1 Mart 2022
Orijinal Dil:
İngilizce
İngilizce

2023 12. kitabı
Benny ve Byron sekiz yıldır görüşmeyen iki kardeşler.Anneleri Eleanor’u kaybetmeleri sebebiyle bir araya gelmek zorunda kaldılar.Annelerinin avukatı Mr.Mitch, kardeşlere annelerinin onlara bıraktıklarını takdim etti: bir USB bellek, bir not ve annelerinin aile geleneği haline gelmiş olan Siyah Kek.Notta, “B ve B, dondurucuda küçük siyah bir kek var.Doğru zaman geldiğinde keki paylaşmanızı istiyorum.Ne zaman olacağını bileceksiniz.Sevgiler anneniz.” yazıyor. USB’de ise, gerçekte nereli olduğu ve nerede yaşadığı, babalarıyla aslında nasıl tanıştığı, kendi düğününden nasıl kaçmak zorunda kaldığı, nasıl başka birinin kimliğini ve ismini aldığı, bir cinayete nasıl karıştığı, bilmedikleri bir kardeşlerinin daha olduğu ve daha nice şeyle ilgili bilmeleri gereken her şeyi anlattığı bir geçmişe yolculuk hikayesi var. Kardeşler bir yandan, sekiz yılın aralarında açtığı mesafeyi ve kırgınlıkları çözmeye çalışırken bir yandan da annelerini aslında hiç tanımadıkları gerçeğiyle boğuşmak zorunda kalırlar.Peki bunun sonu ne olacak?Küskünlüklerine rağmen iki kardeş bu gerçeklerin üstesinden nasıl gelecekler? Güzeldi ama fazla uzatılmış gibi geldi bana ve çok bağlanamadım ne karakterlere ne de konuya.Kısacası umduğumu bulamadım pek.
Black CakeCharmaine Wilkerson · Random House Large Print · 2022101 okunma
Potansiyeli Yüksek, Duygusu Eksik Bir Roman…
·448 syf.·
2026 11. kitabı
Siyah Pasta, Eleanor Bennett’ın ölümüyle başlayan ve onun ardından sekiz yıldır görüşmeyen iki kardeşin — Byron ve Benny (Bennie) — annelerinin bıraktığı ses kaydını dinlemesiyle açılan bir roman. Eleanor, bu kayıtta çocuklarına aslında bildiklerinden çok daha farklı bir hayat yaşadığını, gerçek adının Covey olduğunu, geçmişinde saklı kalmış sırlar ve kayıplar bulunduğunu anlatmaya başlıyor. Hikâye böylece aile sırları, kimlik arayışı ve geçmişle yüzleşme temaları etrafında şekilleniyor. Kitabın Türkiye baskısındaki rengârenk kapak tasarımı ve ismi arasında ilk bakışta bir uyumsuzluk var. “Siyah Pasta” gibi karanlık çağrışımlı bir isimden daha ağır ve sarsıcı bir anlatı beklerken, kapağın bu kadar canlı olması beklentiyi baştan kararsız bir noktaya taşıyor. Yine de ilk sayfalarda hikâye merak uyandırıyor; özellikle Eleanor’un ses kaydından açılan geçmiş anlatısı güçlü bir potansiyel taşıyor. Ancak roman ilerledikçe anlatının fazlasıyla dağıldığını hissettim. Irkçılık, göçmenlik, aile içi şiddet, kadın olmanın yükleri, kimlik değiştirme ve aidiyet gibi çok önemli temalara aynı anda dokunuluyor ama bu yoğunluk hikâyenin derinleşmesine değil, yer yer yüzeyselleşmesine neden oluyor. Bir noktadan sonra ana hikâyeye mi, Eleanor’un geçmişine mi yoksa Byron ve Benny arasındaki kopukluğa mı odaklanmam gerektiğini kestiremedim. Byron ve Benny’nin sekiz yıl boyunca görüşmemiş olması başta dramatik bir çatışma vaadi sunsa da, bu kopuşun duygusal ağırlığı bana yeterince geçmedi. Ortada yaşanmış şeyler var ama okurda “işte bu yüzden” dedirtecek güçlü bir kırılma anı hissi oluşmuyor. Bu nedenle kardeşler arasındaki mesafe, anlatının duygusal merkezine tam olarak oturamıyor. Eleanor’un (ya da Covey’nin) yaşadıkları aslında romanın en güçlü kısmı olabilecek potansiyele sahipken, bu
Alıntı
2025 49. kitabı
Okunma: 15 Aralık 2025 23:35
Siyah Pasta , bir annenin ölümünden sonra başlayan bir yas romanı gibi görünür; oysa asıl yas, annenin hayattayken sakladığı hayatıdır. Bir insanın susarak kurduğu yaşam, ardında kalanlar için konuşarak çözülecek bir bilmeceye dönüşür. Burada sır, dramatik bir unsur değildir; karakterlerin omurgasını belirleyen sessiz bir güçtür. Siyah Pasta, kimliğin doğuştan gelen değil, sonradan öğrenilen bir yük olduğunu anlatır. Ve en sarsıcı tarafı şudur: Anne sevgisi bile bazen bir insanın kaderini iyileştirmez, yalnızca erteler. Siyah pasta ise aile için geleneksel bir tattır.Ama bu geleneksellik, sırrın geçici değil; nesilden nesile aktarılabilecek kadar eski olduğunu gösterir. Anne, kendi hikâyesini anlatırken bile ailenin dilini, alışkanlığını, tadını terk etmez. Hakikat, bu yüzden yabancı bir yerden değil; evin içinden, alışıldık bir lezzetin içinden gelir. Ara ara gözlerim dolarak okudum pişmanlıkları,özlemi ve kavuşmaları … Keyifli bir okuma oldu .
