Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bireyciliğin Meselesi

Philippe Corcuff

Bireyciliğin Meselesi Sözleri ve Alıntıları

Bireyciliğin Meselesi sözleri ve alıntılarını, Bireyciliğin Meselesi kitap alıntılarını, Bireyciliğin Meselesi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Birey, özerklik talepleriyle bir­likte, çoğu zaman eski kolektif normlara, cemaatin kısıt­lamalarına, biz'in zorbalıklarına karşı kuruldu.
Her şeyden önce 'toplum'un kendisini bireyin karşısındaki bir soyutlama gibi sabitlemekten kaçınılmalıdır. Birey, toplumsal bir varlıktır.
Reklam
İnsanın özü yalıtık bireye içsel soyut bir şey değildir. Gerçekliği içinde insanın özü, toplumsal ilişkilerin bütünüdür.
Durkheim'a göre "insan doğası", "tatmin edile­mez" gibi görünen, potansiyel olarak "sınırsız", sıkıntı, acı ve dolayısıyla anomi taşıyan "gereksinimler"le karakterize olur.
Benim altımdaki tüm hakikatler benim için değerlidir ama Kendime kural kabul etmeye mecbur olduğum Benim üstümde bir hakikati kabul etmiyorum.
Bireysel ilişkilerin ekonomik ilişkiler olarak şeyleşmesi, bu sonuncuların özerkleşmesi, yaşayan öznellikte onu en derininden etkileyen bir değişim meydana getirir." (a.g.y., c2, s. 79). Bu durumda her bir öznelliğin olanaklarının çoğulluğu güdük kalır: Ekonomik indirgeme "söz, aşk vb. somut edimlerde ifade bulan yaşa- yan ilişkilerin çeşitliliğinin yerine tekdüze, genel ve soyut bir ilişki koyar.
Reklam
Günümüzde bireyselleşme yalnızca Batı'yı etkilemeyip farklı kültürel ve dinsel bağlamlarda çeşitli figürlerle dün­yanın dört bir yanında ortaya çıkmaktadır. Bugün "dünya­sallaşma'' ya da "küreselleşme" denilen şey, tam da bileşik yapılı kültürel katmanları "birey" ve "cemaatler"le ilgili kavrayışlarına bağlı olarak tepki vermeye götürmektedir.
İnsan ancak içinde ona ve yalnızca ona ait olan, onu birey kılan bir şey olduğu ölçüde bu niteliği edilebilir.
İnsanın insan tarafından  sömürülmesinin başlıca temellerinden biri kapitalist mülkiyettir.
"Toplumların çoğu ilk olarak düzene, yani her öğenin bütün içindeki yeriy­le uyumlu olmasına değer verirler -yani bir bütün olarak topluma, değerlerle ilgili bu genel doğrultuya 'bütüncülük' adını veriyorum- [ ... ] Diğer toplumlar -hiçbiri değilse de bizimki- ise, ilk olarak bireysel insana değer verir: Bizim gö­ zümüzde her insan tüm insanlığın cisimleşmiş hali gibidir ve böylelikle tüm başka insanlara eşittir ve özgürdür. Buna da 'bireycilik' adını veriyorum" Louis Dumont
47 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.