Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Buhari'nin Kaynakları

Fuat Sezgin

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Abdullâh b. El-Mubârek (öl. 181) kitaplarla geçirilen vakti, Peygamber'in (s.a.v.) ashâbıyla birlikte sohbet telakki ederdi.
Hadisin tedvini mevzuu bahs edildiği zaman umumiyetle Zuhri ilk müdevvin olarak gösterilir.
Reklam
Zuhrinin devrinde, hadis kitaplarıyla, muhaddislerle ve hayatlarıyla ilgili rivâyetlerden de anlaşıldığı vechile, hafıza artık hadis, naklinin tek vasıtası olmaktan çıkmış , fonksiyonu geniş ölçüde yazı ya intikal etmiş bulunuyordu.
Imam Zührî'de olsan o tribi yiyeceksin demek ki :)
Mezkur devrin kitaplarına ait çoğaltılabilecek haberlerin belki de enteresan olanı, Zühri'nin karısının, kocasının etrafında daima gördüğü kitap yığının eve getirilecek olan diğer üç zevceden daha tahammülfersa olduğunu söylemiş olmasıdır.
Bazı selefleri gibi, hicri birinci asırda, hadislerin bazı yazılı vesikaları bulunduğuna dair kayıtlara rastlayarak, Müslüman alimlerin, yanlış olarak hadisleri tamamıyla - şifahi malzemelerden ibaret addettikleri zehabına kapılmış ; buna mukabil müteakip asırlarda meydana getirilen musannef hadis kitaplarının -daha evvel bazı hadis vesikalarının mevcudiyetini kabul etmesine rağmen- malzemelerini hadis ravilerinin şifahi haberlerinden topladıkları neticesine varmıştı. İşte, "Buhari'nin kaynakları hakkında araştırmalar„ adlı tetkike asrımızda hakim böyle bir anlayışın tesiri altında, Buharinin, şifahi malzeme yanında faydalandığı muhtemel birkaç filolojik kaynağının ortaya konulabileceği ümidiyle başlanmıştır. Böyle bir tesirle bir müddet aksi istikametlere teveccüh eden araştırmamız ancak islami rivayetin diğer rivayetlere benzemeyip raviler zinciri altında yazılı kaynaklar ihtiva etmekten ibaret hususiyetinin dikkati çekmiş olmasından sonra verimli bir mecraya girmiştir.
Buhârî'nin kitabı, İslami edebiyatta Allah'ın kitabından sonra en çok değer ve itibar kazanmış bir eser mertebesine erişmiştir.
Reklam
Buhari’nin Sahih’inde Ebu Ubeyde’den veya başka birinden alındığına dair her hangi bir şekilde işaret edilmeden iktibas olunmuş öyle garip gramer meseleleri vardır ki, bunların mülahazası, kitaba sonradan izafe edilen şartların ne kadar muhayyel olduğunu göstermeğe kâfidir. Bu hususun şarihler içinde Buhari’yi en çok savunan İbni Hacer tarafından
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.