2024 26. kitabı
Okunma: 09 Şubat 2024 17:37
Aralarının açık olduğu, yıllar sonra annelerinin vefatı üzerine bir araya gelen Byron ve Benny kardeşlerin, annelerinin geçmişlerine ait bilmedikleri ne varsa anlatıldığı, sırların ortaya çıktığı bir hikaye Siyah Pasta. Eleanor Bennet'in ölümünün ardından arkasında çocukları için bıraktığı mirasın açıklanmasıyla başlıyor her şey. Eleanor'un kendisine ait olan Siyah Pastanın tarifi, dondurucuda doğru zaman geldiğinde paylaşmaları için onlara bıraktığı siyah kek ve uzun bir ses kaydı. Benny sekiz yılın ardından annesinin ölüm haberi ile eve dönüyor. Kardeşi Byron ile hala araları açık. Iletişimsizlikleri bir biriyle kopuk ilişkileri gerçekten okuyanı etkileyecek türde. Anneleri onlara bıraktığı ses kaydında kalp titreten bir hikaye anlatıyor. İki kardeş bir yandan aralarındakileri düşünürken bir yandan da annelerinin onlar için bıraktığı geçmiş ile baş başa kalıyorlar ve annelerini hiç tanımadıklarını fark ediyorlar. Hikayede ise evinden kaçan, başka bir kimliği alan, cinayete karışan bir kızın başına gelenleri anlatıyor. Ve biz okudukca ortaya çıkan sırlarla, ters köşelere ve bilinmeyenlerle çeviriyoruz sayfaları. Geçmiş ve günümüzün işlendiği kitabın her sayfası okuyanı etkileyecek türden. Öğrendiklerimle bir genç kızın gücüyle baş başa kaldım. Dopdolu ters köşeleri olan, aileyi, sırları, pişmanlıkları anlatan baştan sonra yoğun duygularla okuyacağınız bir kitap. Yıllar sonra iki kardeşin bir araya gelmesi ve başka bir kardeşlerinin daha olduğunu öğrenmeleri. Ama en önemlisi de kardeşlerin aralarındakileri çözerken annelerinin bilinmeyenlerini öğrenmeleri. Benim için etkileyici bir hikaye olmasının yanı sıra baskısı, kurgusu ve tabiki müthiş sunumu ile güzel bir okuma oldu. Özellikle Siyah Pasta'dan tatmak ve tarifinin olması çok tatlı düşünülmüş bir
2026 4. kitabı
Okunma: 17 Ocak 2026 19:50
Geçen yıl sevdiğim bir booktok hesabının bu kitabı övdüğünü gördükten sonra okuma listeme almıştım. İyi ki listeme almışım. Baştan sona merakımı diri tutan, küresel konulara değinen ve akıcı anlatıma sahip, harika bir kitaptı. Kitapta adı geçen her karakterin gözünden olayları görmek de okuma zevkimi artırdı. İyi ki okumuşum.
2024 404. kitabı
Eleanor Bennet'in ölümünün ardından arkasında çocukları için bıraktığı mirasın açıklanmasıyla başlıyor her şey ancak kitapta ilerledikçe bununla sınırlı kalmadığını anlıyor genç bir kızın gücüne şaşkınlıkla tanıklık ediyorsunuz. Tatmak isterseniz pastanın tarifi de var.
2025 22. kitabı
Okunma: 25 Haziran 2025 09:12
Eleanor bennett’in geçmiş hikayesini okumak güzeldi. Keyif de aldım ama bir yerden sonra ilgimi tamamen kaybettim. Fazla uzatılmış geldi, bu yüzden de konudan tamamen koptum. Ortalama hatta ortalamanın bir tık altındaydı.
