Kasım 2024
Ciltli

Zamana açılan pencereler
2025 70. kitabı
Okunma: 12 Eylül 2025 10:22
“Burada” 1989’da RAW adlı avangart çizgi roman dergisinde sadece 6 sayfalık bir deneysel öykü olarak yayımlanmış. Yıllar sonra McGuire bunu genişleterek 300 sayfayı aşan bir kitaba dönüştürmüş. Aynı mekan içinde zamanlar arası açılan portal pencereler diyebilirim çizimler için. “Hayatlar gelip geçici ama dünya baki” tarzı bir kolaj misali. Salondaki bir köşeye odaklanmış objektiften zamanların birbiri üstüne bindiğini, belki günün aynı saatinde farklı zamanlarda yaşanan benzer yansımaları görüyoruz. Arrival gibi okuyarak değil görerek hissettiren, yüksek hayalgücüne sahip kitaplardan. Farklı bir deneyimdi. Sevdim.
2025 115. kitabı
Okunma: 09 Eylül 2025 17:23
Okuduğum en ilginç ve iyi çizgi romanlardan biriydi bu, özellikle ilginçlikte bence bir numara. Nasıl bir hayal gücü, nasıl bir anlatma yeteneği, nasıl bir öngörü gerçekten algılamak çok zor. Genellikle bir mekanda ama farklı zamanlarda geçen ama aynı duyguları içeren olayları ele almış. Şimdi bu tanım o kadar anlamsız geldi ki bana yazınca... Ama öyle, kitap gerçekten bu. Ama kelimelere dökünce olmuyor. Ve daha ilginci kitabı elinizden bırakınca, bunu roman olarak yazsaydı nasıl yazardı acaba, nasıl anlatırdı diye düşünmeden edemiyor insan. Üstelikte büyük bir olasılıkla bu kitabın romanı birkaç cilt falan olurdu... Çok etkilendim ben.
2025 167. kitabı
Okunma: 08 Ağustos 2025 12:34
𝘒𝘪𝘮𝘴𝘦 𝘩𝘢𝘺𝘢𝘵ı𝘯 𝘢𝘯𝘭𝘢𝘮ı𝘯ı 𝘤̧𝘰̈𝘻𝘮𝘶̈𝘴̧ 𝘥𝘦𝘨̆𝘪𝘭. 𝘏𝘦𝘱𝘪𝘮𝘪𝘻 𝘬𝘢𝘳𝘢𝘯𝘭ı𝘬𝘵𝘢 𝘥𝘦𝘣𝘦𝘭𝘦𝘯𝘪𝘱 𝘥𝘶𝘳𝘶𝘺𝘰𝘳𝘶𝘻. Çok anlamlı bir hikayeydi bence. Hikayenin konusu, bir oda var. Yüzyıllar boyunca o odada yaşananları izliyoruz biz. Bazen geçmişe bazen ise geleceğe gidiyoruz. Çizimleri çok güzeldi. İlk başlarını okuduğunuzda çok bir şey anlaşılmıyor, ancak çizimler devam ettikçe aslında hikayenin bize ne anlattığını anlaya biliyorsunuz. Tavsiye ederim.
Döngünün parçasıyız
·210 syf.·
2025 3. kitabı
Sürekli bir döngünün parçası olduğumuzu zekice tasarlanmış bu eserle bize hatırlatıyor çizer-yazar. Bazı bölümleri çarpıcı ama bazı bölümleri ise biraz fazla karmaşık; bu sebeple 10/10 değil. Ama benim için yeni bir tür olduğu için heyecanla ve zevkle bitirdim.
Çizgi Roman
·210 syf.·
2025 28. kitabı
Muhteşemdi. Bu grafik romanda bir yerin millattan önceki yıllardan geleceğe kadar olan evrelerini iç içe veriyor. Mekanın ruhuna varıyorsunuz misal kocaman bir ağacın ilk fidan halinin tarihini vererek kaç yıllık olduğunu görüyoruz. Ülkemizde sadece saraylar ve tarihi mekanların böyle upuzun bir geçmişi var. Buradaki yapı uzun süre korunmuş 1907 yılında inşa edilmiş. İnsanı düşünmeye sürekleyen bir grafik roman. Bu arada çok fazla söz yok o nedenle herkes sevmeyebilir. Kitaplığımda kalacaklar listesine girdi.
2025 Okuma Raporları
2025 50. kitabı
Okunma: 19 Haziran 2025 01:32
300 sayfa boyunca, tek bir odadaki bir köşedeki olayları ve sakinlerini tarih boyunca sergiliyor ve Dünya'nın zaman çizelgesini kapsıyor: dinozorların gezegende dolaştığı bir zamandan, Kızılderililerin buraya bir mezarlık inşa ettiği ve sömürgecilerin burayı ele geçirdiği bir zamandan, 20. yüzyılda hayatlarını evde geçiren evli bir çiftin hayatına ve medeniyetimizin kalıntılarının bugün yüzlerce yıl önce hayata baktığımız şekilde bakıldığı bir geleceğe kadar. Görsel sanatın çarpıcı görüntüleriyle hayata geçirilen benzersiz bir konsept. Buradaki prodüksiyon tasarımı kusursuz, bu tek oda şeklini ve tasarımını o kadar sorunsuz ve hızlı bir şekilde değiştiriyor ki, şu anda bunu okuduğunuz yer olan kendi odanızın tarih boyunca nasıl değiştiğini ve gelecekte nasıl değişeceğini merak ediyorsunuz. Zaman asla durmaz. Bugün bildiğimiz oda, yüz yıl önce tamamen farklı görünüyordu. İki yüz yıl önce, daha da farklıydı. Bin yıl önce, tek bir parçasını bile tanımayabilirsiniz. Yüz yıl sonra nasıl görünecek?
HereRichard McGuire · Hamish Hamilton · 201488 okunma

Richard McGuireYazar · 1 kitap
Richard McGuire Amerikalı bir illüstratör, çizgi roman sanatçısı, çocuk kitabı yazarı ve müzisyen. Çizimleri New York Times, The New Yorker ve Le Monde'da yayınlandı. Kısa hikayesi İşte son on yıllardan en çok övülen çizgi roman hikayeleri arasında.