Bireyciliğin Meselesi

Philippe Corcuff

Bireyciliğin Meselesi Sözleri ve Alıntıları

Bireyciliğin Meselesi sözleri ve alıntılarını, Bireyciliğin Meselesi kitap alıntılarını, Bireyciliğin Meselesi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Gözlemliyoruz ki kurum(Devlet), toplumların başlangıcından beri, hem zorunlu olduğuna hükmedildiği için rıza gören ve arzulanan toplumsal pra­tiklerden oluşan bir sistem, hem de yabancılaşma ve kısıt­lama olarak hissedilen pratiklerden oluşan bir bütündür. Marc Ferro
İnsanın insan tarafından  sömürülmesinin başlıca temellerinden biri kapitalist mülkiyettir.
Reklam
"Benim için Ben'in üstünde hiçbir şey yok!" der Stirner. "Ben" hem "başlangıç noktası, hem merkez, hem de amaç olarak" alınır. Bu "ben" Marx'taki gibi tekildir ve ortak ölçüsüzdür: "Oysa ben, kendi payıma, kendimi ti­kel bir şey olarak değil, biricik bir şey olarak görüyorum, aslında karşılaştırılamaz ve biriciğim.
İnsan ancak içinde ona ve yalnızca ona ait olan, onu birey kılan bir şey olduğu ölçüde bu niteliği edilebilir.
Marx' ın kapitalist yabancılaşmadan kurtarmak istediği, tam da bireyselliktir: "Dünyayla arasındaki insani ilişkilerin her biri: görmek, duymak, hissetmek, tarmak, dokunmak, dü­şünmek, temaşa etmek, arzulamak, eylemde bulunmak, sevmek, kısaca, bireyselliğinin tüm edimleri. "
Ka­pitalizm bireysel potansiyellerin gerilemesi pahasına kolek­tif araçların büyümesini sağlayan fantastik bir makinadır. "Manüfaktür tipi üretimde, toplumsal üretim güçleri ola­rak kolektif işçinin ve dolayısıyla sermayenin zenginleşme­sinin koşulu, bireysel üretici güçler olarak işçinin yoksul­laşmasıdır." der Marx.
Reklam
45 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.