2024 18. kitabı
Sekiz yılın ardından anneleri Eleanor'un ölümünden dolayı evlerine geri dönen Byron ve Benny halen birbirlerine kırgındır. Anneleri tuhaf bir ses kayıdı ve kendi reçetesi olan siyah pastayı çocuklarına bırakmıştır. Pastayı doğru zaman geldiğinde paylaşmalarını ister ve çocuklar hem aralarındaki sürtüşmeyi çözümlerken hem de annelerinin ona bıraktığı "aslında ben kimim" ses kaydıyla başbaşa kalır. Kapaktan esinlenen Hallmark havasını lütfen kafamızdan silelim. Şayet okursanız Eleanor'un aslında en az çocukları kadar sizi de çok şaşırtacağına bahse girebilirim. O yüzden her zaman olduğu gibi kapağa asla aldanmamamız gerektiğini bir kez daha kendimize hatırlatalım. Geçmişi deştikçe aslında çocukların her şeyden bihaber olduğu ve -iddia ediyorum- her bölümde sizi hayrete düşürecek bambaşka bir sırrın ortaya döküleceği dolu dolu bir kitap bu. Hem dram, hem gizem hem de duygusal anlamda sizi garip bir ruh haline sokacağına inanıyorum. Şu söz kitabın ortalarında "Eleanor sen kimmişsin" dedirtti. Çoğunlukta geçmişi okurken merak kat sayımızın artacağı fakat günümüzde de Byron ve Benny ikilisinin aralarındaki sorunları yavaş yavaş çözerken bazı sırları öğrenirken verdikleri tepkilerini gördüğümüz soluksuz bir romandı. Çeviri, kapak, kurgu, basım ve bize sunulan şahane kutu eşsiz bir okuma yapmamı sağladı. Tavsiyemdir, mutlaka okunsun. #siyahpasta #blackcake #charmainewilkerson #artemisyayınları
Roman
2024 91. kitabı
bu kitabı o kadar çok sevdim ki... malibu'da son parti havasında bir kurguyla, toplumsal eşitlik gibi değerlere dikkat çeken yazar sayesinde inanılmaz bir şey okumuş oldum, yavaş aksa da konusu oldukça ilgi çekici, satır arasında okuduğunuz quotelarda kendi hayatınızdan bir şeyler bulabileceğiniz bir kitap. Ben gerçekten çok severek okudum, uzun zamandır böyle bir kitap okumamıştım. açıkçası ben özellikle bu tarz kitapları seviyorum çünkü hem kurgunun içerisine girebiliyorum hem de farkındalık içerisine girerek kitaptan kendime bir şeyler katabiliyorum. tek kelimeyle bayıldım, puanım 9/10 Siyah Pasta
2024 34. kitabı
Okunma: 21 Şubat 2024 14:45
“Çünkü sevdiğiniz insanlar, kimliğinizin bir parçası oluyordu. Hatta belki de en büyük parçası..” Siyah pasta oldukça etkileyici bir kitaptı, asla beklemediğim ters köşelerle karşılaştım. Bir annenin ardında bıraktığı bir ses kaydı bizi nasıl bir yolculuğa çıkarıyor dersiniz? ”Neyi miras alacağımızı seçemeyiz. Peki kim olacağımızı seçebilir miyiz? Eleanor Bennett’in ölümü, ardında kalan iki çocuğu Byron ve Benny için şaşırtıcı bir miras bırakır: Ailenin geleneksel tarifiyle yapılmış bir siyah pasta ve de uzun bir ses kaydı. Eleanor bu ses kaydında, cinayet şüphesiyle adadaki evinden kaçan cesur ve dik başlı genç bir yüzücü hakkında sarsıcı bir hikâye paylaşır. Bu yürek parçalayıcı hikâye, Eleanor’un sakladığı sırlar ve uzun zamandır kayıp olan bir çocuğun gizemi, kardeşlerin kendileri ve kökenleri hakkında bildiğini zannettikleri her şeye meydan okur.” Konusuyla beni kendine çeken Siyah Pasta’da bir annenin çocuklarına bıraktığı ses kaydıyla geçmişe gidiyor, Byron ve Benny’nin hayatlarına eşlik ediyoruz. Bu kardeşlerin birbirlerine bu kadar uzak olmaları beni beni baya üzdü. İşlerin değişeceği anı okumayı sabırsızlıkla beklediğimi söyleyebilirim. Eleanor’un gerçek geçmişi, sırlar, ters köşeler, yapılan seçimlerle sonsuza dek değişen bir ailenin yaşamı.. Yazarın ilk romanı olduğunu öğrendiğimde daha da etkilendim, açıkçası bu kadar seveceğimi düşünmemiştim. Siyah Pasta, ihanetlerin, sırların, anıların ve hatta isimlerin hayatı ve ilişkileri nasıl değiştirebileceğinin hikâyesi. Filmi izlemek için sabırsızlanıyorum, bu tarz kitapları seviyorsanız okuduktan sonra izlemenin keyfini yaşamayı biliyorsunuz demektir.