Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bir Taşra Papazının Güncesi

Georges Bernanos
8.4/10
9 Kişi
24
Okunma
6
Beğeni
1.757
Görüntülenme
Saat bir: Köydeki son lamba da yeni söndü. Rüzgâr ve yağmur. Aynı yalnızlık, aynı sessizlik. Ve bu sefer engeli aşma ya da tersine çevirme umudu yok. Üstelik hiçbir engel de yok. Hiçbir şey. Tanrım! Nefes alıyorum, geceyi içime çekiyorum, gece ruhumdaki akıl almaz, hayal edilemez boşluktan içeri giriyor. Ben gecenin ta kendisiyim.” Kuzey Fransa’daki bir köye atanan genç bir papaz, görevine her ne kadar büyük bir tutkuyla başlamış olsa da, -tıpkı köy gibi- yalnız, çaresiz ve eksik hissetmeye başlar kendini. Buna pek çok şeyin sebep olduğu söylenebilir, ama esas mesele papazın yaşadığı uyumsuzlukta gizlidir. Genç papaz, cemaatiyle yaşadığı her problemde önce kendi yakasına yapışır, akabinde ikiyüzlü gelenekleri, sınıfsal ayrımı değerlendirir, sonra da tüm bunların karşısında Hristiyanlığın takındığı tavrı sorgulamaya başlar. Aklındaki her soru işaretiyle beraber cemaatinin gözünde ucubeleştiğini hissetse de, aslında o inancı ve idealleriyle hesaplaşır. Böylece herkes ve her şey birer sanığa dönüşür. Bernanos’un 1936 yılında kaleme aldığı, Fransız Akademisi Büyük Roman Ödülü’ne layık görülen Bir Taşra Papazının Güncesi, ünlü yönetmen Robert Bresson tarafından 1951’de beyazperdeye uyarlanır. Bol ödüllü bu film Bresson’u da, Bernanos’u da dünyaya tanıtır. Bir Taşra Papazının Güncesi ilk kez Türkçede! Güçlü Yalnızlıklara!
Yazar:
Georges Bernanos
Georges Bernanos
Çevirmen:
Uzay Özgülenç
Uzay Özgülenç
Tahmini Okuma Süresi: 7 sa. 42 dk.Sayfa Sayısı: 272Basım Tarihi: 22 Şubat 2023İlk Yayın Tarihi: 1936Yayınevi: Dedalus KitapOrijinal Adı: Journal d'un curé de campagne
ISBN: 9786057639738Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
272 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
11 günde okudu
Aynı isme sahip 1951 yılında çekilen filmini izleyip “Kitabını mutlaka okumalıyım.” dediğim başarılı bir eserden bahsedeceğim bugün. Yazar Bernanos’u araştırırken kitap ve yaratıcısı arasında ciddi benzerlikler olduğunu fark etmemek mümkün değil. Dindar kişiliğinin getirisi olarak rahip olmayı isteyen lakin rahip okulundayken dinden uzaklaşacağını düşünerek okulu yarıda bırakan biri Bernanos. Sıradan hayatını yaşarken yazdığı eserde, bir papazı ele alması ve derinlemesine işlemesi kendinden kitaba yansıyan en büyük detay. Kitaba gelecek olursak; görevlendirildiği köyde yaşadıklarını günlük şeklinde anlatan ana karakter, taşra hayatı ve batıl inançlar gibi birçok konuyu okura aktarıyor. Bazen ardı ardına itinayla sıraladığı bazen de düzensiz ve birbirinden kopuk fikirlerini aktardığı eserde, ana karakter dışında yer alan diğer karakterlerin özgün düşüncelerine de yer veriliyor. En başta okurken zorlanabileceğiniz, düşünce akışı içerisinde kaybolabileceğiniz bu kitabı ısrarla okumakta fayda var. Sayfalar ilerledikçe yazarın diline ve olay akışına daha rahat adapte olabilirsiniz. Etkileyen, düşündüren, soran ve sorgulatan Bir Taşra Papazı’nın Güncesi’ni okumanızı kesinlikle öneririm. Filmine de bir şans verin derim.
Bir Taşra Papazının Güncesi
Bir Taşra Papazının GüncesiGeorges Bernanos · Dedalus Kitap · 202324 okunma
Reklam
272 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
12 saatte okudu
"Tüm kötülükler doktrinlerden değil, duygu ve düşünce biçimini bilmediğimiz, bize aktarılan eğitimden gelir. Bu eğitim bizi bireyci, yalnız yaptı. Kısacası biz çocukluktan hiç çıkamadık, sürekli icat ettik, üzüntülerimizi,sevinçlerimizi icat ettik, hayatı yaşamak yerine icat ettik. Bu yüzden küçük dünyamızdan bir adım atmaya cesaret etmeden
Bir Taşra Papazının Güncesi
Bir Taşra Papazının GüncesiGeorges Bernanos · Dedalus Kitap · 202324 okunma
272 syf.
8/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Kitap, adı üzerinde bir taşra papazının güncesi. Genç Papazımız mide problemleri çeken biraz hastalıklı, biraz hisli kendi kabul etmese de alkol alışkanlığı olan toplum normları dışında sayılabilecek bir karakterde. Kitapta çoğunlukla ana karakterimizin günce şeklinde fikir ve duygularını okusak da yaşadığı bölgedeki Kont, madam kontes, kızları, doktor, Tourcy papazı gibi diğer insanlar ile diyaloglarını da okuyoruz. Fikir uçuşması gibi bazı kısımlarda kendi kendine mi konuşuyor yoksa başka bir kişiyle mi konuşuyor net ayırt edilemeyen kısımlar olsa da ilerledikçe daha kolay okunuyor. Aralarda güzel cümleler içeriyor. Kitap, Robert Bresson tarafından 1951’de filme çekilmiş. Yazarın başka bir eseri olan Mouchette de 1967 yılında aynı yönetmen tarafından sinemaya uyarlanmış. Hatta kitapta yarım sayfalık kısımda geçen Jeanne d’Arc’ın davası da aynı yönetmen tarafından 1962’de Jeanne d’Arc’ın Davası olarak çekilmiş.
Bir Taşra Papazının Güncesi
Bir Taşra Papazının GüncesiGeorges Bernanos · Dedalus Kitap · 202324 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.