Şubat 1972
Varlık Yayınları

·72 syf.·
2020 110. kitabı
"Bu köyde çok üzüleceğim ben, biliyorum. Büyük güçlüklerle karşılaşacağım. İki yol var, ya bırakıp kaçmak. Terketmek buraları, yılmak, ya da her şeye katlanmak. Çarpışmak, gücümce bir şeyler yapmak. Bu insanlara yardım etmek. Birinci yolu kim seçer? Zayıflar, kendine güvenmeyenler. Halkı sevmeyenler. Ben böyle miyim? Kabul edebilir miyim bunu? (Düşünür cevap arar.) Hayır! Ben zayıf değilim ben halkımı seviyorum. Ben köyden kaçmayacağım. Çalışacağım buralarda, gücümce bir şeyler yapacağım. Köyden herkes kaçmış. Kimse gelip doğru dürüst çalışmamış buralarda. Bu köyler onun için böyle geri kalmış. Bir öğretmenimin dediği gibi, "Memleketseverlik nutuk çekmekle olmaz, çalışmakla olur, emek vermekle olur." Ben bunun için okudum. Bunları düşündüm hep. Zorlukları görüp yılmak yok... Gerilikle savaşacağım..." "Bir öğretmenimin dediği gibi" o öğretmen kimdir? O Köy Enstitüsü ile devrim yaratan bir eğitim dehası olan İsmail Hakkı Tonguç'tur 1950'li yıllar... Enstitüler kapatılmıştır. Hasan Ali Yücel çoktan istifa etmiş, İsmail Hakkı Tonguç görevine son verilmiştir. Ülkemizde Cumhuriyetin kuruluşundan sonra gurur duyacağımız en büyük girişimlerden biri olan Köy Enstitüleri bir bir kapatılmıştır. Yanlış hatırlamıyorsam Mehmet Başaran birkaç arkadaşı ile İsmail Hakkı Tonguç'u ziyaret eder. Mezun olup Anadolu'nun farklı yerlerinde öğretmenlik yapan bu gençler gelecekle ilgili kaygılarını, Köy Enstitülerinin uğradığı haksızlıkları dile getirirken İsmail Hakkı Tonguç onlara "Siz ne olursa olsun ülkünüzden vaz geçmeyin. Bu memleket için hep çalışın. Köy Enstitülerini anlatın. Bizi anlatın" der. İşte Köy Enstitüleri mezunu yazarlar arka arkaya eserler vermeye başlar. Hem Enstitüleri hem de içinden çıktıkları köy hayatını aktarırlar dizelerine... Biz de hâlâ İsmail Hakkı Tonguç'un
Bir YolTalip Apaydın · Varlık Yayınları · 19726 okunma

Talip ApaydınYazar · 33 kitap
Talip Apaydın, Köy Enstitüsü mezunu yazarlardan biri olan ve Cumhuriyet Dönemi'nde şiir, roman, hikâye, hatıra, piyes, deneme, radyo oyunu ve makale gibi türlerde toplam 42 eser yazmış Türk hikaye yazarı, roman yazarı, yazar, şair ve öğretmendir. Talip Apaydın, Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü'nü bitirmiştir. Anadolu'nun birçok yerinde öğretmenlik ve gezici başöğretmenlik yapmıştır. Türkiye Öğretmenler Sendikası'nın yönetim kurulunda yer alan ve Türk Dil Kurumu Yönetim Kurulu üyeliğine kabul edilen Talip Apaydın, Millî Eğitim Bakanlığı danışmanlığı görevini de üstlenmiştir. Talip Apaydın'ın biyografisi incelendiğinde eserlerinin İngilizce, İtalyancaya, Macarca, Rusça, İspanyolca, İngilizce ve Almanca gibi birçok dile çevrildiği görülmektedir. Talip Apaydın'ın yaşam özeti ile eserleri arasında paralellik bulunmaktadır. Anadolu gerçekliğini içeriden bir bakışla yansıttığı eserleriyle toplumcu gerçekçi edebiyat anlayışını sürdürmüştür. İlkokuldan sonra Çifteler Köy Enstitüsü'ne ardından Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü'ne kaydoldu. Daha sonra Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümü'nü bitirdi. Yüksek Köy Enstitüsünden arkadaşı Halise Sarıkaya ile evlendi. 1979 yılından emekliliğine kadar Turhal ve Amasya'da öğretmen olarak görev yaptı. Edebiyata şiirle başlayan Apaydın daha sonra öykü ve romana yöneldi. İlk şiirleri ve öyküleri Köy Enstitüsü Dergisi'nde yayımlandı. Ayrıca Fikirler, Yeditepe, Beraber, Yeni Ufuklar, Varlık, İmece ve Türk Dili dergilerinde de yazıları şiirleri yayımlandı. Köy Edebiyatı akımının temsilcileri arasında yer aldı. İlk romanı Sarı Traktör ile tarımda makineleşme konusuna bir umut olarak yaklaştı. Yarbükü'nde ise köylüler arasında toprak ve su paylaşımı ile ilgili çekişmelerin olduğu zorlu yaşam koşullarını anlattı. Öykü ve romanlarında doğa betimlemeleri ve insan ilişkilerini tüm doğallığı ile yansıttı. Anı, oyun, çocuk edebiyatı türlerinde de eserler verdi. 27 Eylül 2014 tarihinde vefat etmiştir.