Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Boğaziçi Yalıları

Abdülhak Şinasi Hisar

Boğaziçi Yalıları Gönderileri

Boğaziçi Yalıları kitaplarını, Boğaziçi Yalıları sözleri ve alıntılarını, Boğaziçi Yalıları yazarlarını, Boğaziçi Yalıları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
95 syf.
·
Puan vermedi
·
25 saatte okudu
Abdülhak Şinasi Hisar'ın asla hak ettiği değeri göremeyen bir sanatçı olduğunu düşünüyorum. Günümüzde çokça şair, yazar okunuyor, Şinasi Hisar da mutlaka bunların arasında olmalıdır. Ne yazık ki bu kitabın baskısını bile bulamayanlar var. Böylesine İstanbul, Boğaziçi âşığı, tasvir ve muhayyilesi güçlü bir yazarımızın kıymeti umarım anlaşılır. İstanbul denilince aklıma Nedim ve Yahya Kemal'dan sonra gelen yegane isim Şinasi Hisar'dır. Eser sadece Boğaziçi yalılarını değil dönemin her türlü entelektüelini anlatan, tasvirleri oldukça güçlü bir eserdir. Güzelliklerin bir bir son bulduğunu, medeniyetlerin de insanlar gibi yaşlanıp öldüğünü anlatır. Kendisinin de dediği gibi, "Ümit, aşk, emel ve şefkat gibi bütün aydınlıkların karardığı bir ufka doğru yüzüyoruz."
Boğaziçi Yalıları
Boğaziçi YalılarıAbdülhak Şinasi Hisar · Yapı Kredi Yayınları · 2010191 okunma
"Aşk bize sevgilinin verdiği değil, ruhumuzun yarattığı bir ihtiyaçtır."
Reklam
"...zaten öyle gafil yaşarız ki biz,çok kere saadetimizi kaybettikten ve felaketimizi geçtikten sonra duyup anlarız..."
"Ve ben bütün bu kokuların bir umman gibi genişleyen şiirinde yüzerken,son kıyılarına bir türlü varamadan geri dönerdim."
"Ömrümüzün tantanalı saatlerine rağmen hayatın, esasında,bir facia olduğunu biliriz."
95 syf.
6/10 puan verdi
·
12 saatte okudu
Kitap Boğaziçi Yalıları ve yalı yaşamıyla ilgili tamamen yüzeysel bilgi veriyor. Yazar yalılarda geçmiş çocukluğundan bir iki ufak anı parçası verirken daha çok o günlere olan özlemini anlatıyor. Derinliği olan bir kitap değil. Birkaç saatte okunup bitirilecek, pek iz bırakacak bir kitap değil maalesef. Aslında yazarın yalı hayatının ve dönemin İstanbul'unun yaşamına dair ufak ufak girizgâh yaptığı yerler derinlemesine anlatılmış olsa tadından yenmeyecek bir eser çıkabilirmiş ortaya, hatta yazarın dilinin de sade ve akıcı olduğu düşünülürse gerçekten başarılı olabilirmiş fakat maalesef kısa, deriliği olmayan, yavan bir kitap ortaya çıkmış. Sonuç olarak. Kesinlikle okunmalı mı? Bana göre merak eden okuyabilir ama hayır, kesinlikle okunmalı diyemem.
Boğaziçi Yalıları
Boğaziçi YalılarıAbdülhak Şinasi Hisar · Yapı Kredi Yayınları · 2010191 okunma
Reklam
Nasıl içki içilirse burada öyle mehtap içenler gördüm. Ailemin azası, diyebilirim ki, sigara ve mehtap içerlerdi.
Yapıkredi YayınlarıKitabı okudu
Akşam bir sandal çağırıp biniyorum. Kayıkçı nereye gideceğimi sormuyor. Bu sahiller ahalisi için suya bakmak ve suda gezinmek tabii bir hal ve bir ihtiyaçtır. Bu alışkanlıkla, güzellik için yaşanmasını bilirmiş gibi, beni sularda gezdiriyor. Ve ben bundan dolayı ona karşı bir dostluk duymakla memnun oluyorum.
Yapıkredi YayınlarıKitabı okudu
Boğaziçi kayıkları Venedik'in gondollarından çok kere daha ince, daha zarif ve kullanış bakımından da çok daha makuldü. Kayıkçı, gondollarda olduğu gibi, ayakta kürek çekmez, yüzü kayıktakilere dönük ve o sıkı kaçgöç zamanlarında bile, kadınlara karşı oturması tabii bulunurdu. Kayıklar Venedikli değil, Bizanslı değil, Arap veya Acem değil, Avrupalı da değil, yalnız Türk ve İstanbullu, Boğaziçi zevkinin bir hülasasıydı.
“Her şey dalgalar ve bulutlar gibi geçer, silinir ve onlardan biraz sis kalır.”
Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"...bu sular mütemadiyen akar, yalıda bu ses gece gündüz eksilmezdi. Hasretini duyduğu suların sevdasını yakından tatmin etmek isteyen eski Türk'ün bu aşkının ifadesi Boğaziçi yalısı olmuştur."
Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Boğaziçi Medeniyeti ve Yabancılara Tesiri
Boğaziçi medeniyeti dediğimiz bu ince ve zarif mucizenin yüksek şahitleri, vefakâr âşıkları, büyük hayranları arasında ecnebiler de vardır. Bunlar Fransız, İngiliz, İtalyan ve Alman seyyahları, müverrihleri, şairleri, hikâyecileri, ressamlarıdır ki, Boğaziçi'nin güzelliklerini kendi lisanlarıyla, seyahatnamelerinde, tarihlerinde, şiirlerinde, hikâyelerinde, tablolarında tasvir etmişlerdir.
Haluk Şehsuvaroğlu
Bütün Boğaziçi yalılarından olduğu gibi, mesirelerinden, seyranlarından, camilerinden ve nice hususiyetlerinden nice senelerden beridir, gazetelerde ve mecmualarda neşrettiği nice makaleleriyle en çok ve en iyi bahseden kıymetli bir muharririmiz, Halûk Şehsuvaroğlu olmuştur. Boğaziçi yalılarının bostancıbaşı defterlerine göre listelerini bildiren o; Boğaziçi'nde eskiden yıkılmış olanlarla şimdi mevcut bulunan saraylar hakkında bilgi veren o; o saraylar ve köşklerin içlerinde tarihi hadiseler geçmiş olan odalarını öğreten o; bu odalardaki eşyalara dair bir fikir veren o; yine yıktırılmış olan büyük ve tarihi yalıları söyleyen o; yanmış bazı büyük sefarethanelerden bahseden o; ve bilhassa birçok hususi eski yalıları bize anlatan odur. Bu kıymetli muharrir, yazdığı "monografi" lerle böylece nice yalıların, canlı birer insan gibi, ömürlerini ve sergüzeştlerini hikâye ederek, onları simaları ve talihleriyle göstermiş ve duyurmuş oluyor.
594 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.