Büyük Tasarım

Leonard Mlodinow

Büyük Tasarım Sözleri ve Alıntıları

Büyük Tasarım sözleri ve alıntılarını, Büyük Tasarım kitap alıntılarını, Büyük Tasarım en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Geçmişi gözlemlerimizle biz yaratırız, geçmiş bizi yaratmaz.”
Sayfa 132Kitabı okudu
Reklam
YASALAR'IN ÜSTÜNLÜĞÜ ✓
••• Eski zamanlarda doğanın nasıl işlediğini anlamayan insanlar, hayatlarındaki her alana hükmetmesi için tanrılar icat etmiştir. (...) Ancak bundan 2600 yıl kadar önce, Miletoslu Thales ile birlikte bu durum değişmeye başladı. Doğanın izlediği tutarlı ilkelerin anlaşılabilir olduğu düşüncesi doğdu. Ve böylece tanrıların hükümdarlığı anlayışının yerini doğanın yasaları tarafından yönetilen ve bir gün nasıl okunacağını öğreneceğimiz bir plana göre yaratılan bir evren anlayışının aldığı o uzun süreç başladı. (sf.17) ••• Thales'in bir arkadaşı belki de öğrencisi olan Anaksimandros yeni doğan bebeklerin ne kadar çaresiz olduklarına bakarak ilk insanın yeryüzünde bir bebek olarak ortaya çıkması durumunda, hayatta kalamayacağını savundu. İnsanlığın ilk evrim halkasının ne olabileceğini düşünen Anaksimandros, insanların bebekleri daha güçlü olan diğer hayvanlardan evrimleştiği iddiasını ileri sürdü. (sf.20) ••• Ortaçağda tutarlı bir felsefe sistemi olmasa da genel eğilim evrenin Tanrı'nın oyun alanı olduğu yönündeydi ve doğal fenomenler yerine din üzerine çalışmak çok daha değerli görülüyordu. Gerçekten de 1277'de, Paris Piskoposu Tempier, XXI. Papa Johannes'in talimatları üzerine harekete geçerek 219 maddelik bir lanetlenecek günahlar veya sapkınlıklar listesi yayınladı. Sapkınlıklar arasında doğanın yasalarının bulunduğu düşüncesi de vardı, çünkü bu düşünce Tanrı'nın kadiri mutlak oluşuna aykırıydı. Birkaç ay sonra sarayının tavanı üzerine çöktüğünde Papa Johannes'in kütleçekim yasası yüzünden ölmesi ilginçtir. (sf.25)
biz yalnızca biyolojik makineleriz ve özgür irade bir yanılsamadan ibaret.
Varoluşun Gizemi
Her birimiz ancak kısa bir süre için var oluruz ve bu süre içinde evrenin küçük bir parçasını keşfederiz. Ama insanoğlu meraklı bir türdür. Yanıtları merak eder, peşine düşeriz. Onlara bazen sevecen bazen de zalimce davranan bu uçsuz bucaksız dünyada yaşayıp üzerindeki hudutsuz gökyüzünden gözlerini alamayan insanlar, her zaman yığınla soru sormuşlardır: Kendimizi içinde bulduğumuz bu dünyayı nasıl anlayabiliriz? Evren nasıl devinir? Gerçeğin doğası nedir? Bütün bunlar nereden geldi? Evrenin bir yaratıcıya ihtiyacı var mı? Çoğumuz zamanımızın tümünü bu soruları düşünerek geçirmeyiz, ama hemen hepimiz zaman zaman bu soruları düşünürüz.
Sayfa 9 - Alfa
Feynman'a göre bir sistemin tek bir geçmişi yoktur, bir sistem bütün olası geçmişlere sahiptir.
Reklam
1.000 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.