Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bu Kabuslar Neden Cemil : Yeşilçam'da Erkeklik ve Mazlumluk

Umut Tümay Arslan

Bu Kabuslar Neden Cemil : Yeşilçam'da Erkeklik ve Mazlumluk Sözleri ve Alıntıları

Bu Kabuslar Neden Cemil : Yeşilçam'da Erkeklik ve Mazlumluk sözleri ve alıntılarını, Bu Kabuslar Neden Cemil : Yeşilçam'da Erkeklik ve Mazlumluk kitap alıntılarını, Bu Kabuslar Neden Cemil : Yeşilçam'da Erkeklik ve Mazlumluk en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Seyircinin, Kılıç Bey'le (muktedir olanla) özdeşleşmekle çaresiz mazlumlarla (kudretsiz olanla) özdeşleşme arasındaki salınımı, temel bir şeyi açığa çıkarır: Çaresizlerin mazlumluk söylemi bir güç istemine denk düşer, olumsuzlamak bir yana iktidarı arzular.
Kılıç Bey FilmiKitabı okudu
Çaresizler benzeri muhafazakâr popülist filmlerde sık sık karşımıza çıkan yetimlik mefhumudur. Babaerkil toplumsallaşmanın erkeklik kurgusuyla da ilişkili olarak düşünülebilecek bu öğe, kendini güçsüz, zayıf, çaresiz hisseden bir toplumun güce ve denetime duyduğu gereksinimle alakalıdır.
Reklam
Bu filmler, erkeklerin şehir hayatında yaşadıkları ezilmeyi ve edilgenlik hissini, tam da abartılı şiddet ve metaforik erkeklik temsillerine ihtiyaç duymalarıyla açığa vurur. Metaforik erkeklik temsillerinin ardında, hem anneyle kaynaşmayı hem de anneye ait her şeyden arınmayı isteyen erkek çocukları buluruz. Bir arada işleyen ve birbirini besleyen iki ruh hali vardır burada. Bu iki ruh halinin toplamı olan benlik, güç ve intikam arzusuyla donanmış olduğu kadar şefkat ve sevgiye de muhtaçtır. Kendi kaderine sahip çıkma arzusuyla irade yoksunluğu arasında salınan ve Baba'nın iradesiyle çocuğun iradesini müzakere edip neticede Baba'yı haklı çıkaran radikal popülist filmler, bir yandan dönemin kültürel temsillerinin esas olarak sol söylemler tarafından inşa edildiğini gösterirken, diğer yandan sol hareketlerin kolektif irade yaratmaktaki başarısızlığını da açığa vururlar.
Cemil Dönüyor sol popülizmin çekim alanına girmiş ama baba arzusundan vazgeçemeyen bir toplumsal hissiyatın hikâyesidir: babanın perspektifine teslim olmuş bir hissiyatın! Dönemin Yeşilçam'ı Ecevit popülizminin cazibesine kapılmış, 70'lerin sol popülizmiyse kolektif muhayyiledeki baba imgesini reforme etmiştir.
Cemil Dönüyor FilmiKitabı okudu
Esas kahraman polis Cemil (Cüneyt Arkın), bir yandan döneme hakim sol söylemin bilinen kategorilerini kuşanmış halktan biri olarak, beri yandansa babalık iradesini/iktidarını çocuğa/halka teslim etmemeye kararlı, halkın dışında, ondan farklı biri, diğer bir deyişle, çift-değerli bir figür olarak karşımızdadır. Halkın gücüne duyulan inançla halkın üzerinde iktidar sahibi bir baba fikri, bütün tutarsızlıklarıyla birlikte Cemil figürüne teğellenmiştir.
Cemil FilmiKitabı okudu
Reklam
Kılıç Bey'de seslendirilen, en genel olarak muhafazakârlıkça arzulanan bir otorite talebidir. Bu otoriter talebin ardında, modernleşmenin, kentleşmenin ikili niteliğinden kaynaklanan bir gerilimin olduğunu belirtmek gerekiyor. Refah ve özgürleşme ile çözülme ve endişeyi hep bir arada barındıran modernliğin, refah vaadini gerçekleştirmekte zorlandığı anlar, hemen her zaman otoriter talepler için uygun bir zemin olmuştur. Türkiye'de 70'lerin ikinci yarısı da bu türden vaatlerin zayıfladığı, modernleşme ve kentleşmenin yıkıcı yüzünün öne çıktığı bir döneme denk düşer. Kılıç Bey'i de bu genel bağlam içinde düşünmek gerek: 70'lerin çözülme ortamında, bu çözülmeyi durdurabilecek bir otorite talebini seslendiren muhafazakar bir film olarak.
Kılıç Bey FilmiKitabı okudu
Muhafazakar popülist filmler, toplumsal panik duygusunu örgütlemeye ve toplumsal belirsizliği kapatmaya aday olup organik bir toplum arzusunu sahnelerken, radikal popülist filmler muhafazakar popülizmin kapatmaya ve yok etmeye çalıştığı belirsizlik alanını muhafaza ederek, başka alternatiflerin mümkün olduğuna gösterirler. Bu itibarla, radikal popülist filmler, muhafazakar popülizmin güç ve otorite imgelerine raptiyeleyerek anlamlandırdığı şefkat gereksiniminin, dayanışma arzusunun, adaletsizliğe ve eşitsizliğe yönelik öfkenin ve güvenlik talebinin, başka imgelerle raptiyelenebilme ihtimalini açığa çıkarırlar.
Babanın Oğlu'nu muhafazakar popülist filmlerden ayıran önemli bir unsur başvurulan temsil stratejisidir, metaforik temsil stratejisinden tümüyle vazgeçilmemekle birlikte, filmde sıklıkla metonimik bir temsil tarzının kendini göstermesi, Babanın Oğlu'nu radikal popülist bir film yapar. Kahraman, bu temsiller yoluyla toplumsal bağlamın içine çekilir, gündelik gerçekliğin üzerinde ideal, değişmez, ayırıcı anlamlarla yüklü, yüce bir figür olarak değil, diğer insanlarla benzerlikleri vurgulanan sıradan biri olarak karşımızdadır. Kahramanının yoksulluğundan yoksulluğun gösterilme biçimine, şehre göçün maddi sebeplerinden şehirde gündelik yaşamın anlatımına, şehre dair umutlardan fabrikada greve kadar, filmde yer alan birçok temsilde radikal popülist üslubu görürüz.
Babanın Oğlu FilmiKitabı okudu
Sana hırladım. Hepinize hırladım. Tüm dünyaya hırladım. Artık dişlerimi göstereceğim; bu zamana kadar hep beni ısırdı insanlar, bundan böyle ben onları ısıracağım.
22 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.