim: Yatakta uyanmıştım ve sirkte olmakla ilgili bir hikaye anlatmıştım. Bu deneyimleri hatırlayabiliyor olmam, ifade edilebilirlik kriterine göre, bunların bilinçli olduğu anlamına gelir. Ancak, rüyada mevcut olmayan şey reflektif bilinçtir -yani tüm bu şeylerin bir rüyada meydana geldiğinin, her şeyin senin zihninde olduğunun ve aslında yatağında uyuduğunun farkına varmak. Bunu hatırladığın anda, geniş bir bağlam içinde anlam kazanır ve öncesinde gerçek manasıyla düşünülmeyecek bir dizi muhtemel eyleme sahip olursun.
Sayfa 170 - Stephen LeBergeKitabı okudu
Reklam
Kant okursan onun özgür irademiz varmış gibi hareket etmemiz gerektiğini, çünkü öznel deneyimimizle uyumlu olduğunu söylediğini görürsün. Kimse elimi kaldırmam için beni zorlamıyor.
Sayfa 162 - Christof KochKitabı okudu
Bir bilim insanı olarak yalnızca şunu söyleyebilirim: Platon'a veya Descartes'a kadar geri gidebiliriz ve geçtiğimiz 2300 yıl boyunca bilincin felsefi veçhelerinde herhangi bir ilerleme kat edemedik. Son 2000 yıldır filozoflar, güneşin altında bulunan hemen hemen bütün sorular konusunda son derece yanılmışlardır. Hiçbir zaman filozofların verdiği cevaplara kulak asma, ama sordukları sorulara mutlaka kulak ver.
Sayfa 160 - Christof KochKitabı okudu
Her gün hastaları uyutuyor ve uyandırıyorum, bu hâlâ bana inanılmaz geliyor. Nereye gittikkerini merak ediyorsun ve sonra da, acaba bilinçleri olsaydı nerede olurlardı diye düşünüyorsun.
Sayfa 153 - Stuart HameroffKitabı okudu
Bilinçli deneyim, yani nitelceler için iki tür açıklamanın mevcut olduğunu düşünüyorum. Bir tanesi beliriverme; yani, beyin bir yığın karmaşık bilgi işlem süreci gerçekleştiriyor ve bu karmaşıklıktan daha üst düzeyde yeni bir nitelik beliriveriyor. Bilince -veya ilk-bilince- yönelik başka bir bakış açısı da, bilincin evrenin temel niteliklerden biri -yani açısal momentum kütle ve elektrik yükü gibi gerçekliğimizin bir parçası- olması şeklindedir. Fizikte indirgenemeyen bazı şeyler vardır ve 'buradalar' dersin; bilinç de aynı böyledir.
Sayfa 147 - Stuart HameroffKitabı okudu
Reklam
Zombi metaforu.
Zombi, varsayıma dayanan bir varlıktır: Bilinçli deneyimden mahrum bir kişiye benzer. Aynı bizim gibi davranabilir, bir sohbet yürütebilir, konferanslara gidebilir ama içsel bir deneyim veya duyumsamaya sahip değildir. Bir robot, otomat veya bilimkurgulardaki insan biçimindeki robotlar gibi bir şeydir bu. Bir zombi ve bilinçli bir insan arasındaki bu ayrım, zor sorunu ortaya koymak için iyi bir yoldu.
Sayfa 145 - Stuart HameroffKitabı okudu
Bilinç hususunda beni en çok etkileyen şey de, onun şimdi ile ilişkili olması. Bir şeyler algıladığınızda, beyinden geçmişten bugüne bir sürü işlemleme meydana gelir. Mesela önümüzdeki şu bardağı görebilmem için geçmişte elime bardaklar almış, kahve koymuş, muhtemelen onları düşürüp kırmış ve onlarla bunun gibi birçok şey yapmış olmam gerekir.
Sayfa 134 - Richard GregoryKitabı okudu
Felsefe, henüz sorman gereken doğru soruların ne olduğunu bilmezken yaptığın şeydir.
Sayfa 115 - Daniel DennettKitabı okudu
Bilinci anlaşılması zor bulmamızın sebebi, öz-bilgiye (self-knowledge) yönelik belirli bir kapasiteye sahip olmamız. Kendimize dair belirli bir erişime sahibiz ve öznel deneyimimiz de bu yolla gerçekleşiyor -bu, dünyaya bulunduğumuz yerden bakabilmemizi sağlıyor. Görünen o ki bunu kavramak oldukça zor.
Sayfa 102 - Daniel DennettKitabı okudu
Reklam
Beynin şöyle bir çalışma sistemi olduğunu söylemeye çalışıyorum: O, diğer şeylerin yanı sıra, kararlarınızın standart model diyebileceğimiz bir modele göre verildiği bir kullanıcı yanılsamasına (user illusion] sahiptir. Bu yanılsama sayesinde tercihlerinizi bilinçli bir şekilde belirlediğiniz, beklenen bir faydaya dair hesabınızı bilinçli bir şekilde yapıp bilinçli bir şekilde seçimde bulunduğunuz ve sonrasında da eylemi gerçekleştirdiğiniz hissine sahip olursunuz. Bu yararlı bir kullanıcı yanılsaması.
Sayfa 80 - Patricia ve Paul ChurchlandKitabı okudu
Bildiğimiz kadarıyla beyin, nedensel bir makine. Önceki koşulların bir sonucu olarak bir durumdan diğer duruma geçer ve önceki koşullar farklı olduğu vakit, geçilen durum da farklı olur. Ama bunlar bir tarafa, kişinin-kontrolünde diyebileceğimiz davranış ile önemli ve en azından bir noktaya kadar bu farkların nörobiyolojik nitelendirmesini gerçekleştirebileceğimizi düşünüyorum.
Sayfa 79 - Patricia ve Paul ChurchlandKitabı okudu
Elimizdeki tüm kanıtlar, bilinçle ilgili işlevler için beynin zorunlu olduğunu gösteriyor. Eğer bilinç, devamlılığı noktasında nöronlara muhtaçsa, beynin ölümünden nasıl sağ çıkabilir, doğrusu pek emin değilim.
Sayfa 79 - Patricia ve Paul ChurchlandKitabı okudu
Bilinç indirgenemez. Bilinç temel bir ilkedir. Dünyanın temel bir niteliğidir" olmalıdır. Bilinç konusunda yapmamız gereken şey, onun tıpkı uzay ve zaman gibi indirgenemez olduğunu ve dünyanın temel bir niteliği olduğunu kabul etmektir. Bundan sonra yapacağımız şey ise, onu yöneten yasalara, yani öznel deneyimin birinci şahıs verileri ile üçüncü şahıs nesnel fiziksel nitelikleri arasındaki bağlantıya bakmak olur. Sonunda, bu bağlantıyı yöneten ve fizikte keşfetmiş olduğumuz basit temel yasalara benzeyen bir dizi temel yasaya ulaşabiliriz.
Sayfa 58 - David ChalmersKitabı okudu
237 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.