Bütün Fikrin Gerekliliği

Salih Mirzabeyoğlu

Bütün Fikrin Gerekliliği Gönderileri

Bütün Fikrin Gerekliliği kitaplarını, Bütün Fikrin Gerekliliği sözleri ve alıntılarını, Bütün Fikrin Gerekliliği yazarlarını, Bütün Fikrin Gerekliliği yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"İdraki idrak etmek..."
- En nihayet, kitaplık çapta ele alınabilecek olan bu hususu, Hz. Ebubekir'in sonsuz oluşu remzedercesine belirttiği bir hikmetle noktalayalım: -" İdraki idrak etmek, ilimdir!" Belli başlı ipuçlarını verdiğimize göre, "idraki idrak"ın hakikati ile mücerret mânâda "İslâma muhatap anlayış" davasının herbirinin aynı olduğunu bildirelim... Daha "ilim nedir?" sualinin cevabını bile düşünmemişken, kabuk ve ezbere bilgiyle "ilim" kavramının itibar kalkanı arkasından bu meseleye yan bakanlar, meselenin hasrına aldığı mevzularla billurlaşmasına nazaran bunun da bir ilim olduğunu anlasınlar... Ve bunun zamanın ihtiyaçlarına nisbetle bu davanın kurucusu olduğumuzu!..
Sayfa 9 - Birkaç Söz, İBDA YayınlarıKitabı okudu
Bilmeyi bilmek!..
- Gerçek oluş ve sahici buluş ifâde etmek gereken her mevzuda ilk önce idrak ettirilmesi şart ölçülendirmelerinden biri de, İmam-ı Gazalî Hazretlerinin: "Fıkıh için ne kadar bilmeli?" suâline, "bilmeyi bilecek kadar!" cevabını veriyor... Bu ölçülendirmeyi, bütün mevzulara tatbik ediniz!..
Reklam
"Hayret!.."
-" Kuyruğu etrafında dönen kedi hayrette; Âlim ki, hayreti yok, ne boş yere gayrette!"... Üstadım'ın, ilmi nisbetinde ahmak yaratılışlara hem dem hatırlatılması gereken "Hayret" isimli "Noktalama"sı!..
Sayfa 8 - Birkaç Söz, İBDA YayınlarıKitabı okudu
Faydasız ilim!..
- Bir ilimde sadece malûmattar olmakla kalınan nokta Abdülhakîm Arvasî Hazretleri'nin "ilim insanın cehlini alır, ahmaklığını almaz!" buyurduğu hikmetin içine girer; ve faydasız ilimden Allah'a sığınmak şuuru, iman ölçüsüdür!...
Sayfa 8 - Birkaç Söz, İBDA YayınlarıKitabı okudu
"İlim" ve "İdrak"...
- İnsan idrakinin hedeflediği veya idrake kendini empoze eden her meselenin malzemesi, neticede idrak keyfiyetinin topladığıdır; ve maruf mânâsıyla ilim de, bu malzemenin sistematize edilmiş şeklidir... Umumiyetle bilinmeyen husus ise, ilmin gayesinin o mevzuda idrak geliştirmek için olduğu!..
Sayfa 7 - Birkaç Söz, İBDA YayınlarıKitabı okudu
"İlim" ve "Bilme"...
- Mücerret mânâda "ilim" "bilme" demektir... "Bilme"nin hakikati de, feraset ve anlayış, basiret ve kavrayışta... Bunun uç noktasında da, şiir idraki var... Ve insanın bilgilenme süreciyle eşdeğer olan hürriyetin sonsuzluğunca sonsuz hayret!...
Sayfa 7 - Birkaç Söz, İBDA YayınlarıKitabı okudu
Reklam
440 öğeden 521 ile 440 arasındakiler gösteriliyor.