Eilis Lacey #1

Orijinal Adı:
Brooklyn
9786051419435

2020 6. kitabı
Eilis’in yaşadığı ikilem... Son bölümde içimden dur dur hayır dedim. Aşıkken verdiğiniz fevri kararların yanlış olup olmadığını sonradan sorguladığınızı anlatan bir kitap. Ve söylemeden edemeyeceğim ki; kitabın sonunda (gerçek sonunda) ne olduğunu çok ama çok merak ediyorum. Kitap sanki bir klasik okuyormuşsunuz hissi bırakıyor sizde. Kitabın bir de filmi var. BrooklynBrooklyn
2025 18. kitabı
Okunma: 10 Mart 2025 19:58
Yazarın kalemiyle incecik ama dopdolu olan #meryemintanıklığı ile tanışıp ve sonra tüm kitaplarını okumaya karar verdim. Almaya başladım.  #2009costaromanödülü alan ve 2015 yılında sinemaya uyarlanan kitap ve filmi çok sevdim. Kitabı okurken edebi beklenti içine girmezseniz eminim siz denseversiniz.  50'lerin İrlandasında bir taşra kasabasında yaşayan Eilis için imkânlar kısıtlıdır. Ablası Rose ona Amerika'ya göç etme imkânı yarattığında Eilis bunu kabul eder.  Peder Flood onu Brooklyn'de bir eve kiracı olarak aldırır ve bir mağazada işe sokar. Sıla hasretini bastırıp kendini geliştirerek kendine yeni bir hayat kurmaya çabalar.  Ailesinden gelen bir haberle Eilis bir anda kendini sorumlulukları ve istekleri arasında trajik boyutta bir ikilem yaşarken bulur.  Kitabın sonu biraz havada kalsa da,film bunu tamamladı. Olması gereken sonu sevdim.severek okudum. Colm ToibinColm Toibin Gönülden tavsiyemdir...
2025 24. kitabı
Eilisin yaşadığı içsel çatışmalarını okurken kendi düşüncelerimi okuyormuşum gibi hissettirdi.Bir yandan kendi hayatını kurmaya çalışan, kendi ayakları üzerinde durmak isteyen bir kadın diğer yandan ablasının kaybıyla memlekette ailesinin beklentileri arasında sıkışmış bir kişi.. en çok üzüldüğüm nokta ise annesinin sanki eilisin bir hayatı yokmuş gibi ölen ablasının hayatını eilisin hayatına geçirmeye çalışması rosenin kıyafetlerini,iş yerini,hayatını olduğu gibi eilisin hayatının yerine koyuşu açıkçası üzdü. Özellikle eilisin kendi arzuları ile sorumlulukları arasında bocaladığı bölümler bana gerçek hayatta seçim yapmak zorunda kaldığımız anları hatırlattı.. Amerikadaki hayatı, üniversitesi, tony ile olan ilişkisi çok sıcak ve umut doluydu taki eilis onu jimle aldatana dekkk.. elisin sonunda Brooklyn’e dönmesi ve kendi yolunu seçmesi ise beni tatmin etti ve umut verici geldi. Bir yandan sorumluluklarını yerine getiriyor, bir yandan kendi hayallerini de sürdürüyor. Brooklyn bana, hayatın bazen karmaşık, bazen haksız ama her zaman öğretici olduğunu hissettirdi. Özellikle irlanda'dan Amerika'ya gitmesi bütün hayatının geride bırakması şu an benim içimde bulunduğum duruma benzediği için kitabı ayrı bir şevkle okudum.Karakterin içsel yolculuğu ve duygusal iniş çıkışları da çok gerçekçi bir şekilde aktarılmış.. kitabı okurken baya gerildim.Eğer insan ilişkilerini ve kendi yolunu bulma mücadelesini seviyorsanız, Brooklyni kesinlikle okuyun derim.
2021 9. kitabı
Okunma: 01 Şubat 2021 12:38
İrlandadan Amerikaya kısıtlı imkanlarıyla göç eden bir genç kızın hikayesini okuyoruz. İlk 150 sayfa durağan geçiyor açıkçası en azından beni içine pek çekememişti fakat 150 sayfadan sonra su gibi akıp geçti. Aşık olduktan sonraki süreci okumak zevkliydi kısacası. Filmini merak edip filmi izlemeden önce kitabını okumak istemiştim. En kısa zamanda filmini de izleyeceğim. Umarım en azından filmde havada kalmayan bir final vardır.
2020 27. kitabı
Rezalet !! Tamamen zaman kaybı . Hiçbir edebi , sanatsal yönü olmayan, sinirlerimi bozmuş olan bir kitap . Güzeller güzeli kitaplıklarda bu kadar boş bir kitabın olması içler acısı. Yılların okuyucusu olarak ablamın kitaplığından nasıl böyle bir kitap seçip okuduğumu kendime hala açıklayamıyorum. Üzgünüm, okursanız pek sevemeyeceksiniz.
2026 1. kitabı
Karakterimizin hayır diyememesi hem onun için güzel şeylere hemde üzülmesine sebep oluyor. İlk 100 sayfa çok monoton ancak sabrederseniz, gerçekten güzel bir hikaye okuyacaksınız. Kitaptan çıkardığımız ders ise... Kendimiz için en doğru olanı bilelim ve hayır diyebilelim... New York a gitsek bile :)
2022 29. kitabı
Okunma: 10 Aralık 2022 00:00
Büyük umutlarla başlayıp biraz hayal kırıklığıyla bıraktığım kitaplardan. (Neden bu günlerde okuduğum kitapların yarısını beğenmiyorum ben?) Kitabın biraz durgun bir yapısı var ama açıkçası yarıya
2024 4. kitabı
Kitabın arka kapağını okuduktan sonra okumak için sabırsızlanmıştım. Şimdiyse yorumların biraz abartı olduğunu düşünüyorum. İlk yarısı çok zor ilerledi, anlatımı çok beğenmedim ama devam ettim bir şekilde. Beğendiğim kısımları oldu ama finali çok havada kaldı. Karakterleri gözümde daha iyi canlandırabilmek adına filmine de bir şans vereceğim.
2019 21. kitabı
Okunma: 15 Eylül 2019 17:08
1950'lerin İrlandası'ndayız. Eilis, Enniscorthy'de (ki yazarın doğduğu ve büyüdüğü taşra kasabası) annesi ve ablası Rose ile birlikte yaşamakta. Ağabeyleri ise çalışmak için Birmingham'dalar. Rose,
2021 2. kitabı
Okunma: 06 Mart 2021 23:24
Hayatımda okuduğum en boş, en gereksiz kitaptı. Resmen biri oturmuş kitap yazmak için bir şeyler yazmış. Birileri ödül vermiş, birileri filmini yapmış. Bu ne kardeşim? Arka kapak yazısını okuyan da bir şey sanıyor. Gördüğünüz yerde kaçın!

Colm ToibinYazar · 9 kitap
Colm Tóibín, 1955 yılında Enniscorthy, County Wexford, İrlanda'da doğdu. Güney adlı ilk romanı The Irish Times/Aer Lingus Ödülü'nü kazandı. Ünlü yazar Henry James'in hayatını anlattığı Üstad (The Master) adlı romanı 2006 yılında Uluslararası Impac Dublin Ödülü'nü kazandı ve aynı yıl içinde New York Times'ın kitap eki tarafından yılın en iyi beş edebiyat yapıtından biri olarak gösterildi. Colm Toibin Dublin'de yaşamaktadır.