Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bir Arada Yaşama Ahlakı

İbrahim H. Karslı

Bir Arada Yaşama Ahlakı Sözleri ve Alıntıları

Bir Arada Yaşama Ahlakı sözleri ve alıntılarını, Bir Arada Yaşama Ahlakı kitap alıntılarını, Bir Arada Yaşama Ahlakı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Allah Teâlâ, yarattığı bütün insanlara 'kullarım' diye hitap eder. Onları kendine nispet eder. İnansın inanmasın her bir insan O'nun kuludur. Herkesi yaratmıştır, herkesi yaşatmakta, rızkını da o vermektedir. Yani Allah (c.c.), her cins, her renk ve her inançtaki insanı kendi kulu olarak görmektedir. Rengi, cinsi, milliyeti veya inancı sebebiyle hiç kimseyi nimetlerinden mahrum etmemektedir. Yağmurunu, güneşini kimseden esirgememektedir. ¹ İslam'ın ortaya koyduğu insan tasavvurundan aldığı ilhamla Yunus Emre insana saygı ve sevginin sembolü olmuştur. "Yetmiş iki millete kurban ol âşıksan" der. Yine meşhur bir şiirinde 'Yaradılanı severiz, Yaradan'ından ötürü' ifadelerini kullanır. Yunus Emre, Allah (c.c.)'a inanan ve kalbinde sevgi bulunan bir kimsenin, bütün insanlara ve varliga hoşgörüyle ve şefkatle bakması gerektiğini söyler. "s. 76 Bir arada yaşama ahlakı / Dib Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Karslı Diyanet işleri başkanlığı yayınları.
Sayfa 76 - Dib YayınlarıKitabı okudu
“Birey, hayatı ve varlığı anlamlandırmadan gerçek anlamda ahlak üretemez. Anlamlandırma yeteneği gelişmeyen kimse ise ahlak üretemez. Böyle biri, ahlak hakkında bir sürü malumat aktarabilir, ama onları kullanamaz, onlarla beslenerek kendi ahlakını inşa edemez. S.14
Sayfa 14 - DİB YayınlarıKitabı okudu
Reklam
İnsan Şerefli Bir Varlıktır
İnsanın şerefi, onun insan olmasından kaynaklanmaktadır. Nitekim Sevgili Peygamberimizin şu davranışı bunun güzel bir örneğini oluşturmaktadır : Bir defasında yanından bir cenaze geçer, Allah Resulü ayağa kalkar. Kendisine "O bir Yahudi'dir." denilince, "O da bir can değil midir ?" diye cevap verir. (Buhârî, Cenâiz, 49.)
Sayfa 76 - Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları
Mehmet Akif'in şu dizelerini hatırlamadan edemiyoruz: Kanayan bir yara gördüm mü yanar ta ciğerim, Onu dindirmek için kamçı yerim , çifte yerim! Adam aldırma da geç git!, diyemem aldırırım. Çiğnerim, çiğnerim hakkı tutar kaldırırım! Zalimin hasmıyım amma severim mazlumu...
Sayfa 38 - Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları
"İnsanların hemcinslerine yapacakları en güzel ikram, birbirine değer vermeleri ve hürmet göstermeleridir"
Allah’ın hükmü mutlak hakikati temsil eder.Ancak insanın bunu anlaması ve uygulamaya koyması, onun izafi bir durum kazanmasına sebep olur. Dolayısıyla bu ikisini birbirinden ayırmak gerekir. Konu belki şöyle bir benzetmeyle anlatılabilir. Nasıl ki güneş bir prizmaya çarptığında yansıyarak çeşitli kollara ayrılıyorsa, mutlak hakikatte realiteyle yüzleştiğinde, sergilenen tavır ve yapılan yorumlar sebebiyle farklı yöneliş ve ekoller ortaya çıkar. Dolayısıyla hepsinin kaynağı aynı olduğu için bunlardan birinin kendini mutlak hakikat görüp diğerlerini reddetmesi doğru değildir. Aksi durum tefrika olur. Karaman’ın ifadesiyle bu, Müslümanların farklı görüş, düşünce, tercih, coğrafya, ırk, iktidar esasına göre gruplara ayrılması, her grubun kendi tercih, konum ve anlayışını islam’la aynılaştırması, diğer anlayışları ve konumları islam dışı sayması ve bunlara karşı olumsuz tavır takınması ile başlar, araya başka unsurlarında girmesi gelişir, büyür ve müzminleşir . Bir arada yaşama ahlakı / Prof. Dr. İbrahim Karslı/ Diyanet işleri başkanlığı yayınları. Sayfa 131
Sayfa 131 - DİB YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Birbirini dışlamadan, ötekileştirmeden bu ülkenin vatandaşları olarak birlikte geleceğe yürümemiz, ülkemizin istikbali açısından hayati bir konudur.
Sayfa 9 - Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları
Yeterince düşünemeyen insan, günümüz şartlarında benimsediği birçok değere aykırı davranabilmektedir. Söz gelimi, kimsenin hakkına tecavüz etmeme değerine sahip olan nice kişi bugün, izin alınmadan kitap fotokopisi yapmanın haksızlık olduğunu düşünememekte ve dolayısıyla bunun ahlaka aykırı olduğunu görememektedir.
Sayfa 16 - Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları
Din ve dünya görüşü farklı olsa da, insana sırf insan olması dolayısıyla sahip çıkmak, onun hak ve hukukunu korumak gerekir. Her kesimden insanın böyle bir duyarlılığa ve hak bilincine sahip olması, toplumun huzuru, selameti ve saadeti için oldukça önemlidir.
Sayfa 29 - Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları
İNSAN ve BEŞER
Beşer bireyin biyolojik ve fizyolojik varlığını tanımlamak için de kullanılmıştır . Yüce Yaratıcı , Hz . Âdem için " Bir beşer yaratacağım . " diyerek varlıklar içindeki konumuna yani biyolojik varlığına ilişkin olarak bu tanımı kullanmış ve bu varlığın sosyal ilişkilerine yönelik tanımını ise insan kavramı ile karşılamıştır . Bu ne denledir ki bir düşünür " insan , insan olarak doğmaz , insan olunur . " demiştir . Bunun anlamı , birey beşer olarak doğar , ama insan olması bir ömür sürer . Bir başka ifade ile her insan ,beşerdir ama her beşer insan değildir . İnsan olmak bir değerdir . İnsani değerlere sahip olmak , insan olmak için gerekli şartlardandır . Insan - kainat ilişkisine gelince , bu ilişkide birey käinat karşısında halife " , kainat ise kendisinde yararlanmak üzere insanın hizmetine sunulmuş ona emanet edilmiş bir varlıktır . Bu ilişkide kısmi irade sahibi bir varlık olarak insan , halifelikle genel anlamda kainat,özel alan olarak yeryüzü ise insana hizmet etmekle sorumlu kılınmıştır "
15 